Връщат тленните останки на цар Фердинанд в България

Той ще бъде погребан в семейната крипта на двореца „Врана" в София
11 май 2024 14:05, Елка Василева
289
Връщат тленните останки на цар Фердинанд в България
Снимка: архив, БГНЕС

Цар Фердинанд се завръща в България. Пренасянето на тленните му останки от Кобург в София се очаква до месец, съобщи фонд „Цар Борис и царица Йоанна“.

След кончината му в гр. Кобург през 1948 г. тялото на цар Фердинанд I е положено временно в криптата на католическата църква „Св. Августин" в същия град.

В годината на смъртта му погребението на царя във втората му родина България е напълно невъзможно с оглед на политическата ситуация у нас и следвоенния период в цяла Европа въпреки голямото му желание и това на близките му.

След демократичните промени бяха създадени няколко инициативни комитети, чиито усилия в тази посока не се увенчаха с успех въпреки добрите намерения на организаторите им.

Днешните условия на демокрация и уважение към историята позволяват тленните останки на цар Фердинанд да бъдат положени за вечен покой в семейната крипта на любимия му дворец „Врана" в София. Така ще се отдаде нужната почит към един дългогодишен държавен глава и главнокомандващ, който въпреки редица противоречиви оценки за някои моменти от управлението му е дал много за развитието и модернизацията на държавата ни.

Още подробности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт, посочиха от фонда.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
225
1
 
1
 
! Отговори
1234 преди 1 седмица
само питам ***, чела ли е Търновската конституция, и борис 3 и симеон не са царе съгласно конституицията, те са просто узорпатори на трона. Второто задължително условие за да стане Български цар е да свика и да се закълне пред Велико Народно Събрание, за симеон важи за регентите. Проверете сами.
224
2
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Обаче на Путин сте готови да лижете цървулите, нали? Деева мамка ви руска, *** гадни...
223
2
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 2 седмици
Да си стои в Кобург не ни трябва тука. Дедо Симо и той като се гътне и него да го изпращаме натам и да приключваме с монархията завинаги. Сладко е да си цар цял живот няма и един ден трудов стаж а дъщеря му Кали и тя така, само къркат с *** в двореца им в Боровец. Не ни трябват ***.
222
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Този никога не е бил БЪЛГАРИН! Това че са ни го довели за "цар" само покасзва каква колония сме. Нали Левски е казал: "Ако се бием с турците само за цар, то сме глупци. И сега си имаме султан. Нам трябва не господар, а свобода и човешко равенство" А са ни турили чужденец за цар!
221
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Джурнализката нещо не е разбрала. Тленните останки НИКОГА не са били у нас, та да ги връщат.
220
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
През 1933 г. Хитлер дава пожизнена годишна пенсия на Фердинанд от 1 мил. марки за особените му заслуги към Германия.
219
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Kога ще бъде бунта, най-големият ни враг, довел страната до национални катастрофи, помислил си, че ще е първият владетел влязал в Цариград и заради него толкова тракийци бяха убити или принудени да напуснат беломорска Тракия и за наград ще го връщат тук. Кой е подписал документите?
218
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СЛЕД КАТО ПРИНЦЪТ ВАЛДЕМАР ДАТСКИ ОТПРАТИЛ БЪЛГАРИТЕ С ДУМИТЕ "НЕ СЕ ЗАНИМАВАМ С БАЛКАНСКИ П Р О С Т А Ц И",ТЕ ОТИШЛИ В ЕДИН ШАНТОН ВЪВ ВИЕНА И КАЛЕСАЛИ ФЕРДИ ЛИСИЦАТА САКСКОБУРГГОТА,А ТОЙ ИМ ДОКАРАЛ ДВЕТЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ С ЛИСИЧИЯТ СИ НРАВ И МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ!!!...
217
4
 
21
 
! Отговори
Негово Невеличество преди 2 седмици
Фердинанд: "Българския народ е крава, която трябва да доиш до изтощаване."И тоя немец, довел ни до 2 национални катастрофи, искат да го връщат
216
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бе оставете останките му да почиват в мир. Кво има да ги мъкнете насам-натам, безбожници?
215
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
кога царското семейство ще заплати репарацийте и контрибуцийте които народа изплати заради тяхната *** политикаот наследството се приемат освен активите и пасивитеСимеон да започне да плаща
214
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълното пЪдение продължава !!! Българийо, СЪБУДИ СЕ !!!!!!!!!!!!!
213
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а откраднатите от него съкровища от Царевец-В.Търново и други исторически обекти, за които само се знае по записки на френските археолози ? А иначе той е ПОЗОРЪТ на България - 2 пъти ни води до национални катастрофи !!!!!! ПОМНЕТЕ ТОВА !!!!!!!!!!!!
212
4
 
19
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 седмици
До Няма идеален човек...Така е,съгласен съм с написаното от Вас,но нека не забравяме,че Фердинанд имаше възможност да бъде запомнен като царят,върнал на България големи територии населени с българи,стига да не беше опитал да превзема Цариград.По-добре да те запомнят като плахия цар,непосмял да превземе Цариград,но обединил под скиптъра си огромни български територии,отколкото като безразсъдния цар,пропилял с лека ръка завоюваното с кръв.Тези загуби ще ни тежат векове.
211
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само тоя ни липсваше. Хайде спрете се бе, про...дажници!
210
6
 
32
 
! Отговори
Historikos преди 2 седмици
Той сам бяга от България поради страх от преврат.Желанието си е било негово.Освен това бяга инкогнито със няколко вагона влакова композиция.Единият вагон е натоварен със кючетата на БНБ,със открити стари римски и тракийски съкровища и със скъпи бижута закупени със държавна пара.Вторият вагон е бил напълнен със произведения на изкуството,други два със скъпи дворцови мебели и килими на стойност милиони франкове.След неговото бягство България се изправя пред икономически фалит.Това са фактите.
209
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредният позор за България! Човекът,който два пъти нанесе непоправими вреди на България няма мяста тук!
208
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе нека тая ужасна мумия да си гние там, откъдето е дошла. Кобургите не са донесли нищо добро на България. Навремето дали са сложили Кобург или някакъв от Лаос на негово място все тая. Нищо българско няма в тоя изедник и нищо добро не е направил за България. не виждам защо трябва да гние тук.
207
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този не е българин и няма смисъл да се пренасят останките му в България. Това че е бил нает за цар нищо не означава. Да си го погребат в родното му място.
206
6
 
27
 
! Отговори
777 преди 3 седмици
Ако трябва да връщат нечии останки, то това са на цар Самуил, а не тези на натрапения Кобург!