Намаляло търсене на работна ръка - всеки втори безработен е със средно образование

Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра
Обновена: 1 май 2024 10:02 | 1 май 2024 10:00, Камелия Цветанова
131
Намаляло търсене на работна ръка - всеки втори безработен е със средно образование
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки глада за кадри у нас, все повече хора не успяват да се реализират на пазара на труда, защото работодателите не ги наемат. Причините са няколко, но основната се оказва образованието на безработните.

Ниска безработица, но и намаляло търсене на труд. Така анализ на Института за пазарна икономика определя пазара на труда за изминалата година. След пандемията от COVID-19 и кризата, до която тя доведе трудовия пазар, сега той е спокоен. След като се сви, коефициентът на безработица вече две години се задържа на малко над 4%, а броят на безработните продължава да пада. През миналата година, регистрирани в бюрата по труда са били 132 хиляди души, което е по-малко дори от предпандемичната 2019 г., предаде Нова телевизия.

Защо обаче сред тях има хора, които трайно не успяват да се реализират на пазара на труда, въпреки глада за кадри, за който все по-често говорим? Според експертите, причините са неподходящото им образование, уменията или пък района, в който се намират. Или казано с други думи, проблемът не е в липсата на свободни работни места, а в профила на безработните. Оказва се неподходящ за работодателите и това ги отказва да наемат хора. Ето и с какъв избор разполагат те. 14% от безработните на пазара в момента са висшисти, при тях коефициентът на безработица е под 2. При хората със средно образование също остава нисък – около 4, с такава образователна степен са половината безработни. Значително по-висок обаче, е коефициента при безработните с основно образование, а най-висок като не спира да расте, е той при тези с начално образование – почти 27. Това превръща пазара във все по-затворен за необразованите.

И региона, в който живеят безработните, може да бъде фактор - той също може да попречи на тяхната реализация. Докато коефициентът на безработица се движи между 2 и 4 в различните области, в близо една трета от страната, той е над 10. Под 60% заетост има във Враца, Монтана и Силистра. Спад в заетостта бележат близо половината области в страната, включително и София-град. Въпреки че там експертите отдават това на свиването на аутсорсинг сектора и на забавяне в търсенето в сектора на информационните и комуникационни технологии.

За ситуацията допринасят и младите хора на възраст между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят. У нас те представляват близо 14% от всички в тази възрастова група. Макар да се намираме в топ 5 по дял на такива младежи в Европа, добрата новина е, че те все пак намаляват - за 10 години – с 10%. Броят им се изчислява на 153 хиляди души като повечето от тях са жени, предимно с по-ниска степен на образование, живеят в слабо населени места и разчитат на издръжка от близки, родители или от съпруг, когато става въпрос за омъжени жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още по темата: безработнизаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
14
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 месец
Искате безработните да са висшисти ли? Съжалявам, но 90-те години свършиха. Свършиха и образованите кадри на соца.
43
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В бг. в момента са безработни само тези които не искат да работят
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явих се облечен с черна рокля на интервю за работа в един магазин за дамски дрехи и не ме взеха на работа понеже съм мъж. Има дискриманация спрямо нас кросдресърите.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Фактът, че повечето от вас под работа разбират тежък физически труд показва какви неудачници сте
40
4
 
3
 
! Отговори
Да отварят вече преди 1 месец
работни места и за професори и академици със закупените дипломи вече щото просто население не остана! А хората с образование изчезнаха на Запад! С други думи на територията останаха само необразованите неграмотни и с това се извинява състоянието на държавата без държавност, но с мощни мутренски котени! Може би е донякъде и истина, но истината е че в България няма гражданско общество както е в много други страни, защото българите никога не са се борили единно! Предателите на Левски и Ботев са пр
39
2
 
7
 
! Отговори
Защо Бг е най-бедна? преди 1 месец
"Ако се спрат корупцията и кражбите и от еврофондовете, вратата на хазната няма да може да се затвори от пари" -- Ренета Инджова
38
6
 
17
 
! Отговори
акълмайстор преди 1 месец
По-добре да си легна гладен, отколкото да не мога да заспя от преумора.
37
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пари не ме интересуват. Аз искам да работя нещо от което да има полза обаче в България никой не предлага такава работа. Не виждам нито една дейност от която да има смисъл. Фирмите не искат да наемат доброволци. Предлагал съм да се направи това да могат хората да работят безплатно но те започват да гледат странно. Българите се плашат от такива неща. Мислят че нещо искаш да ги измамиш или да ги окрадеш. Много жалко. Така до никъде няма стигнем. Затова България е най бедната държава в ЕС.
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ще внасят от Узбекистан" - Ще ми внасят таратанеца. Узбекистан е с древна култура, образовани и интелигентни хора. Наследници на мъдреца Омар Хайям.
35
3
 
5
 
! Отговори
До 30 преди 1 месец
Социалните помощи от 3 от топ държавите в ЕС сумарно са колкото седмичната заплата на ИТ спец у нас. Мерси. А нов Мерцедес с 2-3к Евро не се кара. А сигурно в твоите очи някой дарак на 10г е нов де. Иначе нормален човек у нас изкарва десетократно на твоя приятел.
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По соц време нямаше безработица. Тогава всеки се водеше на работа независимо дали имаше полза или не от труда му.
33
8
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 1 месец
Абсолютно всичко. От а до я. В момента основно интеграция на облачни системи и ИИ. Отделно строителство, земеделие, Ел., ВиК, соларни системи- каквото се сетиш. 3 бизнеса имам, които не са свързани с ИТ. Въпрос на желание.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво е АОНСУ? Висша партийна школа ли?
31
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
6 месеца социални помощи в Германия = годишна заплата в България. Има да чакат чорбаджиите. Ще внасят от Узбекистан ама те и те вече се изучиха.
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Масово на бюрото по труда се регистрират хората имащи право на помощи за безрботица.Списакът с обявите в бюрото по труда включва 99 процента от най-нежаланите работни места.
29
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От социалните помощи в Германия и Нидерландия си построи човека къща на 3 етажа нов Мерцедес купи и златни ланци. Па вие ходете да бачкате за тоя дето дуа.
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не се оплаквам. За 4 месеца откакто ме съкратиха направих 100 бона (след облагане). И продължавам да си получавам максималното обезщетение от бюрото.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма статистика почти всички имат средно нормално е да са в повече а от по младите или са с висше за което им вземат парите или са без образование.
26
2
 
5
 
! Отговори
Спиро преди 1 месец
До До 15::И ти,след като си функционално грамотен,какво можеш да правиш?
25
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имам един познат, който е много работлив, но винаги се пазари за заплатата на интервюто и накрая не го вземат на работа.