WSJ: Украйна губи шансове да си върне териториите, може да се лиши от още

Без свежа сила в армията и западна военна помощ положението става много тежко
17 апр 2024 20:17, Петър Бойчев
381
WSJ: Украйна губи шансове да си върне териториите, може да се лиши от още
Снимка БГНЕС

Стратегията на Владимир Путин да използва забавянето на помощта на Запада за Украйна се оказа печеливша и следващите месеци може да променят драстично хода на войната в полза на Русия, предупреждават в редакцията на американския вестник The ​​Wall Street Journal.

"Без попълването със свежа сила и западно военно оборудване, Украйна може да се сблъска с допълнителни загуби на територия и на най-добрите си войски, помрачавайки всяка надежда да си върне почти 20% от окупираната си територия“, пише вестникът.

В същото време, отбелязва WSJ, Русия надделява бавно и търпи големи загуби в личен състав и техника. Ако Украйна успее да издържи тази година и да попълни силите си, може да се опита да контраатакува.

Но с несигурното бъдеще на американската помощ и неспособността на европейските страни да увеличат значително помощта с бързи темпове, перспективите на Украйна да обърне войната в своя полза намаляват, пише Фокус.

Фронтовата линия почти не се движи, благодарение на украинската смелост и изобретателност, както и на руските тактически слабости.

"Ние сме по-ефективни и по-напреднали в технологично отношение“, казва украински офицер, който командва единица близо до Авдеевка. "Те се връщат у дома след всяко поражение, но ние губим земята си, домовете си, хората си“.

Сега Русия се опитва да напредне на няколко фронта. Критичната цел е град Часов Яр, разположен високо на запад от Бахмут. Превземането му ще отвори пътя за атаки срещу други градове, като Константиновка и Краматорск в Донецка област, която е основна цел за Путин.

В същото време някои представители на западното военно разузнаване смятат, че сега Русия е съсредоточена по-малко върху постигането на незабавни териториални придобивки и повече върху подкопаването на способността и волята на Украйна да се бие. Увеличените атаки с дронове и ракети на Русия имат за цел да демонстрират нейната сила, да отслабят ресурсите на Киев и да покажат на западните поддръжници на Украйна, че подкрепата им е напразна.

Сериозните скорошни щети на украинската инфраструктура показват, че възможностите за противовъздушна отбрана на страната намаляват, казват анализатори.

В допълнение, липсата на значителна допълнителна жива сила в Украйна означава, че загубите се компенсират поетапно в части, които остават на един участък от фронта за дълго време. Тази ситуация създава мозайка от звена от различни бригади, които се опитват да комуникират и да си сътрудничат ефективно, отбелязва вестникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още по темата: украйнаРусиятеритории
Още от НОТИФИКАЦИИ
Над 37 000 души са обявени за безследно изчезнали в Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
261
3
 
60
 
! Отговори
Тест преди 4 седмици
1. Украйна член ли е на ЕС и Нато, за да й давам данъците си?2. На всяка *** държава ли ще давам данъците си, когато милиардерите от САЩ са си я купили и сега им е нервно, че може Путин да им я вземе?3. Обикновените хора какво печелим от това, като освен, че им плащаме оръжието, бихме им плащали възстановяването с години?4. Дали ми дреме за ВПК на САЩ и замъците на Зелю? А за нашите деца, пенсионери, бизнес нещо да кажете...?
260
5
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Въпросът е Украйна да свърши възможно най бързо!
259
5
 
29
 
! Отговори
Чери00 преди 4 седмици
Още кво ги чака, не ми се мисли!По 10 клометра на ден русите вървят напред и са на амен, амен до 100% унишожение на ВСУ, а тъпите западняци немогат да го признаят от страх!Абе кажи му ЗАПАД И МУ ГЛЕДАЙ СИИРА!!
258
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Малиййй, какъв плач, какъв рев!Перемогата откраинска звучи така: "Дайте, дайте, дайте", иначе злият Путин ще дойде на вечеря у вас.Да, обаче, руснаците се бият не з територии, а за собствената си сигурност. И ако Фондерлайновки, Борели, Макарони, Тадеуши и литво - латво -естоно страхливци не го проумеят, Русия ще води война на изтощение с Кiiв и Запада.Пък нека по - силният и издържливият да победи.
257
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Украйна губи шансовете си? Украйна НИКОГА не е имала НИКАКВИ шансове да си върне каквато и да била територия. Сега с криминалния байдъновски режим, ще загуби още повече. Нормалния ход на нещата.
256
2
 
41
 
! Отговори
Мда преди 4 седмици
Частната война на Сорос срещу Русия(осъществена с държавни средства) върви към провал във военен аспект.Това не е фатално за САЩ,понеже техните цели са изпълнени повече от 50% и ако от Украйна остане нещо,ще им върши работа в бъдеще.Обаче за ЕС последиците са катастрофални.
255
3
 
