Синдикат: Учителите искат увеличение на заплатите

Има текучество на млади учители
30 апр 2024 14:51, Инна Ангелова
105

Учителската заплата да стане 150% над средната брутна заплата за страната предлагат от синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”.

"Нашият синдикат направи такова поредно изследване, в което нищо ново не установихме. Има едно много активно и вече предизборно говорене за учителската заплата, която трябва да бъде 125%, сега завърши един етап на 8,4% увеличение, което беше догонване на инфлацията. Тези 125%, които ги има в нашия колективен договор, и в програмите на ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ги имаше, но не станаха факт, защото сметките показа нещо друго. Нашата сметка показва около 105% над средна брутна работна заплата чисто трудово възнаграждение на учителите", заяви д-р Юлиян Петров от Синдикат "Образование" в студиото на "България сутрин".

Според Петров учителите не приемат професията заради парите. След направено изследване данните са, че има голямо текучество за учители до 35 години. В някои от градовете то достига до 50%. “Последното изследване показва, че учителите в първите три години имат 70% отлив и не издържат. Това са най-младите учители, които се опитват да влязат в системата и да останат, но не поради ниските заплати", подчерта д-р Петров пред Bulgaria ON AIR.

Синдикатът допълни, че учителите не стават учители основно заради заплатата. В малкия град може и да е заради заплащането, защото то е постоянно. Учителят избира професията си най-вече заради призванието, работата с деца, любовта, която им дава и удовлетвореността от крайния резултат.

Петров поясни обаче, че в училището учителите стават свидетели на друга реалност. "Липса на дисциплина, огромна агресия както от учениците и от ученик към учител, така и от родител към учител. Една голяма липса на партниране по отношение на институциите, по отношение на родителите към учителите и колегите, които са над 50-55 години издържат или са си решили, че ще останат в професията, но младите в никакъв случай това не го правят", каза още д-р Петров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гиб МелсънА други ги избират с връзки... Отиваш да си подаваш документите за работа, 1-во не те питат какво образование имаш, а " Кой те праща...?"
53
10
 
25
 
! Отговори
От учител преди 1 месец
Учител съм в прогимназиален етап, имам 3 СОП в клас, класен ръководител. Трябва да си подготвен с уроците( малък проблем);да идеален в дневника;да си подготвил отделни уроци за СОП ; да подготвил програмите им, да посещаваш родителите ако не идват децата на училище;, да информираш ръководството ако не идват; да следиш да не се бият или наранят, или обиждат; да си дежурен ; да попълваш още куп документи и отчети всеки месец; всеки месец има съвет; млад учител със стаж под 3г. 1400лв чисто
52
10
 
12
 
! Отговори
ПРЕДЛАГАМ преди 1 месец
Да им увеличат лекторските ,отпуските нищо ,че децата до трети клас не знаят да четат ,а горните класове ги събират в края на срока да оформят оценките .
51
2
 
25
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Постъпването на работа като учител също така трябва да става с конкурсен изпит.И проверяващия да не е директора на училището а национална комисия.В момента нещата са така. Примено обявяват свободно място за учител по български език. Явяват се 20 кандидати, долу горе толкова се явяват за едно свободно място.От тези 20 кандидати директора избира не този кандидат,който има най-много знания по български език а този, който му е най-симатичен или най-близък. Има някои ги избират по красота или партия
50
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ли бе! Ненаситни некадърници.
49
2
 
16
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 месец
В България, само депутатските заплати трябва да скачат ,защото 240 народни любимци изнемогват с 10 хилки на месец.А ,за неблагодарния българин минимална заплата му стига!
48
18
 
