Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%

Бързият растеж на износа -бонус, получен благодарение на присъединяването
133
Членството в ЕС: БВП в Естония скочи на 58% от този в Германия, у нас - едва 28%
Снимка: БГНЕС

Днес (1 май 2024 г.) се навършват 20 години от присъединяването към Европейския съюз на 10 страни. Осем от тях са от региона на Централна и Източна Европа – Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения. Другите две са Кипър и Малта.

Техният пример бе последван от България и Румъния през 2007 г. и Хърватия през 2013 година.

В осемте страни от Централна и Източна Европа, присъединили се към съюза през 2004 г., доходите на човек от населението са нараснали бързо, се посочва в най-новото проучване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). То е посветено на икономическото развитие на страните, присъединили се към ЕС преди две десетилетия.

Средният брутен вътрешен продукт (БВП) на човек от населението (по пазарни обменни курсове) се е увеличил съществено в осемте страни. През 1995 г. той е представлявал едва 14 процента от БВП на човек от населението в Германия, през 2003 г. се е равнявал на 26 процента, а през 2023 г. е достигнал 50 процента.

Това означава, че икономическата продукция на Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения се е приближила с 24 процентни пункта до тази на Германия, откакто осемте страни са в Евросъюза, посочва ЕБВР.

Съществена част от този икономически ръст, а именно 14 процентни пункта, може да бъде разглеждана като "бонус, получен благодарение на присъединяването към ЕС". Той произтича от бързия растеж на износа на тези страни спрямо брутния им вътрешен продукт, на фона на по-дълбоката им интеграция в европейските и световните вериги за доставки, се посочва в анализа.

"Бонусът за присъединяването към ЕС" засили конвергенцията на доходите

Средният БВП на човек от населението в изброените осем членки на Евросъюза, възлизащ на 14 процента от БВП на човек от населението на Германия през 1995 г. съвпада със средното съотношение, наблюдавано днес в съседни на ЕС страни, сред които са Молдова, Турция и Украйна, посочват експертите на ЕБВР.

Към 2023 г. нивата на БВП на човек от населението варират значително сред страните, присъединили се към ЕС след 1 май 2004 г., в това число Хърватия, Румъния и България.

Съотнесен към германския брутен вътрешен продукт на човек от населението, този на България се е равнявал на 28 процента към 2023 г., докато на Естония и Словения - на между 58 и 59 процента.

Хората в България и Румъния са утроили своите доходи на човек от населението, съпоставени с доходите в Германия.

Силно представяне на износа

Сред единадесетте страни в Европейския съюз от региона на Централна и Източна Европа, средното съотношение на износа към БВП се е увеличило от 39 процента през 1995 г. на 44 процента през 2003 г. и до 69 процента през 2023 г.

Най-голямото относително увеличение през периода 2004 - 2023 г. е регистрирала Полша. В тази страни съотношението износ към БВП нараства от 34 на 57 процента.

През 2023 г. съотношението износ към БВП е варирало сред единадесетте страни от ЦИЕ - от 40 процента в Румъния до 92 процента в Словакия./БТА, Илиян Цвейн/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още по темата: доходЕСикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
7
 
2
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 месец
До Анонимен 99 - проблемът е, че от тази ракета има произведени 0 бройки, а всичките изпитания досега са неуспешни.
91
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На България е забранено да произвежда. Ние трябва да сме само консуматори. Краваристан строго контролира това.
90
4
 
7
 
! Отговори
ква лустрация преди 1 месец
До Анонименбе мало.умен русофоб, *** си на г***з ... ти слугувай на брюксел и вашингтон, викай само йес на всяко нареждане и чакай лустрация или бутай паметници 35 години след 89-та хахаха
89
1
 
4
 
! Отговори
а по преди 1 месец
покупателна сособност на населението са на дъното съвсем малко повече от нас хахаха
88
4
 
9
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Яжте банани и бегайте на Запад.
87
4
 