54
 
! Отговори
BONZO преди 4 седмици
"......благодарение на украинската смелост и изобретателност, както и на руските тактически слабости."Абе вие и'диоти ли сте или нас ни вземате за такива?
254
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трябваше да подпишат мирните споразумения в Истанбул.Сега стана по-зле.Така е като някакви дрогирани дават акъл...Никога не се взимат решения под влияние на алкохол и/или наркотици!АБСОЛЮТНО НИКОГА!Който е за продължаване на военните действия е путинист,защото си се знае какъв ще е резултата.
253
58
 
9
 
! Отговори
Одеколон Тройной преди 4 седмици
...........Русия Умре.............П.С. за сега 500 хил. убити руски войници, Пияни Не Грамотни руски 0ffицери, направо руснаците са Матрьошка........ЧАО Пацифисти
252
2
 
36
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 4 седмици
Моите шансове да ударя джакпота от тотото също е едно на 14 милиона,но надеждата умира последна,сиреч заедно с мен.
251
5
 
59
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 4 седмици
Как тъй губи шансове?Тя никога не ги е имала.Все едно аз да имам шансове да бия Железния Майк Тайсън
250
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 270. Що за глупости. Само някой с изключително ниска себеоценка може да ги напише. Хора които нямат абсолютно никаква стойност може да се радва на бананче. Може да е лъскава кола но не е нищо повече от бананче. Явно никога не си срещал истински богати хора. Просто първенющината ти крещи от целия пост.
249
7
 
24
 
! Отговори
ОкопСледОкопСледОкоп преди 4 седмици
Много странно е че въпреки един тефтер със санкции и забрани,както и заплахи да раздадът руските банкови активи на укрошистите,рус успяха да понатрупат повече пари от лани,забавиха помощите за ЗеленияЩекътилник и си ускориха хипертизацията на точните ракети,с които удариха обекти за военни,транспортни,енергийни и пътищни значимости,както и многобройни жилищни згради за наемници.Най парадоксалното е че на 2-3 месеца РУС удрат по УКР,прогонватги от новите окопи и наготово от тях ги трепат сл окопи
248
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колкото повече се увеличават украинците в БГ, толкова намаляват шансовете на Възраждане за мнозинство. Войната няма да спре, ако Путин не спре. Това е. Той не знае, че копейките го насърчават, защото не им чете постовете. Напразни усилия на любовта. Това, че изпускат парата във форумите, нищо не променя. С митрофандките троляци също не променят нищо. Познават се по огледалните си постове. Е и?
247
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 254. Да не забравяме и нарочно заразените одеяла с шарка давани като помощи. Мммм да такава е помоща на англосаксонците. След всички гадории които са направили как изобщо някои продължават да им се връзват. Като украинците например. Това е загадка за мен.
246
29
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 4 седмици
Недъгавите копейки пак се надъхват в коментарите хахаххаха. Даже не знаят за какво вият. И след войната си остават същите пропадняцитам долу в прослойката. Каращи западна кола 9та употреба и жулейки ракия с трушия. Завист ги тресе на всички нива! Завиждат на западно настроените хора,защото те са класи над тях. Нито ще стъпят в Русия,нито ще получат нещо от Русия! Всеки руски пропагандатор ги търкаля както си иска,виждат ги че не могат да съберат 2+2 хахаххаха.
245
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Възрожденците нямат сметка от настъплението на Русия. Ще приемаме и приемаме украински бежанци, ще им дадем български паспорти и Възраждане няма да има никакъв шанс на избори. За сметка на това бг гражданство за руснаци е силно редуцирано. Пък и ще гоним още руснаци. По-добре копейките да привлекат украинците като електорат, ама откъде акъл да се сетят. Независимо от резултата на войната, Русия е силно компрометирана в България и света. Никога няма да си върне старите позиции. Джуджака сбърка.
244
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен Украйна не е натовска държава, нито има военна база там. Затова няма право да се меси в този конфликт. Русия го знае и затова наглее. НАТО може да праща помощи, оръжия, но не и жива сила. За разлика от Русия, в съвремието НАТО спазва международните спогодби. Пряк сблъсък ще доведе до световна война. Русия също не би се престрашила да нападне натовска държава. Единственото спасение за Украйна е, да я приемат спешно в НАТО. Тогава Русия ще спре. .
243
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 226. Ха ха не са само няколко села. Виж икономиката на ЕС на какво прилича. Ако беше действала бързо СВО нямаше да има такъв ефект.
242
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От първото изречение и се разбира се Путин го наби яко на целия запад. Урааа!