15 са членовете на "клуба на супербогатите" с над $2,2 трилиона

Това сочи индексът на Блумбърг
18 май 2024 22:30, Стела Стоянова
24
15 са членовете на "клуба на супербогатите" с над $2,2 трилиона
Bloomberg Billionaires Index (към 17-и май 2024 г.)

Клубът на супербогатите в света вече има 15 членове с рекордно в историята общо състояние от над 2,2 трлн. долара благодарение на изкуствения интелект, бизнеса с луксозни стоки и геополитическите промени, според индекса на милиардерите на агенция Блумбърг.

Общото им нетно богатство е нараснало с 13% тази година (с около 253 млрд. долара) до 2,2 трлн. долара, изпреварвайки темпа на инфлацията и световните фондови борси. Членовете на клуба на супербогатите притежава близо една четвърт от общото състояние на 500-те най-богати хора в света.

Въпреки че състоянието на всеки един от 15-те супербогати е надвишавало 100 млрд. долара в дадени моменти и преди, това е първият път, когато богатството на всички тях е над този праг. Наследницата на L’Oreal Франсоаз Бетанкур Майерс, основателят на Dell Technologies Inc. Майкъл Дел и мексиканският милиардер Карлос Слим достигнаха прага от 100 млрд. долара през последните пет месеца, а някои се колебаеха около това ниво, преминавайки го многократно.

Бетанкур Майерс стана първата жена, натрупала 12-цифрено състояние към декември 2023 г., след като акциите на луксозната козметична компания отчетоха най-добрата си година от 1998 г. 70-годишната Бетанкур Майерс беше на 14-то място в индекса на Блумбърг с нетно състояние от 101 млрд. долара към края на миналата година, като към днешна дата (17-и май) то спадна към 99,9 млрд. долара.

Богатството на 59-годишният Майкъл Дел наскоро достигна границата от 100 милиарда долара, след като търсенето на оборудване, свързано с изкуствения интелект (ИИ), повиши цената на акциите на Dell Technologies до рекордни нива. Сега той е 11-ти в индекса на богатството на Блумбърг със състояние от 113 милиарда долара.

Друг нов член на елитния Клуб на супербогатите е 84-годишният Карлос Слим, който е на 13-то място със 106 милиарда долара. Най-богатият човек в Латинска Америка добави около 28 милиарда долара към нетното си състояние през 2023 г. на фона на бума на мексиканското песо, което помогна за увеличаване на акциите на компании в неговата бизнес империя, която варират от строителство до менажиране на ресторанти и магазини.

Има и стари имена, които се завръщат в клуба на супербогатите. 61-годишният Гаутам Адани наскоро се завърна в елитната група, след като атака от продавачи на "къси" позиции на акции на неговата водеща компания Adani Enterprises Ltd. го накара да загуби повече от всеки друг от богатството си през 2023 г. Акциите Adani Enterprises Ltd. обаче отново се повишиха, тъй като глобалните инвеститори все повече се фокусират върху бизнеса в Индия.

Начело на елитния клуб е основателят и главен изпълнителен директор на LVMH - 75-годишния Бернар Арно с нетна стойност на богатството от 221 млрд. долара. Най-голямата част от неговото богатство идва от дела му във водещия в света производител на луксозни стоки.

Основателят на Amazon.com Inc, 60-годишният Джеф Безос, е на второ място с нетно богатство от 206 милиарда долара, благодарение на собствеността си върху най-големия онлайн търговец на дребно в света.

52-годишният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск има нетно състояние от 188 милиарда долара и се нарежда на трето място в индекса на Блумбърг. Неговото богатство, което обаче намаля с повече от 40 милиарда долара тази година, се състои главно от дела му в най-високо оценения производител на автомобили в света, съобщава БНР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Русия
Спойката на руско-китайското приятелство - противопоставянето със Запада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Стоян Стелий преди 1 седмица
Пропуснали са да включат Костоффф,Доганя,Царя,Буци,Беефффски,Асенка,Спецов,Зеленоида,Урсулю и Бай Дрън...
19
1
 
2
 
! Отговори
ИББК преди 2 седмици
Митко, няма жена, която да не се впечатли от такова финансово състояние. А ти си прави лицеви опори, това не пречи на богатите да пepдaшaт красиви жени, които ти гледаш на картинки и споменаваш по време на ръкоблудството ти всяка вечер. Вярно, че онанизма е полезен за организма, но защо да не ти го прави някоя супер мадама.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много са работили и са станали богати.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами като им напечатаха 6 трилиона за 2г., как няма да са "супербогати".....?!?
16
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо го няма Зеленски в списъка ? Я му пратете още пари на човека.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
" благодарение на изкуствения интелект," - Спрете се ... Освен nVidea, никой не печели сериозно от И.И., като уловката е, че nVidea продава хардуера, нужен за трениране на моделите. OpenAI на практила няма никаква практическа идея, кал да си монетизира търсачката, затова Сам Алтман бълнува, ще натрупа 100 ТРИЛИОНА (цялата икономима на света, едва ли не), ама преди това иксал 7 трилиона в инвестиции.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да си ги земат на Луната
13
3
 
5
 
! Отговори
Барух Шаломович преди 2 седмици
Ои вей гоим, стига вече антисемитизъм! ;)) Хахахахаха...само шекели броите!
12
0
 
7
 
! Отговори
бай Гацо преди 2 седмици
еееййй , браво ! спазиха си обещанието да не публикуват името ми .
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Друго си е да тъгуваш на собствена яхта, до 25 годишен модел..
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
200 милиарда не са ли 0.2 трилиона?
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тиквата има 10 милиарда под магнолията :)))
8
6
 
8
 
! Отговори
Ари Голдберг преди 2 седмици
това са Нашите Кукли на Конци - за пред Г0йте! Моше, я пусни Принтера у Централната ни Банка, да напечатиме поне 1 трилионче да има за Разплащания!!
7
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Хайде стига сте ни ги набивали тези. Какво като са супер богати, пак ще ритнат канчето.
6
13
 
5
 
! Отговори
Митко преди 2 седмици
По-добре бачкотещ бачкер на 3000 лева в някой склад отколкото очилат програмист мултимилиардер като Бил Гейтс, Марк Зукърбърг или Илон Мъск. Едва ли са щастливи в живота. Пък и не могат да направят 50 лицеви и не могат да впечатлят жена.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На бас, че Боце е по-богат от тия !
4
7
 
10
 
! Отговори
Не е възможно преди 2 седмици
Без престъпни схеми да се натрупат толкова пари!
3
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какво ни интересува това, нас супер бедните българи?
2
8
 
10
 
! Отговори
От изнесеното преди 2 седмици
Ярко проличава, кои са най големите престъпници в света! Някой изненада ли се, че най- много са от САЩ и нито един руснак. Срамота Вова, засрами се!
1
9
 
4
 
! Отговори
От 23-та стая преди 2 седмици
ТОВА СА ХАРТИЙКИ, ТЕ НЕ ПОЗНАВАТ СМИСЪЛА НА ЖИВОТА! СМИСЪЛА НА ЖИВОТА Е ДА ОПОЗНАЕШ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЕМОЦИИ И ДА ГИ ВЛАДЕЕШ! АКО НЕ ВЯРВАТЕ, ПИТАЙТЕ ДОКТОРА, ТОЙ ЛИЧНО ГО КАЗА! И ТОГАВА ПАРИТЕ ИЗОБЩО НЕ СА ВАЖНИ!