Ще бъдем ли изненадани от високи изравнителни сметки?

Топлофикация "София" няма нови мощности
Обновена: 17 май 2024 16:31 | 17 май 2024 15:01, Инна Ангелова
18

Топлофикациите в страната искат по-високи тарифи за парно и топла вода от 1 юли. Да очакват ли абонатите по-изравнителни сметки?

Пред Bulgaria ON AIR Кремен Георгиев каза, че всяка топлофикация има определени разходи за своята дейност. С тези разходи тя произвежда топлинна и електрическа енергия.

“Това са два продукта, ако се увеличи цената на единия продукт - електрическата, ще падне цената на топлинната, и обратното. Сумата от тези два продукта трябва да покрие всички разходи. Но това не може да бъде допуснато от КЕВР, защото за да си искаш по-голяма цена на тока, за да ти се получи по-ниско парно - това означава кръстосано субсидиране, което не е разрешено", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

Георгиев каза, че цените трябва да бъдат адекватни.

"В Топлофикация "Плевен" случаят е коренно различен. Причината е, че в края на миналата година Топлофикация "Плевен" въведе в експлоатация много сериозни мощности за произвеждане на топлинна електрическа енергия. Тя ще работи доста по-ефективно, което означава, че ще захрани повече абонати и това автоматично води до понижаване на цените, дори в заявленията", допълни Георгиев пред телевизията.

Кремен Георгиев подерта, че Топлофикация “София” няма никакви нови мощности.

"Топлофикация "Велико Търново" е частен случай, това е най-малката топлофикация у нас, имат много малко абонати. Всички разходи трябва да бъдат разпределени върху по-малко производство. Както знаем, никога не са имали цена 300 лв. КЕВР определя други нива на техните разходи и така цената отива на нормални нива. Основната част от разходите на всяка една топлофикация са горивата и емисиите", поясни председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Георгиев допълни, че тази години не би трябвало да има драми с изравнителните сметки. Те ще бъдат за периода от 1 юли 2023 година до 1 юли 2024 година. “Идват в период, който цените са други, но касаят предишен. Някои ще си получат изравнителните сметки още към края на юни. За поставянето на дигиталните топломери крайният срок е 2027 година. Но доколкото ми е известно, доста добре върви смяната на тези уреди. Хората разбраха, че не е нужно да чакат крайния срок".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 1 седмица
Правилно щом няма масови протести както през 1997 и 2013 г.значи народа масово е доволен от живота който му сервират всеки път които са на власт,местна или национална,и може да се сърди ме само на себе си оттук нататък
15
2
 
4
 
! Отговори
akud преди 2 седмици
с поздрави боташ и гумен Радев :)
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В тия топлофикации са назначили само партийни мижитурки, дето за нищо не ги бива, но се подмазват на партийните шефове. От тия калинки, няма как да се назначат качествени хора за управлението на държавните активи. Ама от този политически октопод !!! Да се забранят партийте и да се върне смъртното наказание за период от 10 години !!!!!!!!!
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може пък народа да ви изненада .Изедници !
12
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Важното е, че за т. нар. суверен има банани ! Щом няма протести, значи всичко е наред !
11
3
 
0
 
! Отговори
гробаря преди 2 седмици
да упирясат децата
10
4
 
0
 
! Отговори
гробаря преди 2 седмици
До Тодор Живков ба го и пукъло
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
андрешко, ти ще им платиш парното на печанегите. софийските фирми са хранилка за политиците.
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Докато съществува Топлофикация, ще плащате колкото поискат, независимо от факта, че плащате за нещо, което реално не получавате като услуга.
7
3
 
10
 
! Отговори
до 3 преди 2 седмици
не знам какво те боли , ама всички доплащаме прословутото парно. За да продават евтино парното топлофикацията продава тока скъпо - 637лв/мвч за бъдещия период . Тоест всички задружно плащаме разликата до 15ст. , за да може парното , да е евтино и хората в града с най-висока средна заплата , да плащат най-евтиното отопление.
6
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изненадани , неизненадени , на кой бихме се оплакали , всичко е тяхно , държавата не е на народа , тя е ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ !!?
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще бъдем изненадани , С ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ СМЕТКИ , тъй като в България , няма НИКАКЪВ КОНТРОЛ , НА НИ-ЩО ! И топлофикацията , и енергото и ВиК , искат да им плащаме , колкото ТЕ ИСКАТ , а не КОЛКОТО СТРУВА !И така --- 34г. , а управляващите ни казват : ТУКА Е ТАКА !
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не... Ще бъдем изненадани от ниски изравнителни сметки или липса на такива )))
3
13
 
4
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
Боли ни хуяя нас от провинцията...искам на мръсните шопии и пишман софиянците от долно Сурлево колко ще им е изравнителното...ако може да им е една средна заплата за страната, само високи цени и гърбеж до края, до като не започнат да се връщат по роднит си села.
2
10
 
7
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 2 седмици
Ще дигнем тока за сметка на топловфикация София, всички от провинцията имат задълженеи да плащат сметките на столичани! Слва Украине!
1
6
 
15
 
! Отговори
Тодор Живков преди 2 седмици
Па яште банани и бегайте на запат бе, ха хааа хаааа хааааа!