Първите F-16 идват в началото на 2025 г., тази есен пилоти ще се обучават в САЩ

Запрянов: Армията е в добро състояние
Обновена: 6 май 2024 13:14 | 6 май 2024 10:00, Камелия Цветанова
197
Първите F-16 идват в началото на 2025 г., тази есен пилоти ще се обучават в САЩ
Снимка: БГНЕС

Първите изтребители Ф-16 ще дойдат у нас в първото тримесечие на 2025 г., тъй като тази есен пилоти ще се обучават на тях в САЩ. Следващата година ще получим и новите машини "Страйкър". Това заяви пред БНТ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

"Ако догодина има парад, надявам се да има повод, може да летят и първите Ф-16", каза министърът.
Българската армия е в добро състояние и посреща празника си с удовлетворение от постигнатото, посочи той.
"Всички планове и подготовки са проведени, дежурствата се носят, въздушния и морският суверенитет е осигурен от Въоръжените сили", каза служебният министър.

Още по темата

Тази година няма военен парад, защото 6 май съвпадна с Възкресение и съгласно религиозната традиция се дава приоритет на великденските празници, така че военнослужещите ни да бъдат в семейна среда, каза Атанас Запрянов.

По думите му модернизацията на армията е в ход и хората виждат бъдещето с нови самолети, бойни машини и
кораби.

Увеличението на заплатите в армията е мъдро държавно решение и висока оценка на парламента за
Въоръжените сили, смята Запрянов.

"Финансовият инструмент е важен, но не е достатъчен. Сега отговорността ляга върху политическото ръководство на Министерството на отбраната, военното ръководство, да разработим и други механизми, които да направят военната професия привлекателна", коментира той.

Недокомплектът е най-тревожен в Сухопътните войски и по-специално в основните ни бойни бригади, които съгласно новите изисквания на НАТО трябва да поддържат висока степен на готовност.

Обстановката около страната ни се следи с повишено внимание, защото недалеч от нас се води война. Въоръжените сили са готови да защитават страната ни, но въпреки това няма директна военна заплаха за България, категоричен е Запрянов.

"България е на кръстопът на Източния фланг на Алианса, следователно за нас заплахите са същите като за Румъния, Полша, балтийските страни. Затова има разположени сили на НАТО на целия източен фланг. За 75 години НАТО е показало решителност и готовност да отбранява територията си", посочи Запрянов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още по темата: армияЗапрянов
Още от Политика
Пеевски: Нека Свети Георги ни дава сили и смелост за по-добър живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
е как да им вярваш.Преди 3 седмици говорише че до края на годината идвали първите 2 самолета! От 4 г се обучавали българските пилоти и се подготвяла пистата на Граф Игнатево за самолетите! Сега ни писта сме имали ни пилоти ни самолети!!!
108
5
 
15
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
Запрянов, армия имаше до края на наборната служба. След като Паси ни вкара в НАТО армия няма. По силата на една конвенция страна която няма 45000 армия няма правото на военно - промишлен комплекс. Това беше условие и то беше постигнато. Сега нямаме армия, а това за фантомите хич не е сигурно. Няма такива наивници които са платили сума 100% за нещо което ще се произведе ако след 50 години и ще бъде остаряло. Тези които получиха комисионите дали са ги похарчили в Барселона например...
107
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грешка :F 16 -ките отиват за Киев ! Това предстои да ви го кажат в последствие.
106
1
 
5
 
! Отговори
До 106 преди 3 седмици
Ша сме горди....нали
105
2
 
8
 
! Отговори
Ние сме нато преди 3 седмици
Представи си...Военна мисия на НАТО....20 ефки от САЩ, 10 ефки от Турция, 5 ефки от Румъния и една ефка от България....
104
4
 
