Защо децата ни са първи по пушене и пиене? Проблем е ценностната система

Д-р Гешанова: Направете недостъпни цигарите, спрете рекламите
Обновена: 29 апр 2024 13:51 | 29 апр 2024 13:48, Анисия Иванова
198

Оказа се, че българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис. Според д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция за живот без тютюнев дим, сред причините за проблема е възпитанието вкъщи и държавата, която допуска свободната продажба на цигари и алкохол и агресивните реклами.
Още по темата
Това са много стряскащи резултати, защото са свързани с подрастващите хора, малките деца. За мен беше шокиращо, че децата на 11 години пушат толкова цигари, колкото и електронни цигари. Това, че нашите младежи са първи по пушене и употреба на канабис, е стряскащо. Това е изследване за здравното поведение на децата между 11 и 15 години, което се прави от 40 години насам", каза председателят д-р Гешанова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ резултатите "трябва да ни разбутат".

"Това показва, че нашите деца нямат добри навици на живот, няма добър поглед върху здравословния начин на живот, нямат изградена ценностна система. Първо е какво правим вкъщи - не може аз да заведа детето на площадката и аз да съм до него и да пуша цигара, или пък да пия алкохол. То приема, че това е нормално. Естествено, че като порасне и то ще го направи", допълни д-р Гешанова за Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че държавата отдавна е трябвало да насочи внимание към здравното образование.

"Направи ми впечатление, че малко от децата, които са изследвани, знаят за последствията. Те казват, че електронните цигари са истинска напаст и допълват: "Направете ги недостъпни". Големите нямаме ли повече мозък и разум, за да го направим това? Има неща, които се правят, но те се правят доста формално. Децата трябва да бъдат просветени, защото те виждат какво правят големите - тези, които им харесват, и копират. Освен това те си казват: "Навсякъде е пълно с реклами, защо да не ги употребявам", коментира още председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим.

Д-р Гешанова е на мнение, че заклетите пушачи няма да се повлияят от грозните картини на кутиите за цигари.

"Но едно дете, когато се приближи на касата и види онези грозни картини, може би в ума му нещо ще се задвижи. Разбира се, ако я няма тази палитра от аромати, привличащи, ако видът на цигарите винаги е еднакъв и ако не е така достъпно - тогава може би нещо ще се промени в мисленето на децата. Тези, които са от по-заможни семейства, повече посягат към това. Ценностната система на тези деца не е изградена правилно. Детето не мисли за своето здраве. Трябва някой да му каже", категорична е тя.

Всъщност се оказва, че след пандемията има ръст на тютюнопушенето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още по темата: пушачидецаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
7
 
! Отговори
Да позная ли? преди 1 месец
Сега ще бъдат отпуснати едни пари, които ще бъдат усвоени от едни хора, за да ходят по училищата и да разясняват за бедите, причинявани от пушенето и пиенето на алкохол. В частните училища и в онези от държавните, в които се влиза с най-висок успех, децата знаят за тези беди, научили са ги родителите си. Но въпреки това те учтиво ще изслушат лектора. В другите училища няма да му обърнат внимание, а по маалите 95% от подрастващите дори няма да разберат, че има такава разяснителна кампания.
16
7
 
7
 
! Отговори
Екс Бг парти преди 1 месец
Българите още си вярват, че са нещо повече от турците и *** :D
15
2
 
4
 
! Отговори
Бг сила преди 1 месец
Поне сме лидери
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото управляващия ни елит си отгледа цяло поколение от idiots, за да има кой да ги крепи на власт завинаги.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щото са им такива родителите
12
3
 
14
 
! Отговори
Истина преди 1 месец
така е, няма вече ценностна система! докато смятат че политиците са елита на обществото и са нещо повече от крадец, лъцеж, мошенник, измамник..... няма да се оправим никога! В целия свят дори на запад постоянно са обвинени в някакво нарушение на закона и заради имунитети продължават да управляват живота на милиони! Смяна на системата, основна!
11
2
 
7
 
! Отговори
Хашим Фашиста преди 1 месец
Епа и за джамовете в Брюксел и Амстердам трябва свежи майски пеперуди!
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Децата от по-заможните семейства, значи? Хайде сега доктор бабо, прибави и "децата от по-интелигентните семейства", та лакърдиите ти да прозвучат съвсем като през соца! Аз пък продължавам да повтарям, че искам разбивка по етноси!
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стоя си на спирката, чакам трамвая. Десетина души чакат с мен. Само един мъж пуши. Всички останали пушачи - жени. И все на възраст. Няма как да възпитат друго поколение, личният пример е най-силен.
8
7
 
14
 
! Отговори
Ако напиша първите преди 1 месец
изречения, които ми дойдоха наум щом прочетох заглавието, ще ми сложат бан поне за един месец. Затова поизчаках да ми мине ядът и сега питам тази бабка, не можа ли да започне великото си изказване с изброяване на олимпиадите, в които нашите деца са на първите места??? Ако ще говорят за нивото на правописа и четенето или за пиенето и пушенето сред непълнолетните и малолетните деца и юноши с българско гражданство, нека това да бъде придружено с разбивки по етноси, та да се види за какво иде реч!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото родителите ни са първи по крадене и лъжене. Има директна права пропорционалност.
6
1
 
11
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 месец
Всеки сам си "преценя"! В крайна сметка ценностна система се изгражда вкъщи. 90% не знаят какво е това :) Питайте случайни хора и ще бъдете потресени от отговорите. В. крайна сметка не ми пука за вашите деца. Както на вас не ви пука за моето. Всичко е следствие :) Причините са 6 милиона :) И все грозни :)
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото и родителите не са последни. "Сега ходи мама да си поживееш. Опитай от всичко."
4
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В София пушачите са рядкост. В провинцията непушачите са рядкост.
3
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
всичко е заради чалгаризацията и моралния целенасочен упадък на обществото (което пак е заради насажданите от чалгата "ценности")....
2
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами не, не са нашите деца първи по пиене и пушене а Британските. Има статистика за цяла Европа включваща Турция и Русия ама нашите драскай каквото им кажат това си и драскат.
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А на туй бабе ква и е ценностната система?