Не се очаква през юли Украйна да получи покана за НАТО

Над 20 държави са добре с разходите за отбрана
16 май 2024 15:51, Петър Бойчев
43
Не се очаква през юли Украйна да получи покана за НАТО
Снимка БГНЕС

Над 20 държави от НАТО са изпълнили или са много близо до постигането на целта за разходи за отбрана, равни на поне два процента от техния БВП, но се надяваме до срещата на върха на алианса през юли във Вашингтон всички съюзници да са отговорили на това изискване. Това заяви посланикът на САЩ в НАТО Джулиън Смит на брифинг с журналисти от държави от Балканите.

По нейните думи на срещата във Вашингтон основната тема ще бъде за разпределението на тежестта за дейността на пакта, включително по отношение на подкрепата за Украйна. Посланикът посочи, че не се очаква през юли Украйна да получи покана за присъединяване към алианса, но отбеляза, че това рано или късно ще стане, защото бъдещето на страната е сред съюзниците, както бе решено на срещата на НАТО в Букурещ през 2008 година, предаде БТА.

Въпросът за разходите за отбрана е труден, това са трудни решения за правителствата, изправени и пред вътрешни предизвикателства. Но на фона на войната в Украйна, задълбочаването на отношенията на Русия с Китай, подкрепата от Иран и Северна Корея за руските действия, както и заради оказваната европейска помощ за украинската страна, е особено важно да увеличим отбранителните разходи. Насърчаваме всички страни да направят този труден избор, той няма алтернатива. Ефективните лидери следва да бъдат способни да обяснят на обществото защо това се налага, каза Смит.

Усилията сега трябва да бъдат за това украинците да изтласкат руските сили от собствената си земя. Необходими са още реформи, за да може Украйна да стане част от алианса, посочи Смит. Тя добави, че във Вашингтон ще бъде обявено името на новия генерален секретар на НАТО и отбеляза, че САЩ открито подкрепиха премиера в оставка на Нидерландия Марк Рюте. Посланикът поясни, че в ръководството на НАТО има нужда от допълнително разнообразие - географско и на полов принцип, и изрази надежда този въпрос да залегне в програмата на бъдещия ръководител на военнополитическия съюз.

В страните от Западните Балкани наблюдаваме събития, които будят тревога за стабилността на региона. САЩ вярват, че усилията на ЕС ще послужат за нормализиране на отношенията Сърбия-Косово, подкрепяме пътя към НАТО на страните от региона и се надяваме, че алиансът може да допринесе за европейското бъдеще на съюзниците, които се стремят към това, добави Смит.

Сърбия сама преценява дали ще се насочи към членство в НАТО, вратите на алианса остават отворени, но САЩ предупреждават Белград за отношенията със страни като Северна Корея, както и че не е време за задълбочаване на връзките с Русия, допълни посланикът. Ще продължим да правим, каквото можем, за да тласкаме страните от региона по евро-атлантическия път, обобщи посланик Смит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Никога преди 2 седмици
Няма да получи, не само до Юли !
36
0
 
3
 
! Отговори
Абеее преди 2 седмици
Абе тез малко бой ядат значи , Русия малко повече трябва да ги бие те изглежда от шамари не разбират .. ще ядат юмруци и бомби скоро така се очертава
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Колко е по-големо натото толко повече ядрено ще фърли РФ и планетата ще се запали.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако укрите бъдат насила вкарани в НАТО,много други държави ще го напуснат.Причината ще е,че поляците и укрите,едва се понасят.А унгарците мигновено ще го напуснат,дари още преди да са влезли укрите там.А колкото до Сърбия в НАТО,това ще е троянския кон,който ще го срине до основи.Та искам с този пост да подчертая,че и мечтите за НАТО вече не са безплатни,а са доста скъпички.
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Надеждата умира последна.А лъжата не им струва нищо.В Укрия,т.е.това което ще остане от нея, но изобщо нещо остане де,ще има избори.Ако и те не променят нещо,тази територия ще бъде превърната в необитаема зона и ще е буферна между Запада и Истока.И така,аз смятам,че по скоро Афганистан ще влезе в НАТО,отколкото Укрия.А влезе ли Афганистан,САЩ ще излезнат от НАТО бежеската и без да се обръщат назад.С една дума,надежди говежди.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че получи на върба.)))
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Що така *** Минке :)))
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тя Няма да влезе там!
29
2
 
9
 
! Отговори
В. преди 2 седмици
Що за глупави предположения, нали за това е войната,да няма НАТО до Русия
28
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Олимпий Панов, копейка, научи ли разликата между Словения и Словакия? ХАХАХАХ, след вчерашния ти ТОТАЛЕН РЕЗИЛ, би трябвало да те е срам да се покажеш в този форум повече, ама вое русофлясниците сте оперирани от чувство за нормалност
27
3
 
14
 
! Отговори
Изумително! преди 2 седмици
Не е за вярване как юдеите от САЩ продължават да лъжат стотици хиляди украинци да умират заради тяхната ционистка кауза и даже най- подигравателно им свирят на китара! Правят ги на още по- големи заблудени глуппаци!
26
2
 
12
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 седмици
Както и през следващите 100 години!
25
3
 
20
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
На украинките им е много добре тук! Смятат, че сме им слуги. Длъжни сме им с нещо... Арогантно и високомерно държание... Масово са се закачили за българи.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 17, хахах, Жириновски си беше начаткал 7 ваксини против ковид, докато вие форумните юнаци масово отричате ваксините! Защо му се кланяш изобщо???
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Така се прави, първо предизвикваш конфликти т.е. им вземаш акъла, след това ги въоръжаваш т.е. им вземаш и парите. Каква ли хиена се крие зад миловидната усмивка.
22
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Public enemies, никога няма да е руска, нито през юли, нито през декември! А Русия я каниха в НАТО, и даже по времето на Елцин се правеха такива планове - да се присъедини към Алианса, но после дойде Путин и реши да се прави на голям цар и самодържец
21
3
 
14
 
! Отговори
Public enemies преди 2 седмици
Ако до юли Украйна е руска може да поканят направо Путин в НАТО.
20
3
 
17
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
Какво нато каква Украйна събудете се на Европа и трябва мир...
19
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 17, за другаря Жириновски вече е все тая чий е Крим, дали Украйна е в НАТО, и каквото и да било друго! Същата ще е съдбата и на дъртия джуджак след някоя друга годинка! Безсмислено донесе cмърт на толкова много хора - и руснаци и украинци! Срещу Оная с косата нищо няма да му помогне
18
2
 
16
 
! Отговори
ъ преди 2 седмици
Малко ала-бала за пред онези нещастници укрите. За да не мрънкат много, когато началниците ги изпращат на безмислено клане. Но тези глупости вече трудно хващат дикиш в Окрайнината. Що се отнася до квотния принцип за ръководството на НАТО, уверен съм, че ще бъде изпълнен и преизпълнен. Западът обезумя.