31
 
! Отговори
Възмутен преди 1 месец
Стига...! Докога учителите ще искат непрекъснато увеличение на заплатите? Та те получават едни от най високите заплати от работещите в държавният сектор! За какво, че произвеждат от години полуграмотни ученици, че резултатите от общоевропейски тестове са най ниски? Затова, че получават най много отпуска! Не и не, стига вече...е!
47
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рано или късно идва време в което образованието става ненужно след като не произвежда никаква добавена стойност. На запад вече почнаха да разбират този проблем и затова има отлив от висшето образование. Въпрос на време е това да стане и със средното. Сега студентите там са основно жени и хора които нищо друго не могат да вършат и затова тичат за дипломи да се възползват и от студентски заеми. После почват да реват като осъзнаят че никога няма да ги изплатят.
46
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 50 Ще станеш учител, ако си с връзки. Току- така не вземат на работа в училище. И в инспектората пак с връзки и по партийна принадлежност. Трябва да пишеш възхваляваща поезия за Вожда. Ако някой каже, че е станал учител с конкурс, с труд, със знания и умения, то той те лъже.
45
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Оня 48 Няма учител с малка заплата. Да изкарат магистратура, да преминат клас квалификация, да вземат лекторски часове и ще получават хубава заплата. Ако някой учител се оплаква за пари, значи си крие заплатата.
44
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Синът ми си чупи крака. Беше вкъщи 3 седмици. Върна се на училище и след една седмица беше хоспитализиран с пневмония. Натрупаха се доста отсъствия. През цялото време пишех на учителите с информация и молба да съдействат за да не изостава от материала. Един учител не отговори. Какви заплатите искате? Та, на вас не ви пука за децата! Не ви ли писна всеки път да ходите и да мрънкате за пари, а в замяна да не давате нищо? Направо е срамно това, в което сте се превърнали!Търкачи на столове и толкова
43
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм решил да ставам учител - то това е много престижна професия и всеки сезон имаш ваканция. Отделно и след години можеш да се уредиш в инспектората по образованието.
42
11
 
20
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Всеки пилот на Боинг на всеки шест месеца минава на контролен изпит. Ако не преминеш успешно изпита ти вземат лиценза и не можеш повече да пилотираш Боинг. В България имаме армия от учители, които са получили китап преди 30-40 години и досега никой никога не им е проверявал знанията дали ги имат или нямат. Това нормално ли е?
41
13
 
23
 
! Отговори
Оня преди 1 месец
И при учителите има черни овци, няма спор. Но помислете си за родителите - на всеки гарджето е най-убаво, най-умно, най-----, а гарджето станало втори клас, а му бършат ***, щото не може само. Проблема не е само в учителите. И ако не го вярвате, опитайте се Вие да живеете с учителска заплата. Това за 3 000 лева е вярно, за не-повече от 25 % от учителите, основно тези със стаж. А останалите, от глад ли да умират. Не съм учител, но няколко от приятелите ми са. Кой иска да работи за малко пари?
40
15
 
20
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Мамино сладки даскалчета! Та вие в голямото си мнозинство сте по-гламави и от учениците си бре! Какво увеличение бълнувате?
39
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И накрая ние родитилете трябва да даваме пари за частни уроци независимо от това дали учителите взимат минимум 1000 или 6000 лв.
38
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 41, нали не вярваш, че на учителите им пука какво вадят :) Те са там за да вадят пари от бюджета и да тъпчат в сметките си. А ако учениците са незнаещи вадят пари от джобовете на родителите им и пак си ги тъпчат по сметките :) Така че....... и 10 000 няма да им стигнат. Време е обществото да каже "СТИГА"! МОН трябва да се изрине и да се направи абсолютно ново министерство, нови учебни програми, нови учебници и нови учители! Текущите не стават за нищо!
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбира се, че трябва да се повишат учителските заплати, но трябва и качество насреща.
36
9
 
19
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Зозе,по време на соца учениците бяха грамотни,нищо,че учителите получаваха 200 лв.заплата.Днес нито учениците имат желание да учат,нито учителите да ги учат.Там е проблема.
35
4
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 месец
Увеличение на заплати само за учители, които всяка година преминават оценяване на знанията им и то не в града в който са учители а в друг град, по-далечен от техния. Така кадърните ще получават хубави заплати а за некадърните ниски заплати. Но това няма никога да го направят защото са гласове за Винету. На учителите отдавна се гледа като на многоброен електорат, който бива обгрижван за да гласува за Винету.