Експерт: Цените на свободния пазар непрекъснато вървят надолу

Опитваме да задържим механизъм на работа, който е от 80-те години на миналия век
16 май 2024 16:33, Инна Ангелова
41

С една година се отлага либерализацията на енергийния пазар, а аргументите в пленарна зала бяха, че не сме готови и по този начин цената на тока ще се стопира. Тези дни служебният министър на енергетика изрази притеснение, че заради натрупаният дефицит във Фонда за енергийна сигурност може да доведе до по-висока цена на тока.

Цените на световния пазар се сменят непрекъснато.

"Ние тук се опитваме да задържим един механизъм на работа, който е от 80-те години на миналия век. Това, което направиха политиците, е едно голямо престъпление, защото излъгаха страшно много хора, излъгаха, че либерализацията не е нужно сега да я вкарваме. Обещаха на миньорите, че ще им запазят доходите и работата. Това, което виждаме в момента, е истинското нещо, което се случва", каза членът на УС на "Свободен енергиен пазар" Виктор Минчев в студиото на "България сутрин".

Минчев допълни, че цените на свободния пазар непрекъснато падат надолу. В момента на борсите има нулеви цени. “Направи се обещание за 1 млрд. лв. - пари, които буквално ги хвърляме на нищо. И второ - в момента на битовите потребители им се вдига цената, тази разлика между пазарите ще се увеличи", каза Минчев пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че цените на снабдяване на производство в момента са нулеви, защото има свръхпредлагане заради електроцентралите. "Когато си плащате фактурата, не си плащате само снабдяването, вие си плащате и таксите пренос. Но ако вие минете на свободен пазар със средно притеглена цена от борсата плюс надбавка, което е стандартно в момента, вероятно сметката ви ще падне наполовина спрямо сметката като домашен потребител. Икономиките, които са приели реалността, си трансформират електроенергийната система към зелени технологии. Ние все още се борим политически срещу това", добави експертът.

Той е категоричен, че проблемът е начинът, по който се опитваме да поддържаме ТЕЦ "Марица-изток 2" на максимална мощност. Това трябва да е централа, която да подкрепя системата, когато има нужда от това. Според Минчев така само си прахосваме парите. “Този процес на бягане от общия пазар се увеличава, заради което на свободния пазар дупката, която се получава от свръхпроизводството, ще се увеличава. Бизнесите искат да излязат от пазара, да разчитат на собствени сили", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Общество
Меко казано е важно: Каква тоалетна хартия използваме?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Готин преди 2 седмици
Номерът с повишаването на цената на тока, няма да мине. Този, който бъде управляващ по това време, трябва да се готви да си вземе сбогом с електората при положение, че цената за бита се вдигне дори с един процент. Това е задявка с хората да предпочетат да излезнат доброволно на свободният пазар. Е, тази няма да стане!
35
0
 
0
 
! Отговори
Защо този охлюв преди 2 седмици
не говори с точни цени? Да каже колко струва 1 киловат електроенергия с ДДС и всички такси, какво увърта? Очевидно лъже! Питайте хората, които имат магазини, те са на тоя пазар, те ще ви кажат каква е сумата (около 40 ст. за киловат беше миналата година, нямам по-прясна информация). В момента цената на "не свободния" пазар е около 25ст. Отделно, като мине една градушка ще унищожи всичките панели, докато ТЕЦ-овете не страдат от тия проблеми.
34
0
 
5
 
! Отговори
Миньор преди 2 седмици
Господин,,експерт,,тец марица изток 2,,от много време не работи на пълна мощност. Ясно че сте платени мекерета,но поне се подгответе малко с материала.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не ви вярвам! За последните 34 години не съм видял едно нещо, което действително да се е направило с мисъл за хората и с наистина чисти намерения. Само дьрти лъжи и измами! Дори в крайна сметка да се е получило нещо добро за народа, това е било случаен страничен ефект, а не преднамерено.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Извесно време бях на свободен пазар у дома , ами нямаше голяма разлика, цената беше една за дневна и нощна тарифа ако дневната беше 0,21ст а нощната ,012 , тази на свободния пазар беше 0,18. Единсвено не се съобразявахме кога да си пускаме уредите, но дневната консумация винаги е повече , така че беше добре.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има едно нещо , което му се вика Енергиен микс . АЕЦ и Мариците са така наречени постоянни мощности, останалите енергийни източници обират така наречени пикове, когато има надвишени се налага да купуваме , когато има излишък - продаваме, най - често продаваме и рядко купуваме. Едно време спираха тока за бита за да могат големите предприятия да работят да имат мощности за тях , онзи режим на тока дето си спомняме и ни става мило, вече не е така.
30
2
 
