В счупената пенсионна система парите идват от бюджета, а не от осигуровки

Имаме проблем със сивата икономика - хората укриват доходи, сочат експерти
14 май 2024 19:00, Инна Ангелова
51

От 1 юли пенсиите у нас ще бъдат актуализирани с 11%.Темата за пенсиите обаче отново стана повод за дискусии и политически престрелки.

"Бюджетът на ДОО, в който са заложени необходимите суми за пенсиите, винаги се дебатира и се приема през ноември. Няма как да се работи с отчетни данни, работи се с прогнозни данни. Прогнозата за данните за 2023 г. показа 11%. Важното е парите да бъдат планирани в бюджета. Експертите на НОИ са длъжни да подготвят доклади за 2023 г. и това е сметнато - получават се 10%, сметнати по т.нар. "швейцарско правило". Когато се правят дебати за бюджета и за осъвременяване на пенсиите, трябва да се каже, че това са прогнозни данни, може да се получи малко преизчисляване", обясни бившият социален министър Христина Христова в предаването "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Преслав Райков допълни, че разходите за пенсии са огромни. 10% или 11% са съществено увеличение в пенсиите. По думите му пенсионната система е изкривена и счупена - основните капитали влизат не от работещи хора и осигуровки, а от бюджета. Райков допълни, че и демографската ситуация е лоша, трендът е негативен, но в абсолютен мащаб хората, които ще бъдат в пенсионна възраст в следващите 10 години, ще бъдат подкрепени.

"Държавата има този капацитет все още, но моделът е лош, изтласква много хора в сивия сектор. Все повече хора започват да се осигуряват на минимална работна заплата, укриват доходи", уточни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Бившият социален министър Христина Христова поясни, че за следващите години е предвидено намаляване на осъвременяването на пенсиите, тъй като прогнозните данни за нарастване на инфлацията и средния осигурителен доход са такива. За 2026 г. са прогнозирани около 6% увеличаване на пенсиите. Христова допълни, че темата винаги е актуална и касае много хора.

"Част от проблемите на пенсионната система идват от решенията на политиците, свързани с пенсионната система - няколко пъти увеличаване на пенсиите, но нито едно от решенията не беше свързано с принципите", добави тя.

"Надявам се да видим стопиране на разширяването на държавните харчове и връщане на балансиран или бюджет в излишък. Използвахме дефицита за 4-5 предизборни кампании, обещания, малко пенсии, икономиката не спечели нищо от това, по-скоро загуби", заяви Райков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
ОцелялОтСДС-Чумата преди 2 седмици
Още преди повече от четвърт век потомците на стари ***,умело внедрени от Сереуто (шпионите от Козяк) в СДС, оформиха мощна ОПГ, която ,докато стадото обикаляше с оня Идиотин -Светулков (Господ да го светне,амин) по бдения, СДС-Шайката изкорми държавата, унищожавайки и крадейки де що можа .Окрадоха и бюджета на ДОО.От тогава този бюджет е като издънен чувал. Ако шайкаджиите бяха разследвани,съдени и *** пред Посолството, сега нямаше да сме на този хал.
42
0
 
0
 
! Отговори
Ерген преди 2 седмици
Защо не работят млади хора на висока заплата за да има и високи пенсии? Колко е осигуровката на работещия пенсионер в сравнение с младите?Днес отидох в града,застанах пред автогарата близо 80%от автобусните шофьори са възрастни (едвам вървят).Защо е така?До скоро и аз бях автобусен шофьор,но напуснах защото не ми отърва и ще гледам да замина за чужбина, защото тука шефа по-вече от минимална заплата не плаща!
41
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
Вероятно предстоят много грозни неща да се случат..... Реалност
40
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
От това качване по камиони и шофьор му е износена ябълката. Не взима пенсията която е заслужил. Налага се да работи още. Всеки престъпник обаче е цар е господар навсякъде със простите им к***ви и контингенти тормозещи цял свят. Ние също сме ощетени по закон един господ знае само колко, псики физически не може да се опише и осмисли. Не мисля за пенсия това е най-несправедливото нещо на света. Колко психопата има с интриги се издигат или други стоят за стаж и присъствие...Пълна световна помия.
39
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
Баща ми цял живот работи шофьор на камиони и командировки и в строителството все той беше най-трудното когато друг не искаше да рискува да си покажат професионализма и е карал различни машини до валяк даже. Дори работи отдавна в Одеса. Накрая го водили помощник шофьор. Едва успя да си събере стажа от разни фирми бог знае кой колко пари е крал и кухи фирми и т.н..Заради това го оставиха още две години да работи и едва му излезе решение с много зор и обаждания....
38
0
 
