Лудост: До €300 хил. за двустаен в центъра на София

В момента сме с най-ниските лихви в света
22 апр 2024 11:43, Инна Ангелова
194

Данните на Евтостат за последното тримесечие покават, че страната ни е на второ място по  ръст на цените на жилищата в ЕС. Поскъпването е с близо 7% през първото тримесечие на 2024 година.

"Историята не помни такова тримесечие като това, което приключи. То е абсолютно рекордно, обикновено януари-февруари са по-слаби месеци за този бизнес. Но тази година нещо се случи и не само че това тримесечие е рекордно въобще от съществуването на пазара, но то и обърна тенденцията. Имахме 5 поредни тримесечия спад на броя на сделките и спад на броя на ипотечните кредити", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че има 15% ръст в броя на сделките и 24% ръст в броя на ипотеките. основният фактор за ръст на цените с голямото търсене и ниското предлагане на имоти. Пред Bulgaria ON AIR Тошев каза, че “въпреки многото издадени разрешителни за строеж и появата на ново строителство, готови апартаменти почти не се предлагат, а търсенето е голямо”. По думите му има хора, които вярват, че цените на имотите ще се сринат и ще си купят имот, който ще е по 500 евро на квадрат в София.

"Те узряват след 7-8 години, обикновено купуват два пъти повече, откогато са имали възможност. Основната група е хора, които добре са преценели възможностите си и излизат на пазара. За миналата година имаме сериозен ръст на депозитите, те са над 80 млрд. Тези хора, които имат спестени пари, са активни участници на пазара на имотите. Доходите в последните години също нараснаха заради инфлацията, безработицата стои ниска. Това кара повече хора да се чувстват спокойни, да вземат решение и да си купят имот, дори при тези цени", обясни кредитният консултант.

Тошев подчерта, че все повече хора ще прибегнат до ипотечен кредит и допълни, че в момента 96% от кредитите се теглят с плащава лихва за срок от 25-30 години. "Ако погледнете един обикновен двустаен апартамент, в централните райони на София той е между 200 и 300 хиляди евро. Нещо, което беше немислимо преди няколко години. А в момента категорично сме с едни от най-ниските лихви в света. Това е един от стимулите на пазара. Но хората не може да очакват, че винаги ще бъде така”.

Тошев посъветва хората да бъдат внимателни в преценката си.

"В момента движението на лихвите тръгва надолу. Така че заради това тук имаме очакването, че като влезем в Еврозоната, няма да хванем ръст на лихвите, а ще останат ниски. В повечето страни, които са влезли в Еврозоната, е имало по-висок ръст на цените на имотите, но е важен и моментът, в който ще влезем", коментира още Тихомир Тошев.

Средното увеличение в тези страни е било между 5-10%. "Повечето хора в момента предпочитат да купят готово и завършено жилище, но предлагането е твърде малко. Заради това за миналата година имаме много сериозен ръст на покупките на зелено. Хората, които излизат и купуват в строеж, трябва да знаят, че ще получат това жилище на шпакловка и замазка. И след това ще трябва да инвестират немалка сума, за да го завършат. Най-рисковата група са хората между 23 и 28 години, които са в началото на кариерата си, нямат спестени пари, разчитат на помощ от родителите", поясни кредитният консултант.

Самият той смята, че имотният пазар в момента е изключително стабилен и няма "балон". Тошев допълни, че българинът предпочита да живее в собствено жилеще, зашото това му дава сигурност и спокойствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
135-ти ми отвори очите.Пълно е с левов кеш в чували/.Този кеш е силно застрашен.Не можеш да отидеш в банката с 2 сака и 2 милиона лв да ги депозираш,за да ти ги обмени в евро,защото ще те питат от къде са тези пари и отговора няма да им хареса.Затова в момента излизат точно тези сакове в имотния пазар.Плаща се кеш на строителите на много зелено.Ти нроиш 500хилки, те пишат,че са получили 200хилки и 300 хилки си изпрал.Строителя пък с твоите 300 хилки плаща кеш на под изпълнители и работници.
144
6
 
1
 
! Отговори
До пияндурника преди 1 месец
Ти си много злобно човече. По цял ден пишеш глупости на пияна глава вместо да се радваш на слънцето. Ще те изяде злобата, да знаеш. Язък ти за имотите дето си накупувал, ако е истина изобщо.
143
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що за глупост? Само психично болен ще купи апртамент в тази дупка на Света!
142
1
 
