Съпругата на Агджа разказва как е била изфабрикувана "българската следа" в атентата срещу папата

Със своята книга тя иска да сложи "ред в хаоса"
1 май 2024 16:53, Нели Христова
61
Съпругата на Агджа разказва как е била изфабрикувана "българската следа" в атентата срещу папата
Снимка: БГНЕС

Мнозина бяха изненадани,когато преди години разбраха, че Мехмет Али Агджа, атентаторът на папа Йоан Павел II, през 2015 г.се е оженил за Елена Роси от град Равена. 56-годишната италианка, която е завършила на Апенините политически науки и философия,днес живее в Турция с 66-годишния бивш член на "Сивите вълци". Както съобщи италианското издание "Блиц Куотидиано", Роси е написала книга, в която разказва как протекли "в действителност" събитията около атентата от 13 май 1981 г., и как била изфабрикувана "българската следа" в него. Съпругата на Агджа още не е публикувала творбата си, но разказва съдържанието й в интервю за журналиста и писател Пино Никотри –той е автор на много разследвания и книги за престъплението срещу Йоан Павел II.

Според италианката трима издатели обмисляли публикуването, но били притеснени от евентуални наказателни дела. Роси цитира конкретни имена на важни хора, които все още са живи и са участвали в пускането в ход на различните следи – от българската до ватиканската.

Елена Роси аргументира избора си да напише книга с волята си да сложи ред в хаоса от най-различни тези и лъжи по темата, за който допринесъл и съпругът й Агджа. В първата част на книгата си италианката разказва за атентата на пл."Свети Петър", а във втората – за изчезването на Емануела Орланди и Мирела Грегори.

"Опитах се да изясня идеологическите, и най-вече психологическите мотиви, подтикнали съпруга ми към трагичния жест.Единственият поръчител на Агджа трябва да се търси в неговите вътрешни демони, и може би в съдбата му".

Роси казва за българската следа, на която отделя много внимание, че тя е тотално фалшива и че всичко от нея било подсказано на затворника Агджа. Авторката говори надълго и нашироко за българина Сергей Антонов, с намерението да бъде оправдан поне посмъртно, тъй като приживе бил обвинен и пратен в затвора несправедливо. „Той е нямал нищо общо със случилото се на пл."Свети Петър" и никога не се е запознавал с Агджа преди атентата", твърди Елена Роси.

"В книгата си се занимавам и с никога проектирания атентат срещу Лех Валенса, шефът на профсъюза "Солидарност". И за него на Али е било подсказано.Напротив – нито българите, нито синдикалистът Луиджи Скричоло, нито който и да е друг, не е възнамерявал да убива Валенса!

Роси отделя една глава в книгата си и на разпитите на мъжа й от съдията Карло Палермо през февруари 1983 г.,който си дал сметка как турчинът бил изцяло подготвен от някого за версиите си. Италианката казва, че за да напише книгата си, разпитвала съпруга си денонощно за всички възможни факти. Тя обаче говорила и с Ялчин Озбей, другият „свидетел", който по подобие на Агджа бил „подкован" какво да казва. Той бил и единственият, потвърдил поне частично „българската следа" във втория процес.

Роси се срещнала и с дъщерята на Абдула Чатлъ и с двама приятели на Орал Челик. Всички те й потвърдили без колебание версията на Агджа – че "Сивите вълци" нямат нищо общо нито с атентата срещу папата, нито с отвличането на Емануела Орланди. Агджа действал по своя инициатива, без да информира ни най-малко за намеренията си, защото се опасявал, че може да го спрат да извърши нещо толкова сензационно.

В интервюто за Пино Никотри италианката разказва, че отделила в книгата си и доста място на факта, че на 28 юни 1983 г. Агджа се отрекъл от предишните си думи. Това му подсказали да направи същите онези хора, които го снабдили преди това с грешни информации за дома и семейството на Сергей Антонов. Тези детайли обаче били разкрити от адвоката на българина Джузепе Консоло. Въпросът е да се разбере защо са избрали тази дата, или 6 дни след изчезването на Емануела Орланди, казва Роси.

"Българско-съветската следа се задържа много време и някои още вярват в нея, но е тотално фалшива. Али Агджа е бил подкован за нея изцяло в затвора. В замяна на обвинението срещу българските служби му е било предложено да бъде освободен след две години, или след помилването от президента Сандро Пертини. Държавният глава обаче не се огъна пред тази пошла игра", разказва Елена Роси, цитирана от "24 часа".

