България е на последно място по продължителност на живота в ЕС

В Европа е 81,5 г., а у нас - 75,8
Обновена: 3 май 2024 21:31 | 3 май 2024 20:15, Анисия Иванова
159
България е на последно място по продължителност на живота в ЕС
Снимка: БГНЕС

Според предварителните данни за 2023 г. средната продължителност на живота в ЕС е била 81,5 години, което е с 0,9 години повече от 2022 г. и с 0,2 над 2019 г. - точно преди началото на коронавирусната пандемия, показват данни на официалната европейска статистика Евростат, цитирани от БНР.

По този показател България заема незавидната последна позиция в съюза, въпреки че нашата страна е сред първите три по повишение на продължителността на живот спрямо предпандемичната 2019 г.

В 15 страни продължителността на живота е надвишила средната в Европейския съюз, като най-висока е била в Испания (84,0 години), Италия (83,8 години) и Малта (83,6 години).

За разлика от тях най-ниска е била продължителността на живота в България (75,8 години), Латвия (75,9) и Румъния (76,6).

В сравнение с нивото от 2019 г. (последната година преди пандемията от Covid-19) 18 държави от ЕС са имали увеличение на продължителността на живота през 2023 г., докато в 2 държави е имало стабилизация, а в 6 страни членки е отбелязан спад.

Най-голямо увеличение на продължителността на живота е отчетено в Румъния (повишение с 1 година), следвана от Литва (с 0,8 години) и България, Чехия, Люксембург и Малта (при всички който има повишение с 0,7 години), показват още данните на Евростат.

Най-голям спад на продължителността на живота спрямо нивото от преди пандемията е отбелязана през 2023 г. в Австрия и Финландия (спад с по 0,4 години), следвани от Естония и Нидерландия (понижение с 0,2 година).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от ЕС
Австрийската полиция задържа българин, превозвал нелегални мигранти
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия мачка нацягите и наетото натовско дришньо и напредва стремително на фронта. Русия направо пържи нацягите и натовците още в хотелите, преди да са се добрали до фронта. Русия ви пръска русофобчета и аз съм много доволен муахахаха!!!
76
2
 
3
 
! Отговори
Фют преди 4 седмици
До 75. Айде бе, колко пакета пуканки изядох, докато го чакам този фалит :))))))))))))))
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като гледам какви Zлобни русофобски иZчадия пишат тук, нищо чудно, че всички държави ни мразят, а за запада ние сме "untermenshen". Е такива злобари като вас са правили мизерии в Гърция и Сърбия навремето.
74
6
 
4
 
! Отговори
Путин е Велик! преди 4 седмици
10 години откакто укронацистите подпалиха Дома на провсъюзите в Одеса, където изгоряха живи 43 човека, 6 бяха убити на улицата и 200 бяха ранени. Там между другото имаше българи жертви. Преди началото на СВО Путин каза, че всички престъпници се знаят поименно и ще понесат своите наказания. Путин е мъж и си изпълнява обещанията. Слава на Путин, той е Велик!!!
73
4
 
3
 
! Отговори
Галя от посолството: преди 4 седмици
Очиства се територията, добри резултати - тенкю Борисофф, конгратулеъшънс, тенкю, добре си свърши работата, за сега няма да публикуваме компроматите за безобразията ти!
72
3
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 4 седмици
Абсолютни глупости! Българите живеем дълго,освен ако не ни убият сефаради или турци ! Здравето зависи от генетиката.Не си ли смесен живееш дълго.Смесен ли си живееш само понякога дълго с параноя,шизофрения,няколко рака и абсолютна ранна мъжка импотентност. Питайте ги кво им е на турците,румънците и сефарадите.Дигат си ги само с два пръста в контакта на металургичен комбинат.
71
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия е велика сила и разруши икономиките на запада за 2 години. За 2 години Русия изпрати над 2 млн укронацяги и натовски наемници на вечна командировка при бандера.
70
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия е страната, която може да се обедини срещу външен враг, което вещае много тежки времена за Европа. Войната е само първа стъпка. Тя се отнася до Украйна. Но след това на ЕС му предстои фалит и дезинтеграция, защото Русия просто няма да пусне отново ресурсите. А без евтините руски ресурси, европейската икономика е неконкурентна на глобалните пазари. Ще я изместят Китай, Индия, Бразилия и Азия. Индустриалната мощ на Германия ще угасне, а заедно с нея - и Европейската идея. И тогава България отива на кино, защото този път никой няма да я спасява.
69
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Япония след атомните бомби не прилича на япония. И продължават. Американските реактори на Фукушима са с грешен дизайн и не са за крайбрежна централа, янките това много добре го знаеха. В южна корея няма нищо корейско, бой бандички приличащи на бритни за дацсф чродават на американеца
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Държавата с бай-много болници на глава от населението. Не болници, а лазарети
67
1
 
3
 
! Отговори
Фют преди 4 седмици
До 63. Аз съм добре. За вас...не мога да ви преброя, не съм убеден:))))))))))
66
4
 
3
 
! Отговори
ген. Лукова главичка преди 4 седмици
Оня нацяга футболния хулиган светльо, приятеля на расате тук му купиха униформата и оборудването (за хиляди левове). Отиде в урина в края на ноември. Там се изучи момчето за месец и киевския режим го прати на първа линия под Купянск в края на декември, след 3 дена беше денацифициран хахахаха. Повоюва си добре момчето и отиде при ген. Луков, където му е мястото. Евала БГ демократи-нацяги. Дано идете всички при вашия генерал.
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русофоби какво правите още тука, а не ходите да помагате на вашите приятели укронацягите в Донбас?
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До непълноценен народ-хубаво е че няма да оставиш поколение...
63
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Русия тепърва започва да загравя. Имате само 2 шанса русофоби.Либо сдатся либо сдохнуть!!!
62
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Фют-Добре ли сте?
61
7
 
3
 
! Отговори
непълноценен народ преди 4 седмици
Българите са непълноценен народ, ниско качество хора. Като хаитянците, некачествен народ. Вижте как живеят Япония и Южна Корея под опеката на САЩ и как живеят българите вече 35 години и Хаити 100 години под опеката на САЩ. Всичко си е до народа, качеството на народа, българите просто са непълноценен народ.
60
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Всеки трети медик в Хърватия напуска, масови протести заради лоши условия на труд2000 лекари и 4000 медицински сестри трябват още в здравната система. И това след като влязоха в ЕС. У нас е даже по лошо. Търговски дружества. Който има пари за подкуп оцелява. За да ги има отива да извършва престъпление. Ей тия пазарната дИмУкрация.
59
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
САЩ имат отработени технологии за превръщане на покорили се и завладени земи в цъфтящи провинции. Но в България русофилите пречат страната ни да се превърне в цъфтяща провинция.
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Евроатлантизъм.......