Радинела Бусерска: В живота няма грешки, има само уроци

Прочетете специалното ни интервю с емблематичната журналистка на Bulgaria ON AIR
17 май 2024 10:16, Инна Ангелова
18
Радинела Бусерска: В живота няма грешки, има само уроци
Снимка: tialoto.bg

Радинела Бусерска! При някои хора името говори много повече от всяко друго определение – при Радинела Бусерска е точно така. Нейното име е емблема за качествена журналистика, достоверност и професионализъм, а жената зад него е истински огън и магия. Тя е икона на българския екран, но извън него носи със себе си един романтизъм и грация, които много малко жени притежават.

Вече почти 15 години тя информира зрителите на Bulgaria ON AIR за най-важните новини у нас и по света като водещ на Новините ON AIR и с образа си защитава принципите на професията ежедневно. Радинела има 25-годишен стаж в новините и телевизията, като преди Bulgaria ON AIR работи дълги години в Ефир 2 и новините на БНТ. Интересно е, че преди да започне телевизионната си кариера, Радинела има опит като актриса в Народния театър „Иван Вазов“. Има интерес и към документалното кино, като зрителите я познават като автор на 6 документални филма за деца в риск. С тях печели три награди от различни телевизионни фестивали.

Коя е Радинела извън светлината на прожекторите, как успява през годините да запази в себе си онзи нежен, елегантен, но същевременно силен образ, защо никога не би изневерила на себе си и на яркочервената си коса и какво за нея е дъщеря ѝ Радинела – вижте в откровеното интервю на журналиста и водещ на Новините ON AIR специално за Tialoto.bg:

Какъв съвет бихте дали на младото си аз, ако можехте? Най-важният съвет към прохождащата журналистка и към жената Радинела?

През годините се научих на търпение. Както повечето много млади хора – и аз исках нещата да се случват бързо и „сега“. С времето разбрах, че, както се казва в една източна мъдрост – „ако искаш да изкачиш хиляда стъпала, започни от първото“. Бих казала на по-младата Радинела и да не се доверява толкова бързо на хората, но …всъщност, не мисля, че днес съм особено променена в това отношение…и съм щастлива, че запазих детето в себе си. То ми е много нужно и много ценно.

Направихте голяма промяна и от дългогодишна икона на новините на БНТ, преди години станахте лице на Bulgaria ON AIR, но така и никога не изневерихте на червения цвят на косата си. Защо?

Аз съм си моногамна по принцип, не изневерявам – нито на хората, които обичам, нито на професията, нито на …. червения цвят на косата си. А и съм червенокоса (почти) по природа – баба ми е била с червена коса, като ученичка в Девическата гимназия в Плевен са я карали понякога да я мокри, защото са мислели, че я боядисва – нещо забранено за тогавашните строги нрави в училищата. Но пък е била толкова елегантна с този червен цвят в Париж през годините на Belle Epoque – когато е следвала френска филология в Сорбоната. Не се виждам с друг цвят на косата.

Има ли нещо, което не сте научили за професията си, въпреки този дълъг опит в новините и публицистиката? Нещо, което продължава да Ви плаши и притеснява? Разкажете за най-екстремната си, инфарктна случка на живо в ефир или преди ефир.

Да ме плаши – не. Но, разбира се, че човек се учи цял живот – и в професията, колкото и рутина да е натрупал, и във всичко останало. Великият Сократ е казвал – „колкото повече научавам, толкова повече разбирам колко малко знам“. След първия ми ефир Нери Терзиева ме попита „беше ли те страх“. Отговорих – „Не“. Тя – „защото си си у дома“… Иначе най-трудната екранна ситуация за мен беше, когато избухна войната в Ирак – операцията „Шок и ужас“ през март 2003-а. Бях извикана от вкъщи от моите шефове тогава, помня, бяха ранните часове на денонощието, 3-4 през нощта, тогава започна западната атака над режима на Садам Хюсеин. В студиото бяхме само аз и международният редактор Валери Маринов, монитор с новините на Евронюз и монитор с преките излъчвания на СНН. След няколко часа в ефир – до сутрешния блок, разбрах, че не съм си сбъркала професията. Влязохме с празни листове, на които пишехме само това, което излъчваха чуждите телевизии, и след това го показвахме с картина и превод и в нашия ефир, заедно с „подсказките“ от колегите от нюзрума. Целият екип се справи прекрасно.

