Като Турция и Мексико: 49% от българите искат лидер с "твърда ръка"

За 63% демокрацията е най-добрата форма на управление
17 май 2024 11:16, Нели Христова
135
Като Турция и Мексико: 49% от българите искат лидер с "твърда ръка"
Снимка: БГНЕС

63% от пълнолетните български граждани са на мнение, че демокрацията е най-добрата форма на държавно управление за България. Това показва изследване на Институт "Отворено общество – София". Доверието в демокрацията през 2023 година е с 11 пункта по-високо в сравнение с 2022 г., когато e било 52%, и почти с 1/3 повече в сравнение с 2018 г., когато в било 44%.

Междувременно значително намалява и делът на онези, според които демокрацията не е най-добрата форма на държавно управление – през 2018 г. те са били 34%, а през 2023 г. - само 19%.

Немалка част обаче декларират, че биха одобрили ограничаване на някои от демократичните права и свободи. 49% от анкетираните отговарят утвърдително, докато 41% не биха се съгласили с подобни ограничения.

Почти половината от анкетираните - 49%, одобряват идеята "да има силен водач, който да не се занимава с парламент и избори". По този показател страната ни се нарежда между Турция – 50%, и Мексико – 47%, които са сред най-високите нива на подкрепа на идеята за силен водач. 37% обаче са против.

65% подкрепят идеята решенията да се вземат от експерти според тяхното виждане за доброто на страната, а не от правителството.

Внушителните 87% от българските граждани пък споделят идеята за "демократична система, при която управляващите се избират чрез честни избори". Едва 8% я определят като "лоша идея".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Българин от Факултето ! дА ЖИВЕЕ ''ЕВРОВИЗИЯТъ'' , също и ПРАЙДъ . Меките китки и Бг-атлантиците са в апо-геЙя си !
122
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Тва са простите..Аз мисля , че в Бг не уцелихме и на , рософОБИ !
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Тва са простите..Айде започваме пак , Украйна ще победи , Путин пак е умрял , или е болен на легло , ЕС не е в рецесия , САЩ ще пази ЕС , Русия няма ракети , Харков няма да падне , в Запада няма протести , големият бизнес не се изнася от ЕС , ..... ВЕРНО ЛИ ВЕ !
120
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
меките китки на друго място да ходят
119
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Отдавна имаме ''твърда'' ръка , Баце и пееСки много твърдо си присвояват големи бизнеси , НА ГОТОВО !Присвояването и сега , продължава !
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До име *** в бегето 118 - има, има приятелю! И ти си явното и неопровержимо доказателство за това!
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Мда - виждаш следствието от насажданото в българското съзнание роболепно преклонение към Дядо Иван още от времето на Дядо Вазов! Това беше основната линия на комунистическото Образование, а тя не беше променена и след 1989. Така българина има насаден комплекс за преклонение още от началното училище.
116
0
 
2
 
! Отговори
Мексико преди 2 седмици
Масовото оглупяване не е само в България. За това планетата се чисти от токсичните и неграмотни хора.
115
1
 
8
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
49% че и повече от българите са с робско самосъзнание!Искат някой да мачка, да ги трича, да има казва какво да правят и да ги бие ако не го правят! Жалка история! Чак е пародия, че такава робска нация има за национален празник ден който нарича Освобождение! Роби, искащи да бъдат роби, искащи да имат робовладелец, строг господар, диктатор, честват "освобождение" Смях и ужас!
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Доверието в продънената сглобка през 2023 година било с 11 пункта по-високо в сравнение с 2022 г. Лъжите им стават все по-дебели. 49% одобрявали идеята да има силен водач. Още една манипулация. Силен водач мутра-диктатор ли означава? Лидерът трябва да е порядъчен, да защитава националните интереси и да работи за повишаването на благосъстоянието на народа.
113
7
 
2
 
! Отговори
име дебили в бегето преди 2 седмици
които вярват на пропагандата, че социализма бил рухнал. Една малка страна, социалистическа България, която при социализма беше 27 световна икономика била рухнала моля ви се, нагьзването на българите беше представено като рухване на системата. И сега очaкваха, че след санкциите руснаците ще се нагьзят на запада, и щяха да обясняват - ама вижте колко е добра европедеpащината, и как победи путинската диктатура. Ама не им се получи, случи се точно обратното, и сега ЕС и НАТО отиват на кино.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Продължават с глупостите за управлението диктатурата и партийния елит на БКП, който се къпеше в западен лукс по резиденциите, докато пробутваха на обикновените българи басните за това как трябвало да живеят в лишения с мисълта за "гадния прогнил Запад". На който му липсва все още имате шанс да си подадете документите за гражданство я в Русия, я в Северна Корея или Иран и Китай, ще ви приемат. Дерзайте всички които милеете за диктатура
111
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Връщането на исторически земи от Русия е неизбежно и не застрашава никого в света - Харков, Днепропетровск, Николаев, Одеса. Това са си руски вътрешни работи. Никой не вярва наистина, че победоносна Русия ще отиде да завладее Европа, особено тези, които го измислят. Но от какво се страхуват тогава? Защо ЕС игра ва банк и загуби всичко, съсипа икономиката си и вече е пред разпад заради някаква си Украйна?
110
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не знам за твърдата ръка, но съм сигурен, че Крумовите закони, ще оправят нещата.
109
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 110 - милите! Всъщност само добрината и човечността на Путин спаси украинците в Киев. Направо е загадка, защо тея неблагодарни люде не се проснат по очи пред ЍЍМогъщишя ПуSSя I Превъзходни и не станат пак част от "Руския Мир"?!
108
2
 
5
 
! Отговори
Тва са простите преди 2 седмици
Русофили , свикнали са да ги водят като оФце , само ,че цифрата е дооооста надута и раздута по-скоро са има няма 20% като половината от тях са на измиране вече!
107
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Страхувам се, че България може отново да изпадне под влиянието на Русия, и ако кажа лоша дума за Путин на площад Народно Събрание, репресивния апарат на КГБ ще ме смаже.
106
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Страхувам се, че България може отново да изпадне под влиянието на Русия. По-добре дъщеря ми като стане на 14 години да може свободно и демократично да си ампутира гърдите и да си смени пола да стане мъж ако така е решила и да живее щастливо, отколкото да изпаднем под влиянието на Русия и дъщеря ми да изнемогва да сглобява денонощно снаряди в подземията на путинските военни заводи и да живее на хляб и вода или купичка ориз.
105
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Руският президент възложи на Сергей Шойгу да започне конфликта през 2022 г. със заповед за превземане на Киев в рамките на няколко дни. Киев беше обграден още на вторият ден! Сами украинците започнаха да си бутата мостовете в града и вдигат барикади за да се съпротивляват при нахлуване! Руснаците решиха да не нахлуват заради опасността от много цивилни жертви!
104
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 105 - пак нищо не си разбрал! Всичко зависи от народа. Той поставя правилата и може да накара Демократа да ги спазва. Диктатора обикновено има силен репресивен апарат - ще ти дам един познат пример - кажи лоша дума за Путин на Червения площад, и ще схванеш какво е репресивния апарат. В неговия случай правила се променят с много кръв. В случая с Демокрацията просто е нужен народ който иска правила. Нашия? При изборна активност 25%? Струва ли си въобещ да го коментираме?!