България ще произвежда свои дронове-камикадзета

Сдобиваме се и със Starlink на SpaceX
16 май 2024 17:45, Нели Христова
69
България ще произвежда свои дронове-камикадзета
Снимка: Facebook

В "Терем" започва производството на дронове-камикадзета, съобщава Информационният център на Министерството на отбраната.

Безпилотниците ще струват 2000 лева и ще могат да унищожават танкове с цена от 10-15 милиона евро. Това съобщава в интервю за в. "Българска Aрмия" Калин Димитров, изпълнителен директор на фирмата на МО.

"Първоначално ще стартира сглобяване на безпилотни летателни апарати от части на външни доставчици, като идеята е по-късно да се овладее и производството им в структури на дружеството. Бойната част (боеприпасът) ще е български и ще се произвежда в завода на "Терем" в Костенец", заяви Димитров относно проекта преди време.

Той е провел срещи с български фирми, които имат опит в направата на дронове. В България вече има няколко стартъпи, които са напреднали в създаването на безпилотни летателни апарати за търговски цели.

Опитът от войната в Украйна показва, че дроновете ще намират все по-голямо приложение на бойното поле. Те се делят на няколко различни типа.

Най-евтиният са сравнително обикновени дронове, които могат да носят и пускат гранати и други леки боеприпаси. Следват бързи FPV дронове, които носят РПГ ракети с тегло около килограм. На по-професионално ниво са "кръжащите муниции" или дроновете-камикадзета за поразяване на бронирана техника. Този вид апарати имат и по-мащабна версия, която може да се ползва за атакуване на сгради и укрепления.
Калин Димитров сподели преди време, че МО създава научно звено, което ще разработва т.нар. умни боеприпаси и различни модификации на безпилотни летателни апарати.

Наскоро стана ясно, че армията ни ще се сдобие и със сателитни-интернет терминали Starlink на SpaceX.

Те ще повишат възможностите за ефективно управление на подчинените формирования, като се създават условия за непрекъснат, високоскоростен и надежден обмен на информация, заявяват от МО.

Интернет услугата Starlink на SpaceX играе решаваща роля в предоставянето на достъп до интернет на Украйна по време на конфликта с Русия. Технологията е използвана за насочване на украинските удари с дронове срещу руски танкове и позиции, засилвайки отбранителните способности на Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
0
 
! Отговори
Кукунела Снайпера преди 2 седмици
Дроновете-камикадзета ще носят името "ПуПуДейБъ + " и ще се захранват посредством пица с кристали... Дроновете ще ги тества про100 ХараКиро на височина над 8000 метра без кислород на алангро в СиЦилиевата долина на истЕнската Куролация на лихмуса през парапета на Посолството!
64
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българинът не става за нищо, закривай жалката държава и давай мястото на по достоен народ. Българинът е история
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бухай с тях руските кратуни. Произвеждай и в Украйна, че да се ползват
62
1
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 2 седмици
Никой не унищожава земеделието освен нашият мързел. Има много пустееща земя. Всеки който иска може да стане земеделски производител
61
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Унищожават българското Земеделие българската промишленост за да правят бомби темподобни глупости Всичко работи за американската терористична държава
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 43 - Засичането го правят други машини още от 90-те години. Проблемът беше сигурното предаване на данни на бойното поле. Кел файда, че ти виждаш всичко в центаралта на 17000 км, когато на бойното поле не знаят нищо и ги думкат, поради трудна комуникация. Сега, с тези сателити, се реши този проблем.
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 57 - Причините, да не произвеждаме такива работи ... или по-скоро частни индивиди, несвързани директно с политичеки партии, да правят комапнии, които произвеждат, са изцяло политически. Като дете бях мега нърд - обичах Gundam и си мечтаех, един ден да разработвам роботи с военна цел и мек. костюми. Уви - това е запзаено само за САЩ и много близки приятели. Просот всичко друго се реже в зародиш или патентите ти се засекретяват.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До SS - Като гледам каква гнус са повечето деца, не мога да се съглася :)
57
1
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 седмици
Най хубавото нещо което правим това са деца. Защото не ги правим с ръцете.
56
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това по принцип е държавна тайна. Може и НЛО да правят в България, никой не трябва да знае
55
3
 
8
 
! Отговори
Произведено в Бг преди 2 седмици
Оръжията и боеприпасите произведени в България са от най качествените в света Затова се изкупуват от масово
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както обикновено питат думократити - нема ли да прайм дрончета за циливилизацията, а само за военните ?
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-евтиният са сравнително обикновени дронове...български език и литература.
52
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разбирай, че ще произвеждат на ишлеме. Няма у нас кой да проектира даже и просто пласмасено самолетче.
51
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никой нищо няма да произвежда!!! Един умник ще се опита да монтира нещо с части,доставени от Китай и понеже няма да вложи пари за строеж на истински завод за производство,ще дойде ден в който доставените части ще му са скъпи и ...ще се откаже!Истинско производство на истински неща не става без сериозни пари!Я да питат колко стотици милиона са вложили турците за Байрактар!Българина винаги иска само да печели без да влага нищо!Далавераджия с живот с продължителност...едно лято!
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само в три неща най много го бива да прави българина - да мързелува, да намира маана и да дава акъл...
49
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 седмици
Монтирайте крила на Киро, Иво Инджев, Данов, Ал. Юраданоф, Тагаренко и пр. ... и ги нахранете с боб за да има тяга реактивния двигател на камикадзето и бой по врага...
48
1
 
6
 
! Отговори
Накратко преди 2 седмици
Ще сглобяваме Шахид-Кладенец!
47
0
 
10
 
! Отговори
Фермер преди 2 седмици
Над нивата ми от няколко дни минават някакви дронове!
46
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бла ха ха ха ние два домата немобем да си произведем , дронове.