Доходите изостават, ръст на броя на работещите бедни

Всяко трето дете живее в лишение в България
112

"Условията на труд се подобряват постоянно. Изискванията към работодателите се покачват, самите работодатели влагат доста усилия в това нещо. Говорим за нормалните, а не за черната и сивата икономика. По отношение на доходите изоставаме както винаги, знаем какви са и последните протести по отношение на учители, миньори. Движим се с малки грешки, но последната статистика показва, че има покачване на работещите бедни с около 1 пункт", каза главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев в студиото на "България сутрин" по повод данните от проучване, според което всеки втори служител у нас се оглежда за по-добра работа.

По думите му икономиката се движи бавно и трябва повече внимание.

"Условията на труд се подобряват, работим за това в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Българските фирми са все по-интегрирани във веригите на доставки, там има контрол. На трето място е връзката с техническия прогрес. Той изисква не само повече инвестиции, а и по-компетентна работна ръка във връзка с дигиталната трансформация на служителите и административно увеличаване с резки темпове на доходите. Това води и до по-високи изисквания на работодателите към работниците", коментира икономическият съветник в Българската стопанска камара доц. Щерьо Ножаров за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че средното нарастване на заплатите в ЕС е 3%, а у нас е с 13%.

"Всяко трето дете живее в лишение в България, което е много лош показател. Това означава, че това дете няма достъп до нормална храна, не е ясно по какъв начин ще получи адекватно образование и как ще се развие. И ако ние не предприемем действия спрямо децата, в бъдеще ще берем големи ядове, защото по този начин спираш развитието на бъдещото поколение. Знаем какво се случва и с пенсиите - 2/3 на жизнен минимум, а 1/3 под линията на бедност. Всичко това влияе много зле, виждаме, че цените продължават да растат. Качват се монополните цени - там няма какво да се прави, знаем какво се случи с телекомуникационните услуги, водата, парното", допълни Кацарчев.

Оказва се, че отново имаме преселение на хората - българи се пренасят на Запад, за да получат по-висок доход, а хората от Изток идват у нас по същата причина.

"При нас безработицата е около 5%, като е това по-ниско от средното за ЕС. Там е около 6,5%. От друга страна заетостта е 70,7%, което абсолютно отговаря на средното за Европа. Но друг е въпросът, че има отделни сектори с деформация. Това са секторите, които са със сезонна заетост. Туризмът в България има неправилна политика, ние целогодишно трябва да развиваме туризъм - здравен, културен, SPA. Ние развиваме само сезонен. А IT секторът сви търсенето на кадри, защото развитието на технологиите и изкуственият интелект сви търсенето с около 35%", коментира доц. Ножаров.

Той допълни, че родители не виждат как децата им могат да получат добро образование в България и напускат страната ни.

"Трябва да има политики - политиците, които ще избираме след месец, трябва да кажат накъде ще водят държавата. Къде е стратегия за образованието и енергетиката? Какво се случва с демографията? Кой ще работи в тази държава, като се казва, че сме 50 000 надолу. В момента средното образование подготвя хора, които в масовия случай нямат професия. В училищата вече няма и бази, има чин с компютър", добави главният икономист на КТ "Подкрепа".

Доц. Щерьо Ножаров припомни, че от години говорят за Наредбата за защитените специалности.

"40% от висшистите работят или на места за средно образование, или не си работят по специалността. Наредбата щеше да се провали в този парламент, когато решиха да премахнат таксите. Това беше единственото нещо, което стимулираше студентите да записват защитени специалности, защото има такса. Ако няма такси, всички ще отидат в най-лесните специалности. Трябва да променим дебата за професионално, дуално и всякакъв тип образование, което увеличава уменията", каза още той.

Средната статистика сочи, че в ЕС на около 3 години някой си сменя работното място. Ножаров уточни, че трябва да минат поне от 7 до 10 години, за да започнем да се притесняваме за изкуствения интелект.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: доходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изостават доходите на данъкоплатците. На някои познати дори им намалиха заплатите. На *** на държавна хранилка доходите им се вдигат яко.
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква поредна евроатлантическа драма Дами и Господа
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма пари за всички така е, на едни не им стига за хлеб на други за самолет.Не е лесно ама изобщо.Нищо де , до някое друго десетилетие няма да сме вече тук да ви пречим.Манипулирайте ни , подигравайте ни се , ние сме свикнали.Ние сме тъпечки , но пък добри души.Ще извадим храна от устата си да споделим с друг.С най добри пожелания от най бедните и простите
65
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно бе! Това е само началото на промяната! Хи-хи! Статийката е изровена отпреди 15-25 години, нали? Все същото!
64
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Центаджиите да обяснят защо всичко отива на фалит в техния илюзорен свят
63
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана с украинската контраофанзива, за това лято ли е насрочена?
62
1
 
2
 
! Отговори
Да серем заедно преди 1 месец
Някои иска ли да cepeм заедно и да си говорим по телефона
61
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доходите изостават, ама не се вдигат заплатите на работещите, а вдигате заплатите на тия, които не са бедни. От какъв зор вдигате заплати на милиционери, учители, военни, държавни чиновници...? Техните заплати не са ниски. Но за пенсионерите пари няма. Как винаги за тях пари няма?!
60
4
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ преди 1 месец
И пак гласувайте за нас, капутиии! Много ви се кефим!
59
2
 
5
 
! Отговори
АБЕ РУСОФИЛИ? преди 1 месец
ВИЕ В ЧАСОВЕТЕ ПО ИСТОРИЯ И МАТЕМАТИКА, В КАФЕНЕТО ЛИ БЯХТЕ?
58
2
 
15
 
! Отговори
Плосък данък даге преди 1 месец
Идват тук чужди фирми, но заедно с работниците си , заради плоския данък. Търсят ужким работници, но с абсурдни изисквания и като няма викат ето пуснахме обява нема местни , ке си докараме наши. Изискванията са абсурдни като да говориш мандарин като академик или да въвеждаш по 270 символа на минута ( с доста над рекорда)....
57
5
 
14
 
! Отговори
ВАЖНО! ПРОЧЕТИ! преди 1 месец
Трябва всички българи да се обединим и да застанем зад доктор Костадинов на изборите. Само така ще му дадем шанс да построи ново имение и да си купи яхта и по-нов кайен.
56
5
 
9
 
! Отговори
3 дни преди 1 месец
Нали уж за 3 дни щели да превземат Украйна, то отива вече трета година.
55
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрахте ,че България съществува само в личната ви карта и нищо друго !
54
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Тексас отцепи ли се вече?
53
3
 
2
 
! Отговори
Край с ЕС преди 1 месец
Германия фалира, Франция излиза от НАТО и се присъединява към руската федерасия, НАЛИ ДРУГАРИ?
52
1
 
11
 
! Отговори
чети внимателно преди 1 месец
"Войната - еврейската жътва." - Хенри Форд
51
0
 
7
 
! Отговори
Хенри Форд преди 1 месец
Беше Прав за Всичко!
50
3
 
5
 
! Отговори
Край с ЕС преди 1 месец
Зимата ще умрем от студ. Франция излиза от ЕС и влиза в БРИКС.
49
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам много се вълнувате в резервата .Спокойно , още 20 години и ще приключим и с вас и децата ви .