Силяновска след Софийската опера: Такова удоволствие не съм изживявала!

19 май 2024 13:30, Нели Христова
75
Силяновска след Софийската опера: Такова удоволствие не съм изживявала!
Снимка: БГНЕС

Валкюра” на Софийската опера и балет вдигна на крака пълната зала на Националната опера и балет в Скопие. Четиричасовият спектакъл под режисурата на Пламен Карталов беше представен в рамките на 52-то издание на Майски музикални вечери в Република Северна Македония, а сред публиката беше и президентът на страната Гордана Силяновска.

"Такова удоволствие не съм изживявала, толкова дълго, толкова страстно. Ницше е прав, като казва, че без музика светът не би бил такъв, какъвто е. Обществената дипломация не е като културната дипломация. Мисля, че никой от нас не почувства умора през тези пет часа. Не знам кое беше по-съвършено - диригентът, режисьорът, певците, оркестърът, хореографията, сценографията. От сърце ви благодаря. Имах необходимост от такова нещо. И мисля, че изкуството може да постигне невъзможното. На мен ми се случи това. Малко ми остана да стана и да викам "браво", сподели Силяновска след представлението пред участниците в него, предаде БТА.

Директорът на Софийската опера и балет и режисьор на спектакъла Пламен Карталов благодари за „щедрото и гостоприемно посрещане” от ръководството на Националната опера и балет в Скопие.

"Искам да Ви уверя, че нашите контакти ще бъдат истински ползотворни. Очакваме Ви в София през септември, за да покажем как се работи в културната дипломация", каза Карталов.

Над 130 души от състава на Софийската опера и балет пристигнаха преди дни в Скопие - солисти, оркестър, малък балете състав и целия технически състав, необходим да оживее скандинавската митология на сцената и дълго да бъде аплодирана от публиката в Скопие, където за пръв път се представя опера от Рихард Вагнер в рамките на Майските музикални вечери, чието 52-ро издание се провежда този месец в Република Северна Македония.

Режисьор на "Валкюра" е Пламен Карталов, диригент - Евън-Алексис Крист, сценограф - Ханс Кудлих, костюми - Християна Михалева-Зорбалиева, а в главните роли публиката видя Томас Хол - Вотан, Мариана Цветкова - Фрика, Мартин Илиев - Зигмунд, Ангел Христов - Хундинг, Гергана Русекова - Брюнхилде, Цветана Бандаловска - Зиглинде.

Събитието е организирано с подкрепата на министерствата на културата на България и Република Северна Македония, а негов партньор е Българският културно-информационен център в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от Балкани
Гордана Силяновска с призив: Да работим за бъдещето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Мицотакис: преди 1 седмица
Виенската филхармония ще я слушате само по радиото! Без БЮРМ в ЕС!
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Госпожа президентката тепърва ще изпита удоволствие и от България и от Гърция. Все пак има 5 години мандат. Мицко и той ще остане доволен от културната дипломация.
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Получила е македонски орагазам.
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
...сайта определено се чете и от македонци,само интересного е как го разбират...Ами много ясно бе отворко!Всичко е писано на техния роден език,македонския и затова го разбират!Лошото и интересното в случая е,че ти не осъзнаваш,че пишеш на техния роден език-македонския!Да живее Македония!
67
2
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 1 седмица
*** Балкански съвсем е превъртял,щом смята ,че БРАВО е блгарска дума.Вива Македониа!
66
4
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
...и друго:-НАИСТИНА не мога да разбера МАНИЯТА на наши хора макетата "Да признаели българските си корени" ?!...Аз НЕ желая да съм "брат" с твърдоглави люде,за които важи правилото:..-"Едан македонец-юнак..Двама македонци-чета..Трима македонци-чета со предател"..Айде май и ната им !!!!
65
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 седмица
ха ха,"Ганди",поздравления ! баба ви Цола се напикаваше постоянно,но не пропускаше да седне на дългата маса с другите от "ЦеКа"..Куфелостта и побърканата страст към "власт и величие" ПОГУБВАТ и най-свестния..И така Е ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ !...
64
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато не признаят българските си корени и на една дума не им вярвам на тези.
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сайта определено се чете и от макета, само не е ясно как разбират написаното :)
62
5
 
5
 
! Отговори
татар-шегаджия преди 1 седмица
А мога ли да попитам на какъв език се осъществи тоя спектакъл...питам ей така от куртоазия?И президеншата на какъв език казва"БРАВО" ?????Не се заяждам-ЛЮБОЗНАТЕЛЕН съм...
61
7
 
9
 
! Отговори
Альоу...Силяновскаа. преди 1 седмица
Знаеш ли какво удоволствие ще изпиташ ако издекламираш на глас в северомакедонския парламент "АЗ съм българче...българин да се наричам първа радост е за мене"...!
60
3
 
8
 
! Отговори
плоски номера преди 1 седмица
Бабата пак иска да ни успива, *** се както правеха това в миналото. За да си постигат своите мании с некой нов Киро. Арбанците ще ги вкарат в пътя.
59
2
 
7
 
! Отговори
СС преди 1 седмица
До 54. Това ще идеш да го кажеш на македонските си другари. Да спрат с омразата към България. Или мислиш че, типично по гейски, трябва да се надупим и на макетата, за да нямало напрежение. Ами ни езор нямаме, те имат зор за ЕС! И гързите им казаха, че с това поведение ЕС няма да видят!!! Или и гърците са руски шпиони????!!!! Параноята е лоша болест и трябва да се лекува навреме!!!
58
2
 
8
 
! Отговори
Брех преди 1 седмица
Тая да не би по погрешка да си е мислела, че това е сръбската опера ? Чакай.... , то сръбска опера има ли ?
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
абе лельо да си прочела грешно това е била софийската опера не скопската та да говориш така или утре ще се отметнеш
56
2
 
4
 
! Отговори
Утр преди 2 седмици
Тука има пациенти,които още ги преследват червени петолъчки ...Явно хапчетата са прекалено скъпи вече.
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая имали български пасош купена от билла войводата?
54
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И в този сайт коментират Руски шпиони, които имат една единствена цел и тя е омраза между Македония и България...
53
2
 
17
 
! Отговори
Утр преди 2 седмици
Македонизмът за да съществува трябва да мрази всичко българско, иначе ще се види колко измислен и фалшив е.Античността е гръцка, средновековието българско,ВМРО българско,само Тито,,Колишевски и Зоран Заев са истински наследници на Тутанкамон.
52
5
 
2
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 седмици
ВСИЧКИ СА РУСКИ ШПИОНИ, САМО ДЕЦАТА НА БКП/ ДС. НЕ СА....ХАХАХА.......ТЕ СА КАТО БЕЛИТЕ ПЕШКИРИ ЗА ЧЕРВЕНО ДУПЕ!!!