Руските сили са установили контрол над три селища в Украйна

Две са в североизточната и едно в югоизточната част на страната
15 май 2024 16:50, Елка Василева
23
Руските сили са установили контрол над три селища в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Руските въоръжени сили са установили контрол над още две селища в Харковска област в североизточната част на Украйна, както и над едно селище в Запорожка област на югоизток, казаха днес от министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс.

Още по темата
В изявлението пише, че подразделения от руската войскова група "Север" са превзели селищата Глибоке и Лукянци в Харковска област след интензивни сражения и са напреднали "дълбоко във вражеската отбрана". Министерството спомена и за тежки сражения в други части на Харковска област, където по думите му руски сили са отблъснали три украински контраатаки.

Това представлява поредното от поредица постепенни руски напредвания, които разтревожиха Киев, отбелязва Ройтерс. Силите на Москва този месец напреднаха в Харковска област, където се намира вторият по големина град в Украйна и западни военни анализатори смятат, че това може да представлява опит за установяване на така наречена буферна зона, която да защити съседната руска Белгородска област от украински обстрел и нападения.

Украинските въоръжени сили заявиха късно снощи, че украинските войски са се изтеглили към "по-изгодни" позиции в два района в Харковска област. Те добавиха, че изтеглянето е "последица от вражески обстрел и щурмови действия" и целта му е "да се запази живота на нашите военнослужещи и да се избегнат загуби".

Руското министерство на отбраната каза и че подразделения от войсковата група "Днепър" са напреднали в южната част на Украйна, и че те са установили пълен контрол над селището Работино в Запорожка област.

Украинският Генерален щаб днес заяви, че войските му са отблъснали три руски атаки в направлението на Работино.

Русия каза и че силите ѝ за противовъздушна отбрана са свалили украински самолет МиГ-29, както и 40 дрона и редица произведени в САЩ ракети.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди достоверността на информацията за обстановката на бойното поле чрез независими източници. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Група армии "Север". Досущ като германската групировка на Вермахта от ВСВ.
20
2
 
10
 
! Отговори
ароматния пръч преди 2 седмици
Мечката играе играта на котка и мишка.Предизвикват ги да контраатакуват,защото ги предпочитат на открито,където доминират в небето и са без защита и наистина се надяват някои части да престанат да изпълняват заповеди било за настъпление,било за отстъпват без заповед и просто да се разотитат кой откъдето е.Дотам води превъзходството в огнева мощ.Кво стана с единия милион снаряди,станаха ли половин милион доставени?Камъни ли да хвърлят по руснаците?
19
1
 
8
 
! Отговори
Дарк преди 2 седмици
Дори си спомних за съвета във Фили,където се решава да се даде ли ново сражение на Наполеон за Москва след битката при Бородин,в която и двете страни имат по 30% загуби Повечето генерали са за,но командващият решава да се отстъпи Москва без бой с думите :"Най-важното е армията да се съдени с подкрепленията,които идат и тогава ще подгоним Бонапарт.Със загубата на Москва не е загубена Русия и докато армията съществува ще очакваме победа Заповядвам отстъпление."
18
2
 
20
 
! Отговори
Дарк преди 2 седмици
Като си поспах след пет бири и поставих началото на пет ракии картинката ми се избистри Руската армия по принцип избягва градски боеве.Навсякъде по фронта има натиск,но тук е по-силен.Явно искат да разцепят фронта на две и да изолират украинските части на юг от тези на север,което да доведе до пълна деморализация в украинската армия. Целта не са Киев и Харков,а армията на Украйна да престане да съществува.Казах и продължавам да пия,тъй като вече ми е ясно.
17
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Украйна не може да е автономия в рамките на Русия. Това е като да имаш руска автономия в рамките на Русия. Погледни каква глупост е тази война. Дори президентите им се казват еднакво. Единия се помакедончи на Волоидимир от срам пред света... Украинците се продадоха и ги продадоха за жилти стинки.
16
1
 
8
 
! Отговори
Дарк преди 2 седмици
Тази снимка откъде е?Ако е оттам положението е далеч по-лошо от описаното.Вторият на снимката е с униформа на спецназ,а това значи,че вече има и редовни части,а при участие на такива и целта няма да е за отвличане на вниманието от юга,но не съм прочел за участие на редовни части и кой знае снимката откъде е
15
4
 
19
 
! Отговори
Крим пита: преди 2 седмици
Абе какво стана с контранастъплението? Омръзна ми да чакам!!!Тия две селища в Харковска област в североизточната част на Украйна, както и едно селище в Запорожка област на югоизток защо ми подливат вода...?
14
3
 
32
 
! Отговори
До Укро феновете преди 2 седмици
Всъщност селищата не са 3 а 13 и продължават да се увеличават. А иначе докъде стигна Големият Контра Наступ на нацистите ? Миналата година Зеленски обеща че това лято 2023г щял да се къпе на плажа в Крим..Чакаме снимки
13
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скоро Харков отново ще бъде руски град.
12
16
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
"Игра на села" - нов мордорски сериал :)))
11
4
 
31
 
! Отговори
Мачкай Русийо!!! преди 2 седмици
Гламавите укри нека *** за интересите на ФАЩ! Омайват ги със сладки приказки и приспивни дрънкания на китарка! Блинкен им посвири на ушенце,обеща им,че кравария ще бъде плътно с тях и да се държат до последния глу п ак! А американските корпорация са с ръст на печалба от 500% благодарение на войната хахахахахааа
10
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 4 - Смешното е, че Русия правее много тактически грешки покрай Роботино и някак си ... пак го взеха.
9
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ама те, русия, толкова време, за 3 села, ама те това, ама нямали икономика ... спестете ни го този път! Не подкрепяме Русия, но фактите не мжое да се отричат повече! Русия превзема Украйна и Украйна отказва да сяда на преговори с тях, а сметката я плащаме амеирканците и европейците, включително и ние - българите! Първо беше финансова, а ама после ни натиснаха икономически, а сега, може и да пожеляят, да пращаме "хора". Пожелавам на всички, котио искат да се пращат хора, да отидат те там!
8
3
 
33
 
! Отговори
Цирк преди 2 седмици
Украйнци те представляват бягството им като планирано отстъпление.
7
4
 
41
 
! Отговори
Да преди 2 седмици
ВСУ бяга по целият харковски фронт...
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 4: За Украйна няма надежда друга освен да стане автономия в рамките на РФ. Можем само да прогнозираме дали Полша ще вземе западните области или няма да ѝ дадат. Аз смятам, че ще ѝ дадат. Но може и да греша...
5
6
 
33
 
! Отговори
Да преди 2 седмици
Живее Русия!
4
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Украинският Генерален щаб днес заяви, че войските му са отблъснали три руски атаки в направлението на Работино." Само че Работино вече е под руски контрол. Единственото населено място, което укрофашистите успяха на вземат при лятната си офанзива.
3
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колкото по бързо падне режима в юКиев, толкова по голям шанс за Украйна и ЕС.
2
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те затова от Агенцията взеха да стрелят, взривяват автомобили и готвят атентати на разни държавници. Началниците искат подчинение, защото им се клатят краката. Искат, ама няма, ша лапат пешките.