Вълчев: Ако освободим всички студенти от такси, те отново ще намалеят

Проблемът е в структурата на висшето образование, а не в достъпа
2 май 2024 19:00, Стела Стоянова
44
Вълчев: Ако освободим всички студенти от такси, те отново ще намалеят
Снимка БГНЕС

Темата за освобождаването на студентите от такси ще бъде обект на обсъждане и в следващия парламент. Напук на очакванията на много студенти, лансираната идея на Николай Денков и  Асен Василев няма да се осъществи и студентите все пак ще платят такси и за втория семестър.

Ето накратко тезите на бившия министър на образованието Красимир Вълчев, който сам ги обобщи на фейсбук страницата си:

- Освобождаването от такси трябва да бъде обвързано с учене в определени специалности, с реализация в страната, с образователните резултатите, а не повсеместно. В социалните, стопанските и правните науки виждаме голям процент нерационално търсене на висше образование - търсене заради самата диплома, търсене на по-лесно образование. От друга страна имаме драматичен очакван бъдещ недостиг на специалисти в най-важните отрасли за развитието на икономиката и обществото.

Проблемът ни е много повече със структурата на търсенето на висше образование, отколкото с достъпа. 

-Системата на висшето образование има нужда от подкрепа, но може да се направи далеч по-добър и интелигентен пакет от мерки, които да бъде насочен към повишаване на мотивацията за учене в специалности с най-висок очакван бъдещ недостиг на кадри и с реализация в страната. Надявам се в 50-ото НС да подходим по-отговорно и да внесем по-добро предложение.

Така например със заделените 150 млн. лева могат да се освободят от такси всички студенти в инженерно-техническите и природоматематическите специалности.

Очакваният недостиг на инженери и технолози е голям и липсата на тези кадри в най-голяма степен ще спъне социално-икономическото ни развитие. В други професионални направления освобождаването би могло да бъде в зависимост от успеха. За “Икономика” може да се обвърже с кандидатстването с матура по математика. Работодателите казват: трябват ни икономисти, които да могат да смятат. За “Медицина” може да се обвърже с реализация в страната. Имаме специалности с драматичен недостиг на кадри от една страна и много голяма значение за държавата и икономиката, от друга. Такива са “Хидроинженерство”, “Ядрена енергетика”, “Химични технологии”. За тях бих предложил да се предоставя по 1000 лева месечна стипендия, освен освобождаването от такси.

Преди 7 години освободихме от такси специалностите с най-голям очакван бъдещ недостиг и това доведе до увеличение на студентите в тях, макар и недостатъчно. Ако сега освободим всички от такси, те отново ще намалеят.

- Образованието е сфера и тема, по която трябва да търсим базово съгласие и това е нашето предложения към останалите парламентарни групи - да се опитаме заедно да изработим по-добри решение, без да спекулираме и демагогстваме с темата образование.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никога студентите не са били толкова мързеливи, разглезени и неграмотни. Ако това е поколението Z, следва явно потопът.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Фактически има два вида висша система на обучениеЕдната е лесно влизане но трудно излизане с нужното знание и истинска диплма.Другата е трудно влизане но лесно излизане без нужните знания и с фалшива дипломаА сега ново20.Хем трудно влизане хем излизане с фалшива(платена диплома)без нужното знание.Пълно е и с такива дървени професори.Най-фрапиращия случай от близкото ни минало беше ,казусът с акцийте на футболния отбор-Левски.Много професори го коментираха но един бивш футболист намери решение
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Никакво освобождаване от такси. Те така и не учат, поне да свикват какво ги очаква до пенсия и да си плащат таксите навреме.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тя еволюцията приключи, ние за 'социално-икономическото' развитие сме се загрижили......тройни такси в УНСС и всички правно-икономически специалности.
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ако на роба му се дигне заплатата и оттам даде повече свобода, ще се сети че е роб и ще заколи управата
10
2
 
12
 
! Отговори
Сержант преди 4 седмици
Този какво се прави на шашав? Много добре знае, че половината от университетите в България, трябва да се намалят на 50%.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Премахнете таксите и вдигнете нивото. Няма нужда страната да се пълни с безработни вишисти. Има хора дето даже не им е известно, какво учат, но учели там нещо ...
8
3
 
9
 
! Отговори
Бай Иван 2 преди 4 седмици
Имам приятел с който се бяхме запили до късни доби! Та той се сеща по някое време" Ей аз утре съм на изпит бе,ама няма страшно приготвил съм 50 лв в книжката". Това преди години.Толкова за българското образование.То е отражение на цялата ситуация в страната.Мисля си, че се прави умилено!
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
То населението намалява прогресивно, тоя студенти искал. Няма такова нещо като "намаляване на такси" в корумпираната ти "демокрация" и дивашки "капитализъм". Парите веднага се избиват от написани от самите студенти учебници без определена цена, чрез задания за домашни от "професорчетата", които даже не си мръдват пръста да поправят правописните грешки или тези от превода. Хеле пък такси за удостоверения и разни такива.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Партия на която акъла и стига да си направи ЗЛАТЕН ГЬОЛ да я питате за образование е наука е малко смешно...
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тоз *** е счетоводител икономис - а Тиквата го сложи за министер на образованието :)))
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ГЕРБ ПЛЪТНО СЛЕДВА РУСКАТА ЛОГИКА - КАЧВАНЕНА ПРОЦЕНТА НА ИНФЛАЦИЯТА УВЕЛИЧАВАЛО ДОХОДИТЕ ЗАЩОТО ХОРАТА ПОЛУЧАВАЛИ ПОВЕЧЕ ПАРИ.... ТУК СЪЩО, НАМАЛЯВАНЕТО НА ТАКСИТЕ НАМАЛЯВАЛО СТУДЕНТИТЕ
3
0
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 седмици
Без такси студентите ще се увеличат, НО!!!! ако освободим всички политици от заплати, а партиите от субсидии ТЕ ЩЕ НАМАЛЕЯТ
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ВЪЛЧЕВ ИМА ОБРАТНА ЛОГИКА ЗАЩОТО СИ Е ОБРАТЕН
1
3
 
14
 
! Отговори
родител преди 4 седмици
БГ студенти като завършат , знанията им са като за 7 клас от преди 35 год.!!