Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%

Бързият растеж на износа -бонус, получен благодарение на присъединяването
133
Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%
Снимка: БГНЕС

Днес (1 май 2024 г.) се навършват 20 години от присъединяването към Европейския съюз на 10 страни. Осем от тях са от региона на Централна и Източна Европа – Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Другите две са Кипър и Малта.

Техният пример бе последван от България и Румъния през 2007 г. и Хърватия през 2013 година.

В осемте страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към съюза през 2004 г., доходите на човек от населението са нараснали бързо, се посочва в най-новото проучване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). То е посветено на икономическото развитие на страните, присъединили се към ЕС преди две десетилетия.

Средният брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението (по пазарни обменни курсове) се е увеличил съществено в осемте страни. През 1995 г. той е представлявал едва 14 процента от БВП на човек от населението в Германия, през 2003 г. се е равнявал на 26 процента, а през 2023 г. е достигнал 50 процента.

Това означава, че икономическата продукция на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения се е приближила с 24 процентни пункта до тази на Германия, откакто осемте страни са в Евросъюза, посочва ЕБВР.

Съществена част от този икономически ръст, а именно 14 процентни пункта, може да бъде разглеждана като "бонус, получен благодарение на присъединяването към ЕС". Той произтича от бързия растеж на износа на тези страни спрямо брутния им вътрешен продукт, на фона на по-дълбоката им интеграция в европейските и световните вериги за доставки, се посочва в анализа.

"Бонусът за присъединяването към ЕС" засили конвергенцията на доходите

Средният БВП на човек от населението в изброените осем членки на Евросъюза, възлизащ на 14 процента от БВП на човек от населението на Германия през 1995 г. съвпада със средното съотношение, наблюдавано днес в съседни на ЕС страни, сред които са Молдова, Турция и Украйна, посочват експертите на ЕБВР.

Към 2023 г. нивата на БВП на човек от населението варират значително сред страните, присъединили се към ЕС след 1 май 2004 г., в това число Хърватия, Румъния и България.

Съотнесен към германския брутен вътрешен продукт на човек от населението, този на България се е равнявал на 28 процента към 2023 г., докато на Естония и Словения - на между 58 и 59 процента.

Хората в България и Румъния са утроили своите доходи на човек от населението, съпоставени с доходите в Германия.

Силно представяне на износа

Сред единадесетте страни в Европейския съюз от региона на Централна и Източна Европа, средното съотношение на износа към БВП се е увеличило от 39 процента през 1995 г. на 44 процента през 2003 г. и до 69 процента през 2023 г.

Най-голямото относително увеличение през периода 2004 - 2023 г. е регистрирала Полша. В тази страни съотношението износ към БВП нараства от 34 на 57 процента.

През 2023 г. съотношението износ към БВП е варирало сред единадесетте страни от ЦИЕ - от 40 процента в Румъния до 92 процента в Словакия./БТА, Илиян Цвейн/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: доходЕСикономика
Още от ЕС
Ще се разрасне ли войната в Европа? Швеция се готви за най-лошия сценарий
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
3
 
! Отговори
а какво можем да изн преди 2 седмици
А какво можем ние да изнасяме? В град като Варна бяха закрити всички заводи и фабрики. За елуреди, за двигатели, за радиостанции, за облекло, за корабостроене, за бира и безалкохолни. Във Варна вече няма никакво производство. Има само търговски фирми, които препродават вносна стока, западна и китайска. Има и немски търговски вериги, изнасящи печалбите си в Германия: Кауфланд, Лидъл, Била, Практикер, Баумакс.
111
4
 