8
 
! Отговори
ББ преди 1 месец
До 146: и аз това се чудя. Ако тръгна да купувам, набивам им оферта 30% надолу от исканата цена. Все един ще се съгласи., ако трябва 100 огледа ще направя минимум.
141
2
 
0
 
! Отговори
до пияница мистик преди 1 месец
Путин немъ да дойде, гарантирано..., виж, Комисарите от Брюксел по-може, за да въплятят идеите на Шваб за "Щастие" - край на всяка частната собственост у "15 минутните градове"!!!
140
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А някой пробвал ли е изобщо да се пазари и да предложи по-ниска цена ? Защото аз преди време предложих твърда цена и взеха че се съгласиха и купих .
139
2
 
24
 
! Отговори
Гъчо преди 1 месец
Професор Христов е сбъркал, не 80% , а 99% от българския народ е с умствени увреждания! Комунизмът не прощава! Единственото постижение на този народ е първото място в света за най-бързо изчезващ!
138
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Взел кредит за 300 кЕ, после няма пари за лечение, реве за благотворителност..
137
1
 
3
 
! Отговори
до алчния брокер преди 1 месец
""""Някои икономисти смятат, че новите технологии, масовата автоматизация и ИИ ще обърнат инфлацията в дефлация.""""" ------- Само дет не казват: Кой шъ работи, кво и къде шъ съ произвежда и кой шъ плаща??? -)))) "Неволята" от приказката, е у безсрочна отпуска!!! -)))
136
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Луд изяжда и два зелника, стига да има кой да му даде!
135
3
 
21
 
! Отговори
Алчен брокер преди 1 месец
Миналана година 200, тази година 300, догодина 400 и така до края на света :) Може да стане, ама мое и да не стане. Инфлацията не е гарантирана. Нищо не се знае. Някои икономисти смятат, че новите технологии, масовата автоматизация и ИИ ще обърнат инфлацията в дефлация. Много прифесии ще изчезнат. Само брокерите ще останат и инвеститорите с 10-15-20 апартамента по 300 евра всеки. Иначе - имоти има за всички. Лакомията сякаш идва малко повече. Идва ново поколение, което ще е с много наследство.
134
2
 
15
 
! Отговори
Hulk Hogan преди 1 месец
Стягам панелката продавам я за половин милион и с моята любима Дора заминаваме за Bora Bora!
133
17
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
2016 като се върнах с кинти никакви проучвания не правих, ами веднага накупих няколко двустайни в широк център и за мен отделно си взех спретната къща с двор. Тогава двустайните из зоните струваха по 50 000 - 60 000 евро. Балонаджиите да чакат да им се спука апендицита ако ще, макар и да съм убеден, че нямат и 1000 лева настрана :) Явно чакат Пyтягaта да дойде с Червената Армия, да върне соца и апартаментите да станат като през 1980, по 15 000 лева :))))))))
132
2
 
19
 
! Отговори
888 преди 1 месец
За 300 хиляди Евро шъ си купя къща или апартамент у Барса и шъ ми останат пари, поне 50-60 хиляди евро! Що за човек шъ даде 300К за арарамент у центъра на Ивицата Газа - не зная? -)))
131
2
 
13
 
! Отговори
за прането... преди 1 месец
Добре де, изпрали са ги тия пари в имоти, ами самите строители, на които са им дали саковете с пачки, те как ги изпират?Къде е държавата да им забие по един задвратник на всички тия строители, които продават апартамент по 20000? Нали на всички е ясно че това просто не се случва реално? Следователно всяка такава продажба трябва да светва една червена лампа в НАП....
130
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма нищо общо с програмистите ами с прането на пари и чувалите с пари, които след като влезем в еврозоната ще станат на тоалетна хартия.. за това и е напъна да се изпере всичко що може да се изпере преди да приемем еврото и резултата е повишени цени на имотите.. стига драматизирайте
129
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствено за офис мое се продаде на тая цена апартамент в Сф
128
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе пълни глупости за програмистите. Младите програмисти, горките, и на тях им се реве. То не че ги има много, ама ако стават за нещо, повечето си бият шута от Шопландия.
127
34
 
3
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 1 месец
Програмист със заплата 7хил лева и два апартамента дето дава под рента може да си позволи да купи още един. Реално програмистите изкупиха апартаментите , вдигнаха им цените и за нас няма. Програмист = спекулант.
126
4
 
8
 
! Отговори
горд собственик преди 1 месец
От 8 години, от как 3стаен беше 100 000 евра, чета тукашните експерти как това е края на балона и по-нагоре няма как. И те така.