Къде живеят най-много милиардери?

Бернар Арно и Илън Мъск са начело в различните класации
Обновена: 5 май 2024 14:49 | 5 май 2024 14:45, Петър Бойчев
57
Къде живеят най-много милиардери?
Снимка БГНЕС

В света винаги е имало хора с невероятно богатство – от римските императори до Джон Д. Рокфелер, който става първият милиардер в света.

Но къде живеят най-богатите хора в момента? Сайтът VisualCapitalist.com представя инфографика на страните с най-много милиардери през 2024 г. на база на данни от годишния списък на Hurun Global Rich.

Важно е да се отбележи, че даването на точни оценки за богатството на милиардерите е изключително трудно и може да има разминавания между различните източници. В класацията на Forbes местата на САЩ и Китай са разменени, въпреки първите три държави в класацията остават същите.

Forbes също определя Бернар Арно като най-богатия човек в света, докато Hurun поставя Илон Мъск на върха на своята класацията. Въпреки това общият им топ 10 е сходен, макар и с няколко малко разминавания.

Според данните на Hurun Global Rich List 2024 Китай е страната с най-много милиардери в света – 814. Въпреки че Китай запазва първто място, броят на милиардерите е намалял със 155 на годишна база, докато този в САЩ е нараснал с 109 до 800. Разликата между двете страни сега е намалена до само 14 милиардери.

Заедно САЩ и Китай съставляват почти половината от общо 3279 души в световен мащаб, които според класацията са доларови милиардери. На трето място е Индия с 271 милиардери (ръст с 84 на годишна база), а след нея се нареждат Великобритания със 146 (ръст с 12) и Германия със 140 (спад с 4).

Топ 10 допълват Швейцария – 106 (ръст с 6), Русия – 76 (ръст с 6), Италия – 69 (ръст с 11), Франция – 68 (спад с 4) и Бразилия – 64 (ръст с 13).

Естествено, най-големите икономики в света имат по-голям брой на милиардери, тъй като те предоставят повече възможности за създаване на богатство. Швейцария, Сингапур и Швеция се отличават в това отношение, като само една от тях влиза в топ 20 на икономиките по общ брутен вътрешен продукт.

Смята се, че и трите страни имат високи данъчни ставки, като цяло не благоприятстват натрупването на богатство, пише аctualno. Но възприятията могат да бъдат подвеждащи. Швеция, например, няма данък върху наследството, има фиксирана ставка върху капиталовите печалби и корпоративна данъчна ставка от 21%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: милиардериарноМъск
Още от Свободно време.
Лято 2024: Без руски туристи, с румънски полицаи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
5
 
! Отговори
шистов милиоер преди 3 седмици
Пилето започна да се разболява и изгуби контрол - в началото на десетилетието стана ясно, че далаверата с шистов добив е към своя край. Депозитите бяха изчерпани и ставаше все по-трудно да се печели. И тогава Иран успешно пусна петрола си на пазара, заобикаляйки санкциите, плюс Русия започна да разработва находища в Арктика. На финансовата олигархия стана ясно, че правенето на пари от добив на въглеводороди по предишните схеми е станало нерентабилно.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На фондовата борса . Там всеки може да бъде изкарам милионер ама не в пари а в хартиики лиснати на борсата . И по бг медии може да изкарат Васко тока мулти милионер продал една програма за 400 милиона долара а кото дойде на власт да каже - Искам 9 000 лева заплата :))) Прос.т народ лесно се лъже с евроатлантизъм и западни мошеничества . В България има повече милионери отколкото въс форбс .
23
3
 
2
 
! Отговори
Уточнение преди 3 седмици
Гледа се брой милионери....бре. , а не брой милиардери , и да милиардери живеят в САЩ ,но пък много милионери живеят в Европа ....
22
1
 
9
 
! Отговори
Василев преди 3 седмици
Най- трудно се пишат / преписват/ публикации в празничните дни. Повечето от управляващата хунта са се превърнали в главорези в родните си места.Колят,бесят и разбира се правят само жълти стотинки.В сравнение с това на държавно ниво,където гребат с пълни шепи.С честен труд се става гърбъв.
21
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България ако някой направи много пари - САЩ го ограбват или убиват. Затова българите не си поставят такива цели .. Кой е най-богат в България според мен е Пловдивския Митрополит.. Българите правят пари до едно ниво и след това започват да ги даряват на Пловдивския Митрополит..
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България ако някой стане милярдер - ЦРУ се обажда на Колониалното правителство да го ограби или убие.
19
7
 
5
 
! Отговори
що за въпрос преди 3 седмици
най-много милиардери има в българиа(нарочно с малка буква),около 8 млн.милиардера,нагли,самозабравили се,мързеливи и крадливи,иначе нямаше да са милиардери, с работа милиардер не се става
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
....в Нигерия живеят най-много милиардери....Само мъртвите там нямат милиарди за ежедневни нужди....
17
6
 
4
 
! Отговори
Изнервен преди 3 седмици
Айде пак ИлОн! Малкото му име е Елон, научете се най-после.
16
4
 
6
 
! Отговори
До 16 преди 3 седмици
Да го внесем в прокуратурата на мутрата ли?Я стига!
15
7
 
4
 
! Отговори
До 7 преди 3 седмици
Доказателство имате ли? Ако имате, моля да го внесете в Прокуратурата. Ако нямате, пийте една студена вода и поне на Великден не лъжете!
14
8
 
9
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 седмици
Американците в средата на месеца ще дръпнат шалтера на РФ
13
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Индия с 271 милиардери и с отчайващо ниски доходи и липса на пенсионна система-БВП на 1 място по паритет, БВП на глава от населението 144място, по индекс на човешко развитие- на 136 място- БРИКС- ето кой съставлява БРИКС- мерси ама не искаме в БРИКС защото както искат копейкини излезем от ЕС трябва да влезем в БРИКС- НЕ! Нови и нови червени комунистически милиардери а ние в блатото- НЕ!
12
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На глава от населението сигурно в България. И всички са близки на ГЕРБ-ДПС (ИТН - Възраждане, те вървят комплект). Защо иначе народа ще е беден..
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е, какво разочарование за копейките. Те са убедени, че по-голям рай на земята от Русия няма и най-много милиардери има там, включително и сред съвсем обикновени хора. Само защо не стягат чемоданите за матушка на нас не ни е ясно, а и те не дават логично обяснение.
10
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Голташка Русия къде е в класацията? Там милиардери изчезват ежедневно, падат по стълби и се самоубиват, че СВО струва бая пари хахахахах и трябва да конфискуваме наред.
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Комунистически Китай с най много милиардери и ниски доходи по Индекс на човешко развитие на 79 място, БВП по паритет на покупателна способнот на 1, БВП място на човек на 65 място, с ниски доходи и липса на пенсионна система- първо е била въведена за партийте дейци и след това за селско стопанските работници- 3/5 долара...но най много милиардери- и те ли се борят за благото на работниците си - като нащите червени олигарси- нали Ниночка....
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
е как в Китай те там нали са комунисти!
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Банкя.
6
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тук има един милиардер, който за 12 години открадна 40 милиарда, лидерът на партия ГЕрб