0
 
! Отговори
фирмаджия преди 2 седмици
До Анонимен 96 Бедна ти е фантазията какви неща произвежда България,ама само с висене по форумите не става!:)))
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От тия държави ние сме на последно място ,даже Македония ,Албания и Сърбия са по-напред от нас ,Ко се фукат ПП с нашата минимална заплата и пенсия )))
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прибалтиките тотално се прецаха. Обезлюдяха и никакво производство. Западът ги претопява, а те за НАТО се натискат. Че вие сте Чао-мао Аз си комуникирам с една латвийка, която си продала цялото имущество да иде в германия при сина, но и там недоволна.
108
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 седмици
ХАЛА-ХАЛА - ХАЛА-БАЛА --- ЕСТОНИЯ Е ОТ ЗАВИСИМИТЕ ОТ РУСИЯ ПОЛИТУРКИ !?!?
107
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"От юдо-комунизъм до ционистка-демокрация - юдейската любов към България я води до пълния й упадък и тотална бедност! " Не само България, деиги примери са са ес и САЩ в момента и Ваймарската република отпреди 100 години.
106
5
 
3
 
! Отговори
Йордан преди 2 седмици
Да, ама ние си имаме Радев и неговите радевчета! Както казва българина, не искам на мен да ми е добре, искам на съседа да му е зле.
105
1
 
13
 
! Отговори
До 108 преди 2 седмици
Какво плашиш с тези опорки за дълга , дълг към БВП на Естония е около 20% за сравнение този на Германия е над 60% . В Гърция e над 160% , а беше и много повече , точно благодарение на ЕС Гърция не фалира
104
0
 
1
 
! Отговори
Да знаеш преди 2 седмици
До Анонимен 104 Ами чети бе Кито ! Де си спал ,под полата на баба си ли или на майка си ?
103
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До До 103 Лесно е . Трупаш външен дълг ,трупаш и като дойде време за плащане, КОЙ МИ СР ...В ГАЩИТЕ ? ВОЙНАТА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА СИ ИЗСТЪРЖАТ ГАЩИТЕ .
102
4
 
0
 
! Отговори
До 103 преди 2 седмици
Прочети си статията преди да коментираш , о гений на икономикическите показатели . Пише си БВП на глава .
101
4
 
10
 
! Отговори
До петър преди 2 седмици
Пещо защо говориш глупости които могат да се проверят за 3 мин . Руснаците не са 1/2 около 20% и как реши че не произвеждат нищо ? Или твоето разбиране е че щом не копат земята за ресурси това означава че нищо не произвеждат . В нашата фирма имаме много партньори от Естония ,ИТ сектора там е мн развит , имат и много други производства а от 2018 година насам населението се увеличава, та не ги мисли тях .
100
13
 
8
 
! Отговори
У нас преди 2 седмици
Има русофилска мафията и простовато население. Примери...изгонихме украйнците,палехме им колите,крещяхме по форумите и вместо да ги приобщим.. сега ще внасяме непалци,филипинци и сирийци. Отказахме се от реформи и загубихме 4,4 милиарда евро, радев подписа договор с боташ и всеки ден губим половин милион и това е все заслуга на мафията и русофилската клика,която не се интересува от интересите на България , а от това на путин да му е добре. Срамно и тъжно...но...всеки народ си заслужава съдбата.
99
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От прословутата ракета Сармат трябваше да има произведена една бройка в средата на септември 2023 г., а още няма ни една. За Буревестника не знам да има успешен тестови полет. Ама ракети да искаш!
98
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия"----------БВП на Естония е 38 милиарда долара, БВП на Германия- 4,1 трилиона долара. БВП на Естония е 0,9% от този на Германия.
97
6
 
9
 
! Отговори
Нане преди 2 седмици
Членството на България във фашисткият. ЕССР е по голямо бедствие и от ньойският договор... Най бързо изчезващата нация в света... ===))) икономически геноцид...
96
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълни глупости. Напънала се европропагандата и родила... мишка.
95
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БВП в там се формира от усвоени евросредства! Нищо реално.
94
8
 
15
 
! Отговори
петър преди 2 седмици
Литва латвия и естония са кухи държави без никакво производство.преобладава руското население напр. в естония то е почти половината от населението.с руски кметове на традове и села.тези страни се наливат с пари от ЕС с цел да не се надигне населението .специално естония нищо не произвежда .никаква промишленост..огромни заплати и пенсий без никаква основа.ЕС го знаят но се страхуват.населението в литва и латвия е намаляло с 50% за 25 30 год.скоро балона ще гръмне.
93
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Зозо. Кокошка ти е изпила мозъка.