17
 
! Отговори
Коммерс нищо друго преди 3 седмици
Първите изтребители Ф-16 ще дойдат у нас ... би било по-правилно: пендос се отървава от стари и отпадъчни ***. Но за да печелят пари от това, пендос, вместо да рециклира военна техника, която не им трябва някъде близо до Детройт, не е ли по-добре да продадат или заемат стари *** на наивници като Бай *** или Микола от Украил.
103
2
 
4
 
! Отговори
До 99 преди 3 седмици
Не го мисли....кво да кажем , като при соца имахме двайсет пъти повече мазни генерали и пак загубихме от Запада.
102
1
 
0
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
Аутсорсингова икономика като нашата не може да си позволи много самолети и раздута армия, да не говорим че то вече няма хора за нищо!Нека да си женим самолетите, това е върхът на американската технология! Агент Рипли Бринг!ЦРУ!!!
101
1
 
12
 
! Отговори
До 100 преди 3 седмици
Наш персонал замина в САЩ през 2019г.за обучение на ефките...Радев ги изпрати....за пет години дали са се научили на нещо.....още повече че там са действали и на "терен"
100
4
 
4
 
! Отговори
До 97...ТАКА Е преди 3 седмици
Не съм видео танкове по булевардите на Лондон и Париж....ама в Москве....видехме танкове
99
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 92 Другарю, за да се разчетат данните от бордовия компютър трябва да се заредят в диагностичната машина в хангара и ОБУЧЕНИ МЕХАНИЦИ да разчетат данните, а ние такива нямаме. Имаме само едни тенекеджии, дето знаят руски и могат да изчукват ламарините на руските тараляшници. ТА ПАК ПИТАМ, механици предвидени ли са за обучение за да диагностицират изтербителите след полет ? Никой нищо не пише. Все едно са ги забравили.
98
5
 
12
 
! Отговори
20 г НАТО преди 3 седмици
Няма Ф-ки,няма джипки,няма корабчета,няма армия,няма модерно въоръжение... Но пък имаме 5 тона тлъстички мазни генерали и администрация плюс няколко роти наивни патриоти войници... Огромно постижение за краварската демокрация в колонията БългЕрия на ръчно управление от Козяк 16 :)
97
2
 
2
 
! Отговори
НИЕ СМЕ НАТО преди 3 седмици
И не ни дреме за другите....важно на нас да ни е добре...
96
1
 
4
 
! Отговори
До 91 преди 3 седмици
Територията на натовските държави....там винаги е тихо и мирно...
95
7
 
5
 
! Отговори
До 94 преди 3 седмици
Стига бе....толкова много руски вдовици станаха....ша ни налазят по нашите плажове...нема да ни простят
94
2
 
1
 
! Отговори
До 92 преди 3 седмици
Другарю....след полет ....машината се "проверява"от бордния компютър....посочва проблема и механици го отстраняват....за другото също е помислено....
93
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тази година рускини на слънчака няма да има, украинки ще бъдат. Ама предварително си вземете електронни рецепти от личните лекари за силни антибиотици. Превенция на заболяванията.
92
7
 
3
 
! Отговори
НИЕ СМЕ НАТО преди 3 седмици
И пак ша ходим на Слънчака и Златните....И ша клатим рускините....
91
4
 
9
 
! Отговори
Само питам... преди 3 седмици
А какво стана с капитанчето дето вече ТРЕТА ГОДИНА се "обучава" в САЩ да пилотира тия Фъ-16 ? Последното което писаха беше че е завършил курсовете по английски и има шанс да го пуснат да се повози на изтребител . И защо ЧАК СЕГА изпращаме още обучаеми за пилоти ? Това да не е двумесечен онлайн курс ? Пилотирането изисква ПОНЕ ЧЕТИРИ ГОДИНИ обучение за да може да се каже че някой е ПИЛОТ. А някакви МЕХАНИЦИ ще се обучават ли ? Нали са нужни да проверят машината след полет ? Или то НЯМА СМИСЪЛ ?
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"За 75 години НАТО е показало решителност и готовност да отбранява територията си" Чия територия по-точно?