Който и да бил на власт в РМС, щял да е с антибългарска риторика

Въпросът е дали ще има приемственост в политиката в България
Обновена: 8 мар 2024 21:24 | 8 мар 2024 21:24, Камелия Цветанова
12
Който и да бил на власт в РМС, щял да е с антибългарска риторика

Докато България прави ротации, възниква въпросът дали ще има приемственост в управлението по всички въпроси, а в това число и политиката по македонския въпрос. Безспорно възниква един вакуум, от който се възползват лудите, защото изказването на Пендаровски не е за първи път. То е с цел вътрешнополитическа употреба, но ако трябва да бъдем обективни - всички фактори от северномакедонския спектър имат такава риторика. Ако в Русия избирателите нямат избор и трябва да изберат Путин, то избирателите в РСМ са в същата ситуация", каза доц. Спас Ташев от Института за изследване на човека и населението при БАН в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, който и да изберат, той ще бъде с антибългарска ориентация.

"Такъв тип изказвания не обслужват Северна Македония, те имат за цел да обслужват тези, които са създали държавната доктрина на РСМ - тя е външна и е създадена в Белград и Москва. Потвържденията в Страсбург засягат дела, водени от т.нар организация ОМО "Илинден". България е демократична държава. На последното преброяване през 2021 година около 1800 лица пребиваващи у нас са декларираха като етнически македонци, по-голямата част от тях бяха граждани на РСМ. Вероятно 300-400 са традиционно български граждани", допълни доц. Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че репресии в България е имало, но не към македонците, а към българите в Пиринска Македония.

"Най-големите репресии са през 1946 година, когато с административен натиск задължително да се вписва населението там като македонско. Дори българите мюсюлмани в Западните Родопи са били записани като македонци. През 1948 година, след конфликта между Сталин и Тито, до известна степен истината започва да възвръща своите позиции", подчерта експертът.

У нас има две насилствени преброявания - 1946 и 1956 година.

"Хора са пращани в концлагери за това, че са отказвали. Отдавна твърдя, че Народното събрание трябва да приеме някакъв акт на извинение за българите в Пиринска Македония за продажната политика на българските управляващи. Това е едно петно, лепнато на България, от което Скопие се възползва в сегашната си дейност. Голямата трагедия е, че България няма активна политика към РСМ. Ние се опитахме да представим пред нашите евроатлантически партньори проблемите, факт е, че до голяма степен успяхме, но оттук нататък млъкнахме", коментира още доц. Спас Ташев.

Той е категоричен, че пасивността на българското правителство търпи критика. И смята, че трябва да се насърчи създаването на демократични медии, които да не бъдат под влиянието на Москва и Белград.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Ташев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който и да бил на власт в България щял да е с антимакедонска риторика.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И в двете държави тече етническо прочистване. Споровете са безмислени!
8
2
 
1
 
! Отговори
Ако преди 2 месеца
България е проевропейски ориентирана държава, трябва да наложи вето на преговорите на РСМ за присъединяването и. На европейците не им трябва още един Троянски кон пълен с руски шпиони.
7
3
 
5
 
! Отговори
Еничарската преди 2 месеца
Република макереСТАН е фалшива държава с фалшива нация, история,индентичност и т.н.Това е Българска територия заселена със мънкенеСТАНци.
6
1
 
4
 
! Отговори
Ако някой му преди 2 месеца
Пречи църквите, паметниците и да говори и пише на Български език, означава че,е объркал държавата и се намира в чужда територия.
5
4
 
2
 
! Отговори
Македонци няма преди 2 месеца
Такова животно,също и Българи мюсюлмани са турци.България е православна държава.
4
1
 
6
 
! Отговори
Star преди 2 месеца
Това РМС какво значи? Нещо за РЕМС ли?
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спор между две загиващи държави!
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Албанците още преди 35 години казаха да си коригираме границата на Вардаро за да не е край Кюстендил!?Нищо не става от тези, с тяхната демография ще граничм с Шипетерладия до няколко години.Нокога няма да влязат в ЕС защото на ЕС му остава много малко!
1
5
 
8
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Българите от двете страни на границата, нямат проблеми по между си, нито дори и със сърбите... Проблеми създават само политиците... ===)))