На въпрос на Пино Никотри вярно ли е, че по време на процесите в Рим Агджа си записвал върху дланите имена и факти,които да "пробутва" на магистратите за "българската следа", Елена Роси отговаря, че това не било необходимо, защото помнел всичко наизуст. "СИСДЕ (бившите вътрешни тайни служби в Италия –бел.а)със сигурност е подсказвало на Агджа какво да казва посредством неговия служебен адвокат, който бил свързан с тях. Те обаче не са действали по своя инициатива, а са изпълнявали заповеди, идващи от високо. По време на процеса, когато вече беше ясно, че зад Агджа има суфльор, се опитаха чрез сътрудника на правосъдието Джовани Пандико да хвърлят вината върху горкия генерал Пиетро Музумечи и върху външното разузнаване СИСМИ, които нямаха нищо общо", твърди Елена Роси.

Тя цитира и конкретни имена от италианските вътрешни тайни служби, които подковали в затвора Агджа за "българската следа". На 29 декември 1981 г. в затвора на Асколи Пичено двама представители на СИСДЕ – Алесандро Петручели и Луиджи Бонагура, се срещнали с Агджа по негово искане,защото той претендирал да му бъде гарантирано освобождението в замяна на обвинения срещу съветския блок. Агджа искал „официална среща", а не само подшушванията, които получавал. Двамата представители на службите му обяснили, че ако се съгласи да обвини българските служби за атентата,папата щял да призове президента да го помилва и след няколко години щял да бъде свободен човек. Така Али Агджа тогава приел предложеното му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от ЕС
Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да го беше разказала тогава. Ама не посмя. Всяко нещо си има цена.
45
0
 
5
 
! Отговори
Бонго-Обонго преди 2 седмици
До Бонго Бонго Ами явно няма такива съветски танкове, за които пишеш. Брежнев предупреди, че ще се намеси, но тогава генерал Ярузелски извърши военен преврат в Полша, въведе военно положение и забрани Солидарност, изведе армията на улицата и не се наложи да идват съветски танкове. Просто си измисляш. А събития освен в 1976 г (сблъсъци) има и в 1970 г, тогава полицията стреля по демонстранти и тогава всъщност Гомулка си подава оставката, а не в 1976 г както бях писал. Герек е от 1970 до 1980 г.
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То си беше ясно, че направиха заговор срещу България. Но излязоха интересни факти от живота, като например как Сергей Антонов, едва завършил един семестър в Софийския университет е назначен за търговски представител на БГА Балкан в Рим! Сякаш сега не е същото!
43
9
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Между другото оценявам детайлите ти.Незнам номерата на танковете:)) , но познавам хората, които са се крили по шахтите на заводите и са стреляли с пражки с топчета по съветските войници и танкове. И успяват да запалят искрата срутила комунизма 1980.1981 Брежнев умира с него и войната в Афганистан малко по късно напълно. Папата е ударен точно по онова време, защото е заел страната на запада.
42
1
 
7
 
! Отговори
Обонго преди 2 седмици
До Бонго Бонго. Ами чудесно, Обонго! Дай подробно инфо за тези танкове. За които ние нищо не знаем и нищо не сме чували. В 1980 година имаше масови стачки на профсъюза Солидарност. Той беше регистриран (тоест признат от полската държава) в същата година. И в същата година си подаде оставката лидера на полската компартия ПОРП-Едвард Герек. Негов приемник става Станислав Каня. Може би бъркаш 1980 г. със събитията в 1976 г. Когато подава оставка партийният лидер Владислав Гомулка?
41
6
 
21
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 2 седмици
Цялата българска следа беше измислена от нашите братя американците. По възрастните ще си спомнят двамата американски журналисти, които после се оказаха агенти на ЦРУ как с най-големи подробности обясняваха как България е замесена в атентата. Цялата работа беше чрез България да се удари Източна Европа и СССР. Тогава беше времето на Студената война. По-късно е Агджа и Папата признаха, че България не е замесена.
40
21
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Връзката с папата е точно тези събития и пръст в тях имат руските и бг комунисти.
39
8
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Благодаря за подробният отговор, имаш усмивка по радиото:)))1980 та събитията в Краков е имало танкове.Може ха да драсна подробности как са се защитавали поляците. Рухването на съюза започва от там.
38
1
 