5
 
! Отговори
Хахаха преди 2 седмици
Сладуркото не спомената обаче че нулевата цена е за ЕРП-то. То ще купува на толкова. А овчиците ще бъдат стригани по схемата на мобилните оператори, а именоо вземи тоя договор с 5 мегавата на месец. Нищо че харчиш 200 кв. по принцип бе, аз ще ти ги пусна по 10 ст. на киловат, вместо по 25. И рибоците кълват на "евтинията". Само че предплащат 500 лв. нищо че ползват ток за 40-50 реално. Минутите (киловатите) не се прехвърлят за другия месец :)
29
0
 
4
 
! Отговори
Пенчо преди 2 седмици
В коя държава в Европа с либиерализиран пазар, тока е по-евтин ?
28
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Човекът е обяснил много добре това, което се случва с пазара на електроенергия. И е смешно когато някой политик, който грам не разбира тръгне да се вайка как Мариците видиш ли ще спасват страната в люта зима, която трае макс 2 дни. Мариците са рана за България , икуствено подържано предприятие с големи разходи и бреме за българският народ.
27
0
 
0
 
! Отговори
ду'а ветър преди 2 седмици
До до 16 - гоуем експерт си, мой! прочети малко за възобновяемата енергия, а не блеейпо слънцето...
26
0
 
4
 
! Отговори
ХАЙДЕ преди 2 седмици
"ЕКСПЕРТА" ДА МИ ВНЕСЕ 1 000 000 ЕВРО НА СМЕТКАТА КАТО ГАРАНЦИЯ ЗА ЕКСПЕРТИЗАТА И МОЖЕ ДА СЕ СЪГЛАСЯ С ЕКСПЕРТИЗАТА МУ. АКО ДАДЕ ОТКЛОНЕНИЕ НАГОРЕ 1 000 000 СТАВАТ ЧАСТ ОТ МОЕТО ДЖОБЧЕ!!!... СТИСКА ЛИ МУ??!...
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ДНЕС имат уникалното умение да ни заливат с простотиите на псевдо-експерти, който бълват небивалици светлинни години далеч от реалността
24
0
 
5
 
! Отговори
млад пенсионер преди 2 седмици
Лято е!!! Разхода на електричество сред потребителите естествено пада..., но, "зимъскъ когато сняг забръска..." шъ стане "весело"!!! Аз си приготвих 6 кубика дървен материал и тон въглища за парното, 4 пълни газови бутилки, до зимата шъ добавя още малко и не ми дреме за "свободния ви пазар"!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
Аз не знам специалис преди 2 седмици
Цените на световния пазар се сменят непрекъснато. . . . . . . Е да, ама България е локален пазар! Специалиста да си калибрира географията!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Експерте Василев обра енергетиката взе 5 милиарда и нещо задължиха го да върне 1 милиард И НИЩО Асенчо пак си ходи свободен щастлив богат милионер и пак лъже безогледно за вземе пак властта и пак да прибира в държавата ни безнаказано
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само лъжи можеш да влезнеш на която искаш фирма да видиш цените на свободния пазар излиза х2, и то ако не се дига цената, а тя варира постоянно. Отделно зимата и лятото в най-големите студове и жеги има най-голямо потребление, демек цената е най-висока баш когато най ти трябва. Това са дивотии, тока за 1 годинанще скочи над 2 пъти!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе я слез на земята. Никакви цени не падат на свободните пазари за крайния потребител. Спекулантите, т.е. посредниците, който ще застанат между борсата и потребителя винаги те завъртат с един договор, който е в тяхна полза и прибират дивидента от по-ниски цени на борсата. Потребителя пак ще си плаща същото, защото е на договор. А тези, който ще са абонати без договор Pay as you go, ще плащат доста повече от тези на договор. И къде тук, ЕКСПЕРТЕ, е ползата да сме на свободен пазар???
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ми къде са от фонд енергетика милиард и половин,бившиа финансов министър все още не е арестуван от прокуратура или МВР
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тиа експерти които и. казарма не знаят кво е тук и като това експет да не пишат глупости като ПП предателите
17
1
 
7
 
! Отговори
до 16 преди 2 седмици
Токът не просто ще е скъп, а ще има режим. Това е зелената енергия - ползваш, само когато грее слънце, грубо казано.