С какви наивни идеи относно журналистиката и телевизията се простихте през годините? Бихте ли се захванала отново с тази професия, ако сега започвахте професионалния си път?

Аз съхраних някаква непокътната наивност, с която, всъщност се чувствам много добре. Вярвам, че доброто е много повече от лошото – затова и този свят, в който живеем, продължава да съществува. Просто доброто е по-тихо от лошото, затова понякога изглежда по-невидимо от по-шумното зло. Продължавам да вярвам и в това, че журналистът ТРЯБВА да е войн на истината – да е свободен по дух, да не се продава и да не се подлъгва по възможните изкушения, които ще се явяват по пътя му. Защото е представител на най-важната власт – четвъртата, която трябва да е коректив на останалите. Обожавам професията си, да, трудна е, но бих направила същия избор. Много се радвам на успехите на моите колеги – и в медията, в която работя – Bulgaria ON AIR, и в останалите телевизии. Всяко добре направено интервю, жива връзка или публицистика ме изпълват с възхищение, че съм част от тази гилдия.

Цялото интервю може да четете в Tialoto.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Артф@кти
Стефания Колева и Деян Ангелов в новия стендъп театър "Без гаранция"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Фотка2 преди 2 седмици
До Фотка: май сканирана от списание, наистина 20+ годишна снимка.
15
0
 
5
 
! Отговори
БНТ преди 2 седмици
Красавица!
14
0
 
1
 
! Отговори
Бау преди 2 седмици
Не всички могат да изглеждат като Павлета Терзийска, коментатор под номер 13! За Мария Константинова какво ще кажете, а за Владимира, която прескочи като синоптик в новините имате ли положително мнение?
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
тази персона, като се появи по бнт да чете новините, се замислих дали в телевизията има щатни психолози или поне некви такива консултанти. после реших, че проблема може да е в мен и да не се разтройвам спирах телевизора. адски негативно ми действаше - визия, тембър - първия път, като я видях и чух, си помислих че са я малтретирали най-малко психически преди да ни я покажат, и че има нужда да я "види" психиатър!
12
2
 
3
 
! Отговори
Фотка преди 2 седмици
Тая снимка май е от миналия век. В най-добрия случай - началото на сегашния.
11
0
 
3
 
! Отговори
Рендето преди 2 седмици
Речено е: "Мъдрите се учат от грешките на другите, Умните са учат от грешките си, а Глупавите са обречени да повтарят едни и същи грешки цял живот!". Животъ е безкомпромисен и жесток учител, постарайте се да бъдете умни ученици!!!
10
2
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 седмици
Тази жена изглежда ужасно на екран. Кой я гримира, сама ли се гримира, но гримът й е просто потресаващ и обижда естетическите усещания и зрителите. не знам какъв журналист е, но я помня само да чете новини.
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Представител на качествените журналисти от едно време - сега такива има все по-рядко! Сегашните, и не само младите, дразнят с присъствието си, а като заговорят, става още по- лошо! Трудно може да се изгледа цяло предаване, ако журналистът не е на ниво
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредното доказателство, че българските журналисти са с IQ клонящо към нула.
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има грешки, госпожо, има! Когато поради собствената си глупост направиш така, че да се навреди на невинен човек, не е малко. И трябва да се осъзнае вината, трябва да се признае грешката.
6
2
 
6
 
! Отговори
Бау преди 2 седмици
А Виктор Ангелоев как е..!?
5
3
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 седмици
Задава се и кланът дуло...за кланът борджигит и устните някой друг път...:)))
4
4
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
пълна скръб
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Още става. Навремето беше фурия на диванчето в БНТ. Чекнеше се повече и от Мата Хари.
2
1
 
11
 
! Отговори
Абе, каква е тази преди 2 седмици
мания да се героизират посредствени журналисти-апаратчици? Един Цанов (който подчертавам, че не харесвам) е извършил много повече журналистически разследвания, и в тоя смисъл е ПО журналист от всички палячовци и палячки на заплата в големите телевизии. Хората не са глупави, противно на "журналистическите" очаквания.
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като знам каква ни е журналистиката статията е меко казано неадекватна. Тая не съм я и чувАл.