19
 
! Отговори
Обонго преди 2 седмици
До Бонго Бонго Не си Бонго, а Обонго. Пражката пролет е в 1968 година, а Папа Йоан Павел-2 беше избран в 1978 година! След като мистериозно и много бързо почина избраният в същата година Йоан Павел-1. Който беше само около 1 месец папа. След избора на Йоан Павел-2 започнаха полските събития в 1979-1980 г. Но не знам за КАКВИ ТАНКОВЕ драскаш тук? Не е имало руски танкове в Полша. Нещо си се объркал и то много.
37
17
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Защо Карлос чакала е бил вип в България, давал е съвети за охраната на т Живков, уреждали му момченца педофил си падал.Защо?
36
18
 
6
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Кога бяха събитията с танковете в Полша ?Пражката пролет? Има връзка. Поляка папа застана на страната на поляците и комунистите го поръчали. Не е нужна философия да знаеш защо са го поръчали?А въпроса дали бг е била замесена, да била е,но виновника не е бил Антонов.
35
2
 
11
 
! Отговори
още помня 1981 г преди 2 седмици
И само да припомня, че атентата стана в 1981, но делото се водеше някъде през пролетта на 1986 година. Една година след идването на власт на ВЕЛИКИЯ РЕФОРМАТОР Михаил Горбачов! Не е изключено да са участвали и руските тайни служби, но НЕ ПРОТИВ ЗАПАДА, А ПРОТИВ НАС. Защото Горби не понасяше Живков и искаше да го махне. В същата 1986 г Горби пазеше пълна тайна за Чернобил. Когато западните медии съобщиха,той се появи към средата на май по тв и обвини западняците, че си измисляли и преувеличавали.
34
4
 
20
 
! Отговори
ЖСК Спартак преди 2 седмици
До Черно Море Варна То,ако имаше съд в Италия щяха да оправдаят Антонов. А то след самият атентат първо АМЕРИКАНСКАТА ЖУРНАЛИСТКА (свързана с ЦРУ!) КЛЕЪР СТЪРЛИНГ обвини Антонов. Преди още да има италианско разследване на случая. Явно Стърлинг е дърпала конците на италианския съдия. По-точно ЦРУ в нейно лице.
33
3
 
17
 
! Отговори
помня преди 2 седмици
Той и самият папа, когато дойде в София каза, че нямаме нищо общо. Но преди това първият ДЕМОКРАТИЧЕН ПРЕМИЕР на България ФИЛИП ДИМИТРОВ се извини на Италия, на Ватикана и папата. Та толкова по въпроса. Италианците сега знаят, че сме се извинили за този атентат.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 37 . Що питаш бре? Ти не го ли " помниш"??? Да Поляк беше.И? Какво искаше да кажеш???
31
4
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Папата поляк ли беше?
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а оня папа Йоан павел2 - като дойде в България така и не намери смелост публично да каже, че България няма нищо общо с атетната, въпреки, че знаеше всички. а нашите т.н. медии споменаха, че пред определени държавни лица е отрекъл българската следа, НО ПУБЛИЧНО НИЩО НЕ КАЗА, А НАРОДЪТ ОЧАКВАШЕ ИМЕННО ТОВА ДА КАЖЕ - ДА ПРИЗНАЕ ИСТИНАТА
29
5
 
7
 
! Отговори
Черно Море Варна преди 2 седмици
Ама то обвинението отпадна в съда на Италия, то не е вярно! Там има съд, не е България!. Но този човек, дето беше пионка в някакви шпионски игри, умря от болест, ясно от какво причинена! И никой нищо....Има ли наследници, всичко ли е заминало?
28
2
 
22
 
! Отговори
Политкоректен преди 2 седмици
Целта на мероприятието беше да се съсипе празнуването на 1300 години България. Плюс добрата репутация създадена на страната ни от Людмила Живкова. И успя. Десетилетия по-късно милиард и половина католици продължават да вярват, че ние сме стреляли по папата.
27
1
 
25
 
! Отговори
Фют преди 2 седмици
До 27. Да бяхте показали признателност, когато беше жив и оцеляваше с минимална пенсия. Излизаше само до магазина. Остана сам до края на живота си. Това направи държавата за него.