Радев: Във време на войни не можем да свикнем с неглижирането на армията

Процесите по модернизация вървели твърде мудно
Обновена: 6 май 2024 13:03 | 6 май 2024 11:30, Камелия Цветанова
113

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Днес българите отдават заслужена почит на своите воини. На всички мъже и жени в пагони желая  здраве и сили в тяхната високоотговорна мисия“. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев.

Той честити Гергьовден на всички българи и пожела здраве на имениците.

„Започнахме да свикваме с честата смяна на правителства, на парламенти, но точно в днешното време на кризи, войни и несигурност, не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия. Процесите по модернизация и грижа за личния състав вървят твърде мудно“, заяви държавният глава.

„Помните, че ми отне свикването на няколко последователни Консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи най-сетне процесът по модернизация“, посочи още той, цитиран от bTV.

Румен Радев поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

"Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. 2% от БВП за разходи за отбрана вече не са достатъчни. Повечето натовски държави се ориентират към над 2%, трябва по-голяма гъвкавост в разходването на ресурсите, хората да виждат в българската армия надежден щит за своята сигурност в рамките на колективна отбрана", допълни президентът.

"Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет. Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот", заяви още държавният глава.

"Бързото законодателство не винаги води до желания резултат" - така Румен Радев коментира промените в Закона за хазарта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: армиярадев
Още от Политика
Главчев на Гергьовден: Армията ни помни славни битки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фронтът ще е от Истанбул до Калининград.
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На НАТО му трябва буферна зона на изток и на юг. На изток е ясно какво се случва. На юг Турция е потенциален проблем. Онези със 100 годишния план за сигурност са планували как по-точно ще се случат нещата. Надявам се единствено на етнически колапс на САЩ т.е.афроамвриканците и латиноамериканците, които ще са преобладаващото население на САЩ след 2050г, да бутнат 100-годишния план на англосаксонско-ционисткия световен елит.
34
2
 
3
 
! Отговори
Румъния преди 3 седмици
Също е на Балканския полуостров. Неизвестно защо. Добруджа все пак си е наша. Фронтът ще бъде от делтата на Дунав до Калининград.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Как точно ни пази НАТО? Уточнено ли е до последния детайл? Или ще ни доставят само оръжия? Някой "високообразован" *** (ако може да чете между редовете) да е прочел правилниците на НАТО?
32
3
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 седмици
хюмнозавър, да ти обяснявам ли смисъла, произхода и правописа на неглижираност, или ще продължаваш с напъните да съставяш сложни изречения на каснаковски
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какво значение за радиоактивния облак има дали местността е "защитена"?
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Що плащаме 2 милиарда членски внос на Урсула - НАто ше ни пази :)))
29
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Част от Молдова си е Русия. Приднестровието. Ако се намесят НАТО, ще стане директна конфронтация с Русия.
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При Тодор Живков държаха силна армия да пазат хората да не бегат на запад, а сега при демокрацияята можеме да си бегаме свободно на запад и не ни трябва армия, сега сме в НАТО и НАТО ни пази.
27
1
 
6
 
! Отговори
Все още преди 3 седмици
Не сме във война, но сглобката ще ни я докара на главата. Ерго, купувайте имоти в защитени местности, а не в равнини и полета.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Според Столтенберг НАТО ще се включи във военни действия срещу Русия, ако се пресекат две червени линии: Първата червена линия е намесването на трети страни, като Беларус. Втората червена линия са военни провокации срещу балтийските страни, Полша или Молдова. Според израелския специалист по сигурност Саймън Ципис: Решаващата битка ще се проведе на Балканския полуостров. Смятайте накъде насочват ответния удар.
25
1
 
5
 
! Отговори
Гaля преди 3 седмици
Kвoт' cъrлacyвa nocoлcтвoтo, тyй тo...
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зелен чорап и пенция влачи 10 бона и заплата влачи 20 бона :)))
23
3
 
5
 
! Отговори
Фют преди 3 седмици
До 26. България няма нито едно пленено знаме. Единственият генерал във военната история, пред който се свалят знамената е ген.Вазов. Ти, българин ли си???
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Ббб: особено силна военна сила сме били между 1018 и 1185, после от 1396 до 1878. И по ново време от 2005 до сега сме даже супер военна сила. Даже децата си имат играчки подводници, военните ни нямат и такива. СУПЕР ВОЕННА СИЛА! И ще имаме цели 8 самолета, ама когато цъфнат налъмите.
21
5
 
12
 
! Отговори
Бай Супрун преди 3 седмици
Беше огромна неглежираност изобщо да се допусне НАТО на българска територия. Единственият начин да се коригира ситуацията и да се спаси държавата е незабавното скъсване и оттегляне от НАТО, както това искат почти всички хора в България.
20
4
 
2
 
! Отговори
Фют преди 3 седмици
До 12. На бай ти Тошо му беше нужна силна армия, за да пази народа да не излиза от "рая", трудови войски да строят безплатно вили и къщи на богоизбраните. Сега е необходима армия, за да не влизат в България. Правиш ли разлика? Ако такива като Русия бъдат озаптени, няма да има нужда да се наливат пари във войски, а в инфраструктура.
19
2
 
6
 
! Отговори
Не може преди 3 седмици
Ама работата е толкова изтървана вече, че не ми се вярва да се оправи. Не и в обозримо бъдеще
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Народът па и армия ли иска? не стига че е най- най- най- на дъното на света във всичко, ами и армия искал. Що не вземе и високи заплати да поиска. А после и да се използват парите по предназначение за общото благо. Ей сега ще го видим кви ще ги надроби пак на изборите...
17
7
 
1
 
! Отговори
Ббб преди 3 седмици
Армията и бойния ни дух са велики, така е било от Аспарух още. Винаги сме били военна сила и пак ще бъдем, колкото и да се мъчат да ни унищожат.