На всеки десет минути един българин получава инсулт

Национален план за борба с болестта все още липсва
16
На всеки десет минути един българин получава инсулт
Снимка: БГНЕС

В България на всеки десет минути един човек получава инсулт, каза доц. Росен Калпачки, началник на Клиниката по нервни болести в столичната болница „Св.Анна“ по време на дискусия „Инсултът-поглед в черната кутия“.

Инсултът е най-масовата причина за смърт в света, а всяка година в Европа 800 хиляди души получават инсулт, посочи той, цитиран от БТА.

В страната ни през 2023 г. близо 50 хиляди души са получили инсулт, като над 5500 от тях са починали още в болницата, посочи още лекарят. По думите му големият проблем се крие в изписаните живи пациенти, тъй като в рамките на една година поне още половината от преживелите инсулт умират.

Инсултът е лечим, добави доц. Калпачки и припомни, че в страната ни терапията е безплатна. При съмнение за инсулт трябва да се действа бързо, основният „коз“ е спешността, тъй като при поява на инсулт пациентът разбира последен или ако разбира, няма как да съобщи на околните, допълни доц. Калпачки. Симптомите на инсулта са увисване на единия ъгъл на устата, изтръпване или слабост в едната или в двете ръце, нарушение в говора. Огромна е ролята на здравите хора около получилия инсулт, добави той.

Съвременно лечение на инсулт се извършва в около 50 звена в България, което е напълно достатъчно, но дори да приемем, че са разпределени добре, повече от половината от тях правят по-малко от 10 тромболизи на година, посочи още той. Нищо ново по-добро от тромболизата все още не е открито, добави доц. Калпачки.  По думите му, ако не се приложи тромболиза, около 65% от прекаралите инсулт, остават инвалиди.  

Национален план за борба с инсулта в България все още липсва, въпреки че преди три години страната ни изрази солидарността си с Европейския план за борба с инсулта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Свободно време.
Нумерологична прогноза за 13 - 19 май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
2
 
! Отговори
Осран комунист преди 2 седмици
Едно време при бай Тошо при щастливия социализъм инсулти нямаше.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Екстра тамън да се отървем от източно влияние по-скоро...
14
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ало мисирката, ако това е вяярно да сме свършили за два месеца.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Паника, страх и стрес затриват хората.:))
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да бе на 10 минути ама друг път.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Начин винаги има, ако не е ковид, ще е ваксина или друго - слънчево изригване, лунно затъмнение. Е вече че се лечите електронно, нема друг начин, това е от новара промена:)):)):))
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Кеч22, a как точно да преговарям с ДНК-то си? И изцяло да спра захарта и тестото, ще си удължа живота може би с около 5-10 години, но не повече... А иначе това което си написал, е доста близо до реалността - заложено е в ДНК-то ни, за да не пренаселим планетата
9
4
 
6
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 2 седмици
Всички българи ги е ударил инсулта още преди 12 години и още гласуват за цървула от Банкя.
8
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До От ваксините ли Стига с глупости, бе. От цяла Европа ние имахме най-ниска ковид ваксинация и като резултат дадохме най-много жертви. По инсулти и инфакти сме шампионите на Европа. Причината е дебелоглавието на българина и глупашкия начин на живот: пушене като за световно, пиене и всякакви вредни хранителни и двигателни навици.Идете в някакъв град на запад от Буда Пеща и ще се чудите къде да запалите цигара.
7
9
 
5
 
! Отговори
абе до 3 преди 2 седмици
Мен не ме вълнува твърде какво става в Русия. Интересува ме какво става в просперираща БГ, част от проспериращия Запат. А става това, че има много болни, може би заради хубавия европейски живот. Пък няма болници и персонал.
6
6
 
2
 
! Отговори
Кеч22 преди 2 седмици
Това е заложено в ДНК молекулата да се чисти популацията от неспособни индивиди. Няма нищо случайно. Всички сме пътници, безсмислено е да се противодейства и упорства. Още повече хората сами си го причиняват като нарочно се хранят с добавена захар, пушат и пият защото не искат да преговарят с терористи, ДНК молекулата е терорист, живота е пристрастяващ терорист. затова имат и деца, които също са резултат от тяхно пристрастяване, механизъм който ги кара да ради и да побърза да умре. Двоен капан.
5
7
 
6
 
! Отговори
От ваксините ли преди 2 седмици
Оже ли статистика колко от тях са били ваксинирани за SARS nCov 2 ? Или това са "лични данни"...и не могат да се споделят?!?
4
3
 
8
 
! Отговори
МВР служител преди 2 седмици
Контрабандистът Борисов ревеше в следствието, че ще получи инсулт през цялата нощ
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До абе, инсулти получават по целия свят, а в Путинова Рус средната продължителност на живота е с 10 - 15 години ПО-НИСКА, отколкото във всички нормални европейски държави! До тук с опита ти за опрока
2
9
 
13
 
! Отговори
абе преди 2 седмици
Туй е, защото животът в БГ стана много хубав. От хубавия живот в просперираща европейска БГ, част от проспериращия атлантически Запат.
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Несъвършенствата на човешкия организъм - тресне ли те това чудо, и да оцелееш, от там нататък е мъка, а не живот...