3
 
! Отговори
Баба. преди 2 седмици
Цялата " държава" е счупена! А възнагражденията за " елита" откъде и за КАКВО?
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 6 не лъжа и не съм ром,напиши адрес,ще ти пратя,копие,от решението
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отваряш сайта на НСИ и четеш колко са работещите в сектор Държавно управление - 112437 човека за 2023 година, т.е. стотина хиляди.Това са държавните чиновници. Ако прибавиш целия публичен сектор ще станат 548058 за 2023 (НСИ). От тях най-много са в образованието 154 хиляди и медиците 124 хиляди. Тук не влизат фуражките. Как тези 112 хиляди ги докара до 800 хиляди, само ти си знаеш.
35
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
държавните чиновници са над 500.000! само в мвр са над 50.000, има над 20 министерства, да не говорим за безбройните ненужни агенции, ведомства, комисии и прочие. сложете и десетки хиляди 'сътрудници' на тия учреждения и после се чудим защо у нас няма нормален бизнес. ами ти половината време си го губиш с разни лелки, които се чудят за каква глупост да направят ревизия и да наложат глоба още преди да си започнал, защото получават бонуси затова.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 35 Държавната администрация и публичният сектор бяха около 800 хил. души преди няколко години. После Радев разду щата им. Сега са около милион. Парите, които им се наливат за заплати, премии, бонуси, ДМС, пари за облекло, 13. заплата и пр. са колко се дават общо за здраве и образование. Точно тези х paн тy т ници, които не внасят осигуровки са много голям ПРОБЛЕМ за бюджета. Самият факт, че крият броя им е доста тревожен.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавните чиновници са около стотина хиляди. Те са най-малкия ни проблем. Няма държава без държавни чиновници. При държавните служители проблема е, че държавата им намали заплатите преди около 20 години, когато пое и техния дял от осигуровките. Така държавата плаща по-малко, но и държавните служители получават по-малко.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всъщност сумата на изплащаните пенсии е по-малка от сумата на платените осигуровки. Заблудата идва от това, че социални плащания се наричат пенсии, а те не са пенсии. Затова бюджета доплаща за тези социални плащания.
31
3
 
17
 
! Отговори
американеца преди 2 седмици
че при половин милион държавни чиновници кво очаквате да се счупи от 6 милиона индианци в колонията
30
2
 
20
 
! Отговори
Опг-Перник преди 2 седмици
Дойдат ли ония от Герб-Дпс отново ще изчезват чували с пари за нискокачествени пътища,недовършени спортни зали за стотици милиони и още куп безобразия.Ония от прокуратурата ще ги пазят, както до сега и ние ще тънем в мизерия.
29
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
време е да се разстрелват старите хора щото системата е крадена многократно не счупена
28
2
 
20
 
! Отговори
ЦСКА София до27 преди 2 седмици
Абе много пъти не е баш по взаимно съгласие между двете страни...Преди време работих в една хазартна компания и ме осигуряваха на пълния размер на заплатата,сега работя в друга фирма в този бранш и осигуровките са на парите,които получавам по карта,а не на цялата ми заплата... тия в плика реално не фигурират никъде.На мен това не ми харесва,но ми казаха,ако не те устройва можеш да напуснеш.Та така.
27
1
 
29
 
! Отговори
Няма да стане преди 2 седмици
Какви осигуровки? Половината български фирми осигуряват на минималната. Останалите, които осигуряват са малко работещите. А пенсионерите са милиони, на стотици хил. работещи и намаляващи. Чантаджиите, военни, учители, с по 30% увеличения срещу какво? Неграмотни ученици, неработещи институции. Така няма да стане и още тази година или ще се вдигат данъци, или се върви към фалит.
26
2
 
8
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 2 седмици
Като в БГ то стане скъпо и тъпо ще разберете резултата.
25
1
 
18
 
! Отговори
НАПРОТИВ преди 2 седмици
По скоро от Пенсионната Система излизат Фалшиви Пари , които се крадат .Няма как от 2 милиона Пенсионери да има 500 хиляди Инвалиди и 800 хиляди на минимална Пенсия . Тъпо е нали ? Направете сметка колко са истинските Пенсионери и колко би спестил Бюджета ако тези хора се изведат от схемата .
24
0
 
19
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 седмици
Нап и нои нямат наяждане на пари!!!И 100 милиарда лева да имат пак няа им стигнат!!!