Камбаните бият, Христос Воскресе! Великден е

Премиер, министри и без президента на светата литургия
Обновена: 5 май 2024 10:04 | 5 май 2024 05:05, Петър Бойчев
40
Камбаните бият, Христос Воскресе! Великден е
Снимка: БГНЕС

Великден е! Празникът на празниците за православните християни! Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

Наместник-председателят на Светия синод – Врачанският митрополит Григорий, оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово – Пасха, която започна в 23:30 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ на Велика събота.

На богослужението присъстваха служебният министър-председател Димитър Главчев, служебният министър на туризма Евтим Милошев, служебният министър на културата Найден Тодоров и Емил Велинов – началник на отдела „Протокол“ в Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП). Президентът Румен Радев не дойде.

Великден е сред т. нар. подвижни празници и се определя в зависимост от първото пролетно пълнолуние.

Според православната традиция Възкресение Христово се предшества от Великия пост. Той започва седем седмици преди Великден и включва 40 дни и Страстната седмица. Утвърден е в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния живот на Спасителя, на неговите страдания и смъртта му на Кръста. През това време християните трябва да се покаят, да очистят душите и телата си и по такъв начин да се приготвят за достойното посрещане на празника.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възкресение Христово или Великден е денят, в който християните празнуват Възкресението на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Със смъртта си Исус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал надежда за живот след смъртта.

Широко разпространена традиция в целия християнски свят на Великден е да се боядисват яйца. Според преданието тази традиция идва от това, че след възкресението Христово, Мария Магдалена подарила на император Тиберий червено яйце с поздрава „Христос Воскресе“. Червеният цвят символизира мъченичество – кръвта, която Христос е пролял заради нас, а също така и цветът на победата над злото.

„Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение“, се казва в посланието на Светия синод, с което поздравяват по случай Великден всички вярващи у нас и в чужбина и пожелава на всички светла и изобилна пасхална радост и всяко добро от Господа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от Общество
Църквата в навечерието на Възкресение: Светлината и животът тържествуват властно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
8
 
! Отговори
Иво преди 4 седмици
Во истина Воскресе
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Исуската излезе патоки момче . За една свещ работа не свърши . От самото начало е в интимни отношения със сатаната
7
6
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 седмици
Трябва като украинците да смениме календара! Един декрет от Киро и ставаме по-католици и от Папата.
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Воистину воскресе!
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Христос воскресе!Честит празник на всички!Обладаните от зли духове,които пишат в коментарите тук срещу Исус по-добре да гасят интернета и да сядат на масата!
4
2
 
2
 
! Отговори
читалище заря преди 4 седмици
естествено, ши3и и петокласническите му провокации никой ги не е отменял. нема великден, нема тежки заболявания, треа се въртат коментари да има кликове. тва, че трети ден не е ставал от масата и ше излюска некоя аневризма, и че връзката с кораба майка му се губи през 15 мин, не е важно
3
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
съветски приказки за лека нощ
2
10
 
8
 
! Отговори
глупости преди 4 седмици
тоя клон на руското кгб (православната църква) още ли трови бг земи :)))
1
17
 
6
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 седмици
Колкото нашите управляващи възкръсват, толкова и този селянин е възкръснал .