Радев: Във време на войни не можем да свикнем с неглижирането на армията

Процесите по модернизация вървели твърде мудно
Обновена: 6 май 2024 13:03 | 6 май 2024 11:30, Камелия Цветанова
113

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Днес българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени в пагони желая  здраве и сили в тяхната високоотговорна мисия“. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Той честити Гергьовден на всички българи и пожела здраве на имениците.

„Започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност, не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия. Процесите по модернизация и грижа за личния състав вървят твърде мудно“, заяви държавният глава.

„Помните, че ми отне свикването на няколко последователни Консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи най-сетне процесът по модернизация“, посочи още той, цитиран от bTV.

Румен Радев поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни. Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", допълни президентът.

"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет. Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот", заяви още държавният глава.

"Бързото законодателство не винаги води до желания резултат" - така Румен Радев коментира промените в Закона за хазарта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: армиярадев
Още от Политика
Главчев на Гергьовден: Армията ни помни славни битки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По делата ще ги познаете, при соца армията ни беше 150 000 човека със 300 бойни самолета и ракетни войски. При НАТО армията ни е 30 000 човека (1/4 жени) и 6 самолета. Не знам кой ни е съюзник и кой враг, всеки може да прецени сам по фактите. Колкото и да е силна пропагандата, все още има мислещи хора.
75
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Руснаците ни оставиха армия от която всички наоколо се страхуваха. НАТО я разформирова и унищожи само за 20г. Американците притежава удивителна ефективност в разоръжаването на васалите си. Защото знаят, че който има армия има суверенитет, който няма армия изпълява всякакви заповеди. Както каза Лавров скоро - САЩ воюват и срещу православието, затова си назначиха умрялата марионетка и от репка, на която викат неправилно вселенски патриарх. Той иска да отнема автономията на църквата ни.
74
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ako при Тагарев беше зле, Атанасов направо ЗАНУЛИ армията!
73
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев е мазен рублажия без капка достойнство!
72
3
 
3
 
! Отговори
до 73 преди 3 седмици
Не се пънете. Едва ли е останал някой наивник, който да продъжава да вярва в каузата на Зеленски и да му текат лигите от русофобия. Включително на Запад. Че загиват много хора, много млади мъже преимуществено, е вина на тези, които непрекъснато ръчкат по целя свят за войни. включително в България. По БНТ трябва още да се пази архив с репортаж на Гарелов, когато американския посланик показа среден пръст на екипа на БНТ на българо-турската граница. Това при "голямата екскурзия". Пак"рожба" на САЩ.
71
6
 
2
 
! Отговори
до 72 преди 3 седмици
В какво се състои обучението, бедна Копейко, го има на сайта на МО. С 2 клика се проверява. Иначе руската армия е най-велика- спор няма. 120к деца с памерси, които трябваше да превземат Киев за 3 дни, бяха унищожени за около 30 часа. Не унищожени, ами обругани! После дойде Кадиров. На неговите "главорези" им трябваха около 2 часа да си тръгнат (който е оцелял) с подвита опашка от Украйна. Малко по-сериозно относно военните обучения, моля.
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Днес рано сутринта по БНТ в репортаж за обученията на българската армия под командването на НАТО водещият описа в какво се състои учението: "да се обкръжи противникът и да се изтласка в ГРАД, където за боевете не е от значение числеността на армията".Да подчертая: натовците учат родните момчета да унищожават целенасочено градовете, правейки именно мирните квартали и сгради във военни укрешления. Това, което виждаме в Украйна, това, което са правели нацистите в СССР. Тотално униюожаване на селищ
69
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само да помоля средностатистическия БАЧКАТОР, неносещ НИЩО не само на икономиката, а и на обществото, да не се обажда на тема разходи! Разходите за армия ги плащам АЗ с петцфрените си месечни данъци! Аз, програмистът. И има още 50к като мене. Мерси.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И за кого да гласуваме?
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След развода с Веселина Георгиева до сетния си час Едмон де Ротшилд остава смъртен враг на България. През 2030 година няма да има нито държава България, нито живи българи! Тази зловеща прогноза той изрича през лятото на 1997 г. Скоро след това Едмон де Ротшилд умира.
66
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Излзизнае от ЕС и НАО. Забрана жените да напускат България и забрана да работат. Ако ражда получава пенсия. Децата ако напуснат страната връщат парите на бг тройно.
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
България не е позор. България е отвлечена държава. Ако някой си мисли, че случващото се у нас го творим ние, много се лъже. Освен всичко друго България е в сферата на жизнените интереси на евреите след Украйна.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Варшавският договор рухна благодарение на биохакинга, който великите англосаксонци, а това са нордическите английски и немски наследници, упражниха над лидерите на Съветския съюз като мога да се обзаложа, че Горбачов беше хакнат не само психологически. Очаквам, че ще хакнат и китайския лидер в Париж.
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
закривай
62
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До 70: ха на бас, че си спал в училище защото България пада под съветско робство 1944, а тогава на власт в СССР е Сталин, ама от къде толкова бъбрек в един комунист!
61
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бас държа, че Радослав е роден през 90-те години на миналия век и не знае, че България е повлияна от Хрушчов, а не от Сталин.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Да Идват Гърците Гърците са малко и може да ги спрем до 2030 г. Но после остава без население и няма кой. Турците са много и трябва ядрено. Ромите ще минат на страна на Гърция а турците са с бащибузока на Истанбул и няма да се бият за БНА.
59
5
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
България във варшавският договор беше просто буфер, като сигнална лампа която да светне когато врагът тръгне към СССР и в най добрият случай да им даде време да изтрезнеят за да се строят и да посрещнат врага на границата на тяхната държава. Толкова за нашата армия.
58
5
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 3 седмици
До бай Тошово време: армията ни по време на съветското робство не беше силна, а многобройна. Тя беше такава с една единствена цел, да може да забави достатъчно врагът на СССР за да може армията на СССР да има време да се мобилизира, за това Сталин искаше толкова много васали в Източна Европа, за да не ги хванат западняците отново по бели *** както стана ВСВ. Иначе нас ни прегазваха за часове, защото армията ни нямаше как да спре Турция и Гърция едновременно.
57
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГЕРБ се опитват да балансират личните си интереси, които включват наличието на Българска държава. ПП-ДБ са на издръжка от САЩ. ДПС имат икономически интереси на територията на България. Не знам коя политическа формация има интерес от образован, боеспособен, конкурентен икономически и благоденстващ БГ етнос?