ЕП: Решението за влизане на България в Шенген до края на годината

Резолюцията беше подкрепена от огромно мнозинство
18 окт 2022 14:11, Елка Василева
22
ЕП: Решението за влизане на България в Шенген до края на годината
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският парламент призова днес Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Резолюцията бе подкрепена с 547 гласа "за", 49 бяха против, а 43 евродепутати се въздържаха.

Още по темата
ЕП "изразява изумление" от това, че от 2011 г. Съветът на ЕС не е успял да вземе това решение въпреки многократните призиви на евродепутатите и Европейската комисия. Отчита се, че още през 2011 г. двете държави бяха изпълнили всички необходими условия за пълното прилагане на законодателството за Шенген.

ЕП настоятелно призовава Съвета на ЕС да предприеме всички необходими стъпки решението да бъде прието до края на 2022 г., като по този начин да отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 година.

Евродепутатите приветстват това, че Румъния и България поканиха тази година проверяващи от ЕС да се уверят отново в състоянието на границите, въпреки че държавите вече са изпълнили всички правни изисквания и няма основания за по-нататъшни оценки.

Допълва се, че приключването на процеса на оценка по Шенген за България и Румъния и готовността на двете страни да приложат изцяло шенгенското законодателство бяха потвърдени първоначално от експертите от работна група и в заключенията на Съвета на ЕС от 9 и 10 юни 2011 година. На 8 юли 2011 г. Съветът на ЕС потвърди, че са изпълнени необходимите условия за защитата на данните, охрана на въздушните, сухопътните и морските граници, полицейското сътрудничество, Шенгенската информационна система, визите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Мечока преди 1 година
Отново фалшиви новини.
17
0
 
2
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Пази Боже от тази напаст есес и гестаповците отвъд океана!
16
5
 
4
 
! Отговори
Илиана преди 1 година
вие защо не се допитате до българския народ дали желае въобще да влезе в шенген. убедена съм, че голяма част от народа не го желае. всички вие, които се смятате за политици, /а вие не сте/ трябва да се разкарате, защото не смятам да ви плащам данъците си и да се храните от моите пари.
15
1
 
8
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
Шенген, но през Крив Макрон, пардон, Макарон! Ще бъде Наложено Вето от Нидерландия, както обикновени и най-вероятно!!
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Можем ли да рзберем кои депутати са гласували против и въздържал се. Това е много интересна информация
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това морковче колко време ни го подмятят пред носа...5-10 години! Затова не трябва да се вярва на нищо което излиза от устата на европейски чиновник!!!
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво показва цялата история около приемането ни в Шенген? Показва чисто и просто, че каквото и да си говорим Европейския парламент - единствените хора от управлението на ЕС, които са избрани от хората в ЕС, а не са назначени по мътен начин от незнайни хора с неизвестни интереси нямат НИКАКВА ВЛАСТ! Властта е в някакви назначени бюрократи, които не се знае кой, как и с какви цели назначава.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За шенген не могат да са разберат, за военна помощ и парична промощ и санкции веднага се разбраха.
10
1
 
5
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Още колко ли години ЕП ще "изразява изумление"?
9
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
89% сави гласувате да сте слуги на тези в ЕП. Какво ривете сега?!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Леко и приятно е да си евродепутат, издигнат с връзки да лобираш за определени партии седиш и гласуваш популизъм и после другите да се оправят.
7
1
 
3
 
! Отговори
евробюрократи преди 1 година
"ЕП "изразява изумление" от това, че от 2011 г. Съветът на ЕС не е успял да вземе това решение въпреки многократните призиви на евродепутатите и Европейската комисия. Отчита се, че още през 2011 г. двете държави бяха изпълнили всички необходими условия за пълното прилагане на законодателството за Шенген." --- Все едно ЕП се изумява на Луната, че не е взела решение. Това показва колко са ефективни. И то при условие, че сме изпълнили всичко, а чакаме вече 11 години. Браво!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ФАНТАСТИКА НА ТРИ МОРЕТА
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нелепи са тия от ЕП, ако се разровите по архивите ще видите същата новина от 2014, 2015 и 2017. Кой знае колко пъти още са ни го обещавали. Абсолютна подигравка.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно "европейско изумление" е равно на 12 български години
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА БЪЛГАРИЯ ВЛИЗА В БАТАКА
2
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Епа влизаме в Шенгено,само ако пуснем Македония в ЕС и не се зъбим.
1
4
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 година
БЪЛГАРИЯ Е ГОТОВА ДА ВЛЕЗЕ В ЕВРОЗОНАТА СЪС СВОЯ ЗЛАТЕН РЕЗЕРВ, НО БЪЛГАРИНА ГОТОВ ЛИ Е ДА ВЛЕЗИ СЪС СКЪСАНИТЕ СИ ***.