Работодателите ще плащат първи два дни от болничните, не три

Промяната е заложена в бюджета за догодина
161
Работодателите ще плащат първи два дни от болничните, не три
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От догодина работодателите ще плащат само първите два дни от болничния. Това е една от мерките, върху които управляващите работят за Бюджет 2024 година, обяви финансовият министър Асен Василев на заседанието на Тристранния съвет за сътрудничество, цитиран от БНР.

Още по темата

Социалните партньори обсъждат параметрите на тазгодишната финансова рамка.

Министър Асен Василев фокусира малка част от изказването си върху тазгодишния бюджет, а именно – на изравняването на втората година от майчинството с минималната работна заплата – т.е. 780 лева. По-голям акцент постави върху Бюджет 2024-та.

"Едната мярка, около която има политически консенсус, е за намаляване на болничните, които се заплащат от работодателите от 3 дни на 2 дни, което да се случи от 1 януари 2024 г.", обясни той.

От миналата година се събира информация за реалните доходи на хората, а не само облагаемите. Върху нея ще се базират сметките за догодина.

"От 2024 г. ще имаме възможност тази помощ да бъде по-таргетирана, съответно да бъде по-адекватна и по-голяма, тъй като ще имаме информационната база, върху която да стъпим, за да може да това да се случи", каза Василев.
Пенсионерите, чиито пенсии са под линията на бедност догодина, ще бъде направено през социалното подпомагане, а не през общественото осигуряване, каза още министърът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
1
 
! Отговори
Ученика преди 11 месеца
Хасанчо бейби...
127
1
 
6
 
! Отговори
Дддд преди 11 месеца
Василев е такъв е пекан мошеник че знае всички тънкости за кражби в бизнеса .Тоя ще източи всичко до стотинка от тая държава.
126
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Който си пуска фалшиви болнични - също не трябва да яде.
125
1
 
2
 
! Отговори
Народна мадруст преди 11 месеца
Който не работи, не трябва да яде
124
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Да спестим на бизнеса едни пари, които да изхарчи държавата..." - Защо някой, трябва д аплаща на друг, че не работи?
123
1
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 11 месеца
Парите от данъците ще направят държавата ни по-подредена и модерна.
122
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Редно е да се вдигнат данъците, като увеличението се поеме от работодателя, ако искате го наречете насилствено вдигане на заплати, но на Ханс трябва да му стане ясно, че при 2000 евро минимална в Германия тук трябва да дава поне 1500.
121
2
 
7
 
! Отговори
gogo преди 11 месеца
а честито! продължавайте така и този път няма само да чупят парламента, ами и ще го запалят с заластени врати и всички отговорини вътре : )
120
1
 
16
 
! Отговори
Хаха ха преди 11 месеца
Тоя измамил сьдружниците си та кво остава за нас
119
2
 
5
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 11 месеца
Вместо да наблегне на връщането на пълният държавен контрол над енергетиката и транспорта и инвестиции в индустрията, този олллигофрен товари все повече Дъравата , от което следва вземане на нови заеми и продажба на последните държавни активи на щатски фирми. Но.........където ида се скрпие, все ще бъде намерен за възмездие ! Да си припомни съдбата на Троцки !
118
1
 
11
 
! Отговори
Смел Гибсов преди 11 месеца
Кой каза че отиваме към по добре .. >? гледам и не варвам на ушите си ..
117
0
 
17
 
! Отговори
икономик преди 11 месеца
Aла бала портокала. Ще плащаме и по скъпо осигуряване. Ще ни одържат повече и нетната заплата намалява. Значи ефекта за вдигнати заплати ще бъде изяден от осигуряването. ето това е популизъм . Мъгла в очите.
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Хахахахах. Така да им е на гласуващите все за едни и същи! Това е част от евроатлантическото развитие на България!
115
1
 
9
 
! Отговори
офффффтопик преди 11 месеца
Дано повече хора чуят записа на срещата ПП-ДъБъ, да разберат каква *** се е събрала
114
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Само да напомня. Преди не много години работодателите се съгласиха да плащат първите три дни болнични в замяна на по-нисък процент осигуровки. Сега щом намаляват дните от три на два дни, редно е да вдигнат процента на осигуровките.
113
1
 
7
 
! Отговори
Чобан Прасков преди 11 месеца
На този някой трябва да му го натърка здраве , какво ми се обясняват само за последните 5 години сме намалили собствено производство на зеленчуци а се внасят всякакви *** .... Чобааааааанскаааа му раоаата
112
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Няма ли кой да те убие бе! Закопаваш ни!
111
5
 
19
 
! Отговори
МЛАДЕЖ преди 11 месеца
Спрете с тези помощи-превърнахаме се в д-ва на помощите.Крайно време е да се направи пълна справка за цялото население-болни,инвалиди,социално слаби,реститути и т.н.Не може на 6 млн.(има градове колкото нас с един кмет)да няма ясна и точна информация.Служби,службички,агенции,министерство,комитети и какво ли не!Кой е този смел политик,който ще каже истината,че трябват яки съкращения,истински реформи,че който не работи-няма да получава пари.Да видим тогава-всичко ще заработи.Но трябва смелост!
110
24
 
3
 
! Отговори
Браво, Асен Василев! преди 11 месеца
Чест и почитания на най-добрия български финансист, който е имала България - Асен Василев! Шапка му свалям!
109
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Комуната вирее по целият свят и колкото виждам по надалече... но толкова надалече... колкото виждат твоите очи ***.... не виждам.... и затова виждам през твоите очи, от след 9 септември 1944г!