Зеленски вини Русия, че атакува газови съоръжени, които доставят до ЕС

Украинските сили са свалили от 34-те руски ракети от различни типове
84
Зеленски вини Русия, че атакува газови съоръжени, които доставят до ЕС
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските атаки срещу енергийния сектор на страната му снощи са били насочени срещу газови съоръжения, които осигуряват доставките за Европейския съюз, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руската компания "Газпром", чийто срок изтича през декември. Министърът на енергетиката на Украйна миналия месец заяви, че Киев не възнамерява да удължи или да поднови споразумението с Москва, която плаща на Украйна за износа на газ за ЕС.

"Основната цел беше енергийният сектор, различни съоръжения в промишлеността, както електроенергийни, така и газови транзитни съоръжения, по-специално тези газови съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.
Украинският президент, който води кампания за осигуряване на доставки на отбранителни оръжейни системи от международните си партньори, каза, че украинските сили са успели да свалят някои от 34-те руски ракети от различни типове.

Той не посочи кои са били конкретните обекти, нито дали ракетите са ги поразили.

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения, но никой не е пострадал и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати.

Максим Кожицки, управителят на Лвовска област, която граничи с Полша, заяви, че неговият регион е пострадал от удари по време на нападението с крилати ракети и хиперзвукови ракети "Кинжал", въпреки че украинските сили са свалили три ракети.

Той каза, че два обекта от критичната енергийна инфраструктура в района на Стрий и Червоноград са били повредени и в тях са избухнали пожари, въпреки че аварийните служби бързо са потушили пламъците.

Зеленски повтори призивите си на Украйна да бъдат предоставени отбранителни ракети, по-специално системи "Пейтриът" (Patriot), и заяви, че Украйна се нуждае от поне седем такива отбранителни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Зеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
12
 
! Отговори
Мухаха преди 1 месец
Русия атакувала съоръжения по които РУСИЯ ДОСТАВЯ ГАЗ НА ЕВРОПА ???? По-жалки смешки не бях чел . Тоя наистина е много изпаднал третокласен комик. По-забавен беше във сценките си където крещеше на висок глас как "Крим е руски" .......
54
0
 
16
 
! Отговори
Украйна=терорости преди 1 месец
Когато Зеленски даде заповед на група обучени и финансирани от Украйна терористи да нападнат и да избият 160 души в кинотеатъра в Москва тогава Зеленски не рева!
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не интересуват сценките на треторазрядния актьор - убиец на собствения си народ и държава за едните центове. Да му приседнат, дано, както и на цялата ша.ка около него и помощниците й у нас.
52
1
 
14
 
! Отговори
Кирчо ДжонТриВолта преди 1 месец
Украйна е бутилка газирана вода, в която няма газ.
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как е контрата?
50
1
 
10
 
! Отговори
Урсула преди 1 месец
На нас газ не ни трябва имаме си перки
49
1
 
15
 
! Отговори
Ббб преди 1 месец
Какъв е зелински, мандата му е изтекъл, а и не са президентска република, а и да са нещо такова, такава станаха при Янукович, който изгониха с камъни.
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Газта е руска от където и да я карат.Хранилището на Зелко е компроментирано.
47
0
 
15
 
! Отговори
Фигаро преди 1 месец
Зеленски тук, Зеленски там! Кога обядва тоз чутовен херой? Кога спи?
46
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Става въпрос за голямо хранилище на газ в което газ може да съхраняват Западни страни. Това е проблема на Зелко.
45
0
 
24
 
! Отговори
Да си припомним преди 1 месец
Кой взриви тръбите на Северен поток, по който се доставяше газ за Германия и Франция. Някой да е видял Зеленски да се оплаква от това?
44
0
 
17
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХ преди 1 месец
Че нали ЕС не иска Руска газ. Значи би трябвало тръбите да са празни. Или май май вече Русия не иска да продава ресурсите си за да може да закопае допълнително икономиките и промишлеността на вражеските държави.Пари се печатат но природни ресурси НЕ !!!
43
1
 
12
 
! Отговори
Има и още как преди 1 месец
До Анонимен43: Южен Виетнам е държавата. Загуби войната със Северен Виетнам. А САЩ не само ги подкрепяха, а бяха основният участник във войната на страната на южновиетнамската армия. Над Виетнам американската авиация е изсипала повече бомби отколкото за цялата Втора Световна война. А да не говорим за отровните химикали и напалмът.
42
0
 
14
 
! Отговори
Коментар преди 1 месец
Какво ги бърка европейците това. Нали и без това се отказаха от руския газ. Тогава ще се сетят за Турски поток. Ероган чака този момент. Даже най добре украинците да си думнат газовата мрежа както северен поток. Така ще спрат парите от газа към Русия. Руснаците просто ги улесняват, ама те пак неблагодарни....
41
0
 
15
 
! Отговори
май някой друг преди 1 месец
Зелко, те ако искат може просто да врътнат кранчето - те са източника на газа
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой да се сеща за държава,племе или клан,зад чиито гръб е стояла САЩ,и тази държава,племе,клан да е загубила комфликта,независимо от името на отсрещната страна!? Оеосия да каже нещо по въпроса!????
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е явно изнудване спрямо ЕС да дава пари иначе Зеления ще им спре газа от Русия, който минава през Украйна. В наш интерес е Зелето да бъде свален и войната приключила, за да купуваме директно от Русия. А, и ако някой гласува пак за ПП и техния американски кораб с газ, дето още го чакаме....да му се връща!!!!
38
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Утре като ни вдигнат газа двойно и спекулантите ще вдигнат цените на всичко четворна, ще ви питам пак ли ще викате слава на гол г ,ъз.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми фашагите като атакуват НПЗ- та, кпито доставят горива и маска за целия свят включително ЕС и най- вече САЩ??? Пак пропаганда е тази статия. За пного т ъп и ни взимате...
36
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой взриви Северните потоци? Украйна, САЩ, Великобритания или и трите заедно?!