МС реши: 2100 лв. е най-ниската заплата в държавните университети

Министерското постановление влиза в сила със задна дата - 1 януари 2024
17 май 2024 13:21, Петър Бойчев
29
МС реши: 2100 лв. е най-ниската заплата в държавните университети
Снимка БГНЕС

С постановление от четвъртък служебното правителство определя, че от 1-ви януари тази година размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища е 2 100 лв., пише в правно-информационната система на МС.

Увеличението е с 290 лева и обхваща 33 държавни висши училища с 2086 асистенти, предава БНР.

На 20 май 2024 г. всички държавни български университети и част от частните университети предупредително обявиха, че няма да отворят врати, като изключение ще се направи единствено за дейности със спешен и неотложен характер - съпбщиха преди дни от Съвета на ректорите.

По-късно от правителството обявиха, че ще предоставят 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища със задна дата, от 1 януари 2024 г.

От правителствения пресцентър уточняват, че това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност да се увеличи с 290 лева и да стане 2100 лева.

Повишението ще обхване 33 държавни висши училища с близо 2100 асистенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от Образование
Синдикат "Висше образование": Допълнително отпуснатите пари са крайно недостатъчни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
Бахти хрантутниците преди 2 седмици
Баси хрантутниците...нищо не правят масово, няма студентиза 10 вуза...и никой не смее да ги затвори половината - към 60 са пълно с голямаааа интелектуална мисъл...отврат
26
0
 
9
 
! Отговори
Оня преди 2 седмици
Няма лошо всеки да получава повече пари, но поне да има резултат от това. Повечето ВУЗ-ове пускат студенти на фантазия, при положение че не могат и двойка да изкарат на изпита, само и само да вземат парите за всеки отделен студент. Аз бачкам в частния сектор и ако не си свърша работата както трябва - опаааа на борсата. Не е проблема в ниското заплащане, а в ниското качество на услугата. Предлажаш по-добра услуга и тогава получаваш повече пари.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
нищо против преподавателите и асистенките.Но служебното правителство от кога е на власт??? Как така се приема закон за увеличаване от 1 януари? Че те утре може да приемат закон че сме и във война със задна дата! А работата им беше да подготвят страната за избори само!Вони та не се диша.
24
0
 
14
 
! Отговори
AA преди 2 седмици
Напълно подкрепям казаното по-долу. Невъзможно е да ограмотиш в университет хора, част от които имат сериозни пропуски в основното си образование. Има разбира се и много умни, знаещи и мотивирани студенти, но за съжаление в последните години те все повече намаляват.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма как да се вдигне нивото в университетите при такова ниско ниво в основните и средни училища. Образованието е цяла система отдолу-нагоре. Ниското ниво проличава най-вече в университетите, които наистина са печатници на дипломи без покритие. Цялата система на образованието трябва да се реформира. Първо началното и основното образование, после средното и най-накрая висшето. Но политическа воля и компетентност за това няма! В България истинските реформатори винаги са имали печална съдба.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Браво 21 Била е такъв конституционен съдия, какъвто сте я обучили.
21
0
 
7
 
! Отговори
Имахме състудентка, преди 2 седмици
която си взимаше изпитите с преписване. После се уреди с временно назначение в някогашния И-т за чуждестранни студенти - там африканци и виетнамци учеха 1 година бълг.език, после следваха. Тази нашата години наред не успя да вземе изпит по бъл.граматика, за да я назначат на постоянен трудов договор, а е завършила бълг.филология! Но дойдоха промените, разформироваха този институт, а преподавателите ги настаниха в СУ като асистенти да водят упражнения. Това е нивото на много от асистентите там.
20
0
 
13
 
! Отговори
Браво преди 2 седмици
Деси Анастасова щяла да получава доживот 15 бона пенсия като конституционен съдия.Към 8 пъти повече от заплатата на тези,които са я обучавали да завърши право....Има нещо гнило в България....
19
0
 
10
 
! Отговори
Крайно време е преди 2 седмици
Да се прекрати тази шуробаджанашка вакханалия в университети, колежи и научни институти! Броят им трябва да се съкрати поне четирикратно, нивото да се вдигне до западноевропейското и за всички абитуриенти и абсолвенти с успех, по-нисък от (5) държавните ВУЗ-ове и научните институти трябва да са НЕДОСТЪПНИ! Ако тези условия бъдат изпълнени, нека да им дадат и още по-високи заплати. Всички останали мераклии да си търсят късмета в частните ВУЗ-ове, на които обаче да не се дава държавна субсидия!
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Друго бе уговорено - 2560 лева основна заплата за асистент от 1 април. Главчовците да не се правят на неразбиращи. Затова в понеделник ще има протест и затваряне на университетите. Сесията ще почака толкова време колкото главчовците ще се чешат по главите.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Иван /4/ дали знае, че в БАН бъка от изкуствоведи, културолози и етнолози, които претендират, че са специалисти в неговата област, но са учили по старите съветски учебници или в най-добрия случай са подбрани и подготвени като докторанти от хорица, учили за културата от трудовете наТодор Павлов и на някои преподаватели по "Научен комунизам", имаше такъв предмет навремето и всички студенти държаха изпит по него.
16
0
 
4
 
! Отговори
До 15 преди 2 седмици
Той не е обяснил каква полза има от тая не съвсем понятна специалност и с право го бъзикат.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега ще се разквичат и БАНаджиите, и те ще искат такива пари затова, че веднъж седмично следобяд посещаватинститутите си, а файда никаква. Но ще помислиш, че са супер учени, ако им прочетеш отчетите, където пише какви проблеми са в процес на разработка и как са отчитали резултатите от тези разработки на конференции в Долно Нанагорнище или в чужбина, в Турну Мъгурели или в Сурдулица.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Иван - Въпросът е по колко човека годишно завършват със същата квалификация като теб и има ли нужда България от такъв брой специалисти по културология? Ако бяхте само 20-30 човека, тогава щяхте да бъдете ценени и заплатата ви да е петорна.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако имахме замо държавни висши училища, те трябва да са не повече от ШЕСТ. Значи имаме ПЕТ И ПОЛОВИНА ПЪТИ ПОВЕЧЕ такива учебни заведения! Тоест, хрантутим около 1 500 асистенти повече, отколкото са необходими. А колко ли са доцентите и професорите вповече?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има извън ВУЗ които са безработни и на 500 лева ще преподава добре така че трябва да уволнат тия на 2100.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом са там значи им стига. Който не е доволен напуска.
10
0
 
16
 
! Отговори
33 държавни ВУЗ-а? преди 2 седмици
Навсякъде по света наоколо 1 милион население се пада по едно висше учебнозаведение. Значи би трябвало да имаме 6 ВУЗ-а - общо и държавни, и частни. Ние имаме 33 държавни и двайсетина частни!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
*** да, видиш в провинцията колко е заплатата масово 1200
8
1
 
11
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 2 седмици
Изкушавам се да подпитам дали ако тия академици,някои от които и бивши мутри с купени дипломи ,се явят на матура ще я издържат. Някой да знае? Аз знам,че никой няма да издържи матурата най-малкото заради граматическите грешки