3
 
! Отговори
Вече Пробвахме преди 1 месец
по 30-40 години, първо ЮдеюК0мунизъмът, а сега ЮдеюКапитализъмът и 2те системи базирани на ЮдеюЛихварството, виждате къде - сме! време отново да се върнем към Корените си по Царско време, т.е. Европейският Национал Социалъзъм, НаЦи-система за 5-10 години направи и Германия и България - Световни Икономики с Просперитет, но Лихварите не можеха да се Примират - затова Съчиниха Истории чрез Контролираните Медии и Хвърлиха Целият Свят във Войната си!!
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ракетата с ядрен двигател Буревестник няма ограничение на полета, може да лети праткически неограничено. Може да долети и след 10 часа, след като са разменени първите ядрени удари. Ракетата ще долети до целта си при всички положение и може да бъде спряна да не се взриви само от Русия. Така Русия може да уведоми САЩ, че ето, няколко десетки наши ракети Буревестник излетяха и ще долетят при вас след 3 часа, така че имате 2 часа да приемете нашите условия.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европа вече никога няма да е същата каквато досега я познавахме, всичко свърши.
84
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Блинкен беше унизен в Китай.
83
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО не признава изложбата на трофейна натовска военна техника на Поклонная гора - Столтенберг. Столтенберг заяви, че НАТО няма да признае изложбата на Поклонная гора. Най-страшното оръжие за Русия, което ще използваме, е забравата. Членовете на Алианса няма да признаят съществуването на така наречената изложба на военна техника. Що за техника е това, откъде идва - можете да разберете само от измамната руска пропаганда. Нашите медии просто няма да отразят тази тема. Ако организирате цирк за себе си, забавлявайте се. Нямам приятели в Москва, които биха отишли там, завърши Столтенберг.
82
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Белия дом отказват да признаят свалянето от Русия на ракетите им ATACMS. Те още не могат да преглътнат Абрамса в Москва, а сега и свалянето на ракетите.... Акциите на техния ВПС съвсем ще се сринат.
81
3
 
1
 
! Отговори
Фют преди 1 месец
До 91. И Франция ли ще влиза в брикс, бе...хахахаха
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Председатель КНР Си Цзиньпин 5-10 мая посетит Францию, Сербию и Венгрию. Официальный представитель МИД КНР Хуа Чуньин
79
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страните които направиха лустрация най бързо почнаха да настигат останалите страни в ЕС , нещо което така и не се случи тук , дори в момента има доста комунистически кадри в управлението . Само факта че след Виденовата зима БСП е втора сила в парламента говори достатъчно . А относно Естония , те имат и голямото предимство там да живеят естонци а не българи :)
78
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Унгария ще увеличи територията и ще си върне земите от теритирията на бившата УССР, и ще има обща граница с Русия, ще бъде основен газов хъб на Европа, а може и да напусне ЕС, никой не иска да го асоциират с пораженци, защото Сърбия и Унгария ще бъдат ключови играчи в "Един пояс, един път" за Европа. Неслучаийно Орбан и Вучич бяха поканени в Китай на форума "Един пояс, един път" поради географското си положение, а Брюксел, Париж и Берлин не бяха. А България след разпада на ЕС се връща към историческите си корени, където беше 500 години.
77
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
До Анонимен..... Маркс е формулирал как работи капитализма..... Хахахаааа, ами я обясни тогава ЩО Блатная с всичките ресурси на планетата нямат яйца в магазина и карат китайски коли? Клоун. :)))))))))))))))))))))))))))
76
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политиката на ЕС претърпя крах. Официално и на всички направления!
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с опустошителните санкции и с рухването на Русия?
74
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо България иска да привлича инвестиции! При Тодор Живков никой не инвестираше в България и бяхме 27ма световна икономика. Инвестира се в производство, къде инвестират - в Бангладеш, Индонезия, Филипините. Да сте чули за инвестиции и производство при богатите като Люксембург, Швейцария, Исландия, където нищо не произвеждат, всичко е в сферата на услугите.
73
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Естонците се изчистиха от комунистите и бутнаха руските паметници и затова дръпнаха и сега взимат по 4 хиляди мерезета, а ние още не сме се изчистили от комунистите и не сме бутнали руските паметници затова не можеме да дръпнеме като Естония.