САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна

Те са били включени във военната помощ, одобрена на 12 март
25 апр 2024 09:10, Петър Бойчев
188
САЩ тайно са доставили ракети с голям обсег АТАКМС на Украйна
Снимка БГНЕС

САЩ са изпратили тайно през последните седмици ракети с голям обсег на Украйна, а Киев ги е използвал в бойните действия два пъти, заяви днес американски служител, цитиран от Ройтерс.

Ракетите са били включени във военна помощ на стойност 300 млн. долара за Украйна, която президентът на САЩ Джо Байдън одобри на 12 март, заяви американският служител, пожелал да запази анонимност. Той не уточни колко ракети са били изпратени, предаде БТА.

Тези ракети са били използвани за първи път в ранните часове на 17 април, изстреляни срещу руско летище в Крим, което е било на около 165 км от фронтовата линия, съобщи американският служител.

Той добави, че Украйна е използвала оръжието за втори път снощи срещу руските сили в Югоизточна Украйна.

Въпросът дали да се изпратят на украинската армия ракети АТАКМС с обсег на действие до 300 км беше предмет на дебати в правителството на Байдън в продължение на месеци. Ракети АТАКМС със среден обсег на действие бяха доставени на Украйна през септември миналата година, посочва Ройтерс.

Първоначално Пентагонът се противопостави на изпращането на ракети с голям обсег на Киев, опасявайки се, че намаляването на американските запаси от тези оръжия ще навреди на военната готовност на САЩ. Имаше и опасения, че Украйна ще ги използва за атакуване на цели дълбоко в територията на Русия.

Използването от страна на Русия на доставени от Северна Корея балистични ракети с голям обсег срещу Украйна през декември и януари въпреки публичните и частни предупреждения на САЩ да не го прави, доведе до промяна в позицията, заяви американският служител.

Фактор при вземането на решение от страна на САЩ бяха и атаките на Русия срещу критичната инфраструктура на Украйна, каза служителят.

„Предупредихме Русия за тези неща, но те подновиха нападенията си“, посочи служителят.

В края на януари американските военни намериха начин да успокоят опасенията си относно военната готовност, което позволи на правителството да вземе решение. Те започнаха да придобиват нови ракети, слизащи от производствената линия на "Локхиийд Мартин".

Байдън се срещна с екипа си по национална сигурност в средата на февруари и се съгласи да приеме единодушната препоръка на своите съветниците да изпрати ракетите на Украйна. В обсъждането са участвали съветникът по националната сигурност Джейк Съливан, министърът  на отбраната Лойд Остин, държавният секретар Антъни Блинкън и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили Чарлз Браун.

Предизвикателството към онзи момент е било да се измисли как да се плати за ракетите. САЩ бяха изчерпали цялото си финансиране за Украйна заради блокажа в Конгреса.

Възможност се е появила през март, когато са се намерили неоползотворени средства в бюджета на Пентагона. Байдън е успял да използва това, за да изпрати 300 млн. долара помощ за Украйна.

Байдън е казал на екипа си да включи в тази помощ далекобойните ракети АТАКМС, но да го направи тайно, за да запази оперативната сигурност и елемента на изненада за Украйна, заяви анонимният служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: украйнасащтайноАТАКМС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Виждам, че Изреждане още тържествуват в коментарите за превземане на село от 14 къщи и няколко хамбара. Господарят няма да ви даде рубли, твърде малко руснаци са умрели в процеса, за да е героично.
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 53 - Абе не баш, ама просто ме ядоса тоя и .. кво да му кажа. То, че стрната ни е редуцирана до това, 90% от населението да са прошляци, дори да се чупят от работа или да имат професия, която която не е от тези, търсени в Бизнес пакр София, си е така. Това е проблем,който трябва да се реши и ми е много по-наложащ от това, как помагаме на Украйна. Най-лесно е, да си врътна заднка и да напусна държвата, ама си е моята и не нито нея, още по-малко народът й ще сотавя, да ги тъпчат!!
65
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли Украйна боеприбаси, чао с Русия. С-400 и С-500 се доказаха как НЕ работят нито срещу ракети, нито срещу дронове самоделки. Целият черноморски флот на РФ е на дъното. А да не говорим какво се случва, ако Украйна имаше модерни изстребители. Русия реално не разполага с нищо, освен антична артилерия с милиони снаряди от Иран и КНДР, както и дронове с двигател от косачка от Алиекспрес, които не могат да направят нищо на фронта.
64
5
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
ATAKMS -реекспорт Украйна-Африка.Ако звъннете по-навреме, директнондоставяме в Африка
63
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От текста излиза, че доставените и изпратени ракето нямат никакъв ефект. Не се появи информация в Русия да има някакви съществени, някакви необичайни поражения.
62
3
 
12
 
! Отговори
КуКлус преди 1 месец
Ето така се поддържа огъня да не загаснее.....иначе никаква друга файда освен още по масивни ответни удари :)
61
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ракетите май откраднати и продадени на корупция мирише нещо.
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо ново от митниците ? Какво стана с рашков. Пудела как е? Върти ли опашката.
59
5
 
11
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Дали биле ракетите, пък руснаците като на парад тръгнаха през украинските села... Дайте им още на укрите, по-бързо руснаците да стигнат Киев.
58
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно не са направили голяма разлика на бойното поле.
57
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Линията на фронта е твърде-твърде дълга. Русия е твърде - твърде общирна, за да могат каквити и количества ракети да бъдат дадени за Украйна, да се промени състоянието. Ипращането на скъпо оръжие е заробване за Украйна, защото ще трябва да го плащат. Това е истината. И който поддържа "даването на помощ", жестоко и цинично злоупотребява с думите, защото това не е помищ, а поредният капан да се ликвидира "до последния украинец" насекението на тази благодатна земя.
56
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пиндостан и дядката са най големите убийци на света. Но ще си платят.
55
3
 
5
 
! Отговори
39 преди 1 месец
Отговори не виждам. Каква е икономическата изгода на България, да даде и една стотинка на Украйна? Ние сме неспособни, да допринесем сза тяхната победа. Не и по значим начин. Това, че САЩ дал чувал със злато, а ние сме подхвърлили последните 3-4 бронзови парички вътре, нищо не значи.
54
3
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Откраднали вече ракетите, пък били ги дали тайно на Украйна и вече били изстреляни. Те руснаците щото нямаше да кажат, виждайки отломките. Като оня въртолет дето се разби в Невада, когато беше инищожен единия Патриот. Кражби и продажби. Руснаците почнаха да се чистят вече, тия крадци кога?
53
1
 
5
 
! Отговори
Мавик преди 1 месец
Тайно ама не е трайно.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
в Турция ходят само прошляци и за пазарене и за почивки
51
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами в Кремлин да слагат памперсите, какво чакат
50
0
 
4
 
! Отговори
Коцето преди 1 месец
Едно време какви красиви жени имаше . Сега с крокодилите се давим.
49
0
 
3
 
! Отговори
до преди 1 месец
Имало е мъже с чест.Сега са п...ли политиците и военните.
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Казах че украинските храни са по-качествени без толквоа пестициди и канцерогени, изследваме ги , ако искаш по 5 000 лв бас правим и отиваме в лабортория - 5000 лева ще ти ги дам, просто за да те видя в очите. Но ако изледването не стане, ще отрежа малко плът. Знам ... старовремско, но аз си падам по традицията!