Откриха останки от най-голямата змия на планетата

Тя е на 47 млн. години
26 апр 2024 09:50, Стела Стоянова
17
Откриха останки от най-голямата змия на планетата
AI

Учени в Индия откриват вкаменени останки на древна змия на 47 милиона години, която може да е най-голямата известна змия, живяла някога. Огромното влечуго може да е било дълго 15 м, надминавайки предишния рекордьор Titanoboa с около 2 м, пише National Geographic.

Наскоро идентифицираният вид е наречен Васуки (Vasuki Indicus) на името на митичния цар змия в индуизма, който често се изобразява увит около врата на бог Шива.

Общо 27-те фосилизирани прешлена на змията са открити в лигнитната мина Panandhro в щата Гуджарат. Вкаменелостите датират от преди около 47 милиона години, по време на еоцена (преди 56 милиона до 33,9 милиона години). Авторите смятат, че вкаменелостите са на напълно развит възрастен индивид.

Въз основа на ширината на прешлените екипът изчислява, че V. indicus може да е бил дълъг между 11 и 15 м, но отбелязват, че е възможно да има грешка в тяхната оценка. Констатациите им са публикувани в Scientific Reports.

Изследователите използват два метода, за да определят възможни диапазони за дължината на тялото на V. indicus. И двата се основават на данни за съвременните змии, така че да се определи връзката между ширината на прешлените и дължината на тялото, но се различават в наборите от данни, които използват.

При единия метод са използвани данни за съвременните змии от семейство Boidae, включващо най-големите съвременни видове змии, като боа и питони. Другият метод използва данни за всички видове съвременни змии.

"Васуки принадлежи към изчезнало семейство змии, далечно свързани с питоните и анакондите. Затова, когато използвате съвременни змии, за да определите дължината на тялото, може да има известна несигурност“, казва за Live Science съавторът на изследването Дебаджит Дата, постдокторант в Технологичния институт в Рурки.

Но ако изчисленията на учените са верни, значи V. indicus е по-голям от Titanoboa cerrejonensis - най-голямата змия, откривана преди това. Titanoboa е живял преди около 60 милиона години и е открит през 2002 г. в Североизточна Колумбия.

V. indicus принадлежи към група змии, известни като Madtsoiidae, които се появяват за първи път през късната креда (преди 100,5 милиона до 66 милиона години) в Южна Америка, Африка, Индия, Австралия и Южна Европа.

Разглеждайки местата, където ребрата са били прикрепили към прешлените, изследователите смятат, че V. indicus е имал широко, цилиндрично тяло и е живял предимно на сушата.

Поради големия си размер, изследователите казват, че змията вероятно е била хищник от засада, който е убивал плячката си като се е увивал около нея до задушаване, подобно на съвременните анаконди.

Учените установяват, че V. indicus е процъфтявал в топъл климат със средни температури около 28°C - значително по-топъл от днешния.

"Все още има много неща, които не знаем за Васуки, включително по отношение на неговите мускули и как ги е използвал или какво е ял“, казва Дата.

Сунил Баджпай, съавтор на изследването и палеонтолог в Технологичния институт в Рурки, казва, че екипът се надява вкаменелостите да бъдат анализирани за съдържание на въглерод и кислород, което може да разкрие повече за диетата на змията.

Новооткритата змия беше много по-дълга от всяка жива змия, включително тази зелена анаконда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: змиявкаменелости
Още от Наука
Астрономи откриха най-голяма черна дупка в Млечния път
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 1 седмица
Открили на Митю Пищова змията.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
20 тина опита е нужно докато получиш изображение с по малко от 6 пръста
8
1
 
0
 
! Отговори
JERRY VASSILATOS преди 1 седмица
Откъде знаят че климмата е бил по-топал от днесния ???..НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ЕДИНЕН ПЛАНЕТАРЕН КЛИМАТ--тоест една единна и Еднаквосъща Температура по цялата повърхност на Планетата Гаиа..ВИНАГИ Е ИМАЛО РАЗЛИЧЕН КЛИМАТ И ТЕМПЕРАТУРА, още от създаването на Гаиа = 4 млрд. 700 млн. годинис ...ИМА И НАКЛАНЯНЕТО НА ПАЛНЕТАТАС, причинен от Гигантос Ударос ан Втора Планетас още в първите 50 милиона години от създаването на Гаиа .
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да бе - най-гоуемата ама тръцки - най-гоуемата е в пнаталоните ми
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 15 м е много . - Мутанти има при всички биологични видове. Нали си спомняш, че след аварията в японската атомна централа в морето започнали да се срещат октоподи с чудовищни размери? Някои видяха в това явление доказателство за причините, поради които има легенди за морски змейове. Защото е възможно някъде да се появят подобни мутанти и вследствие на облъчване от някой естествен източник на радиация. За такива мутанти не е било трудно да преобръщат малките дървени корабчета в древността.
5
0
 
2
 
! Отговори
Върви, че разбери! преди 1 седмица
Нали миналата година някои вестници съобщиха, че в района на река Ориноко биолози били открили най-голямата сред съвременните змии и че тя била някаква неизвестна досега разновидност на зелената анаконда? Само че в нито един от материалите, които четох, не се съобщаваха точните размери на това влечуго. Пишеше само, че било дебело колкото автомобилна гума. Иначе се казваше, че като намерили тази змия доказали, че анакондите могат да са по-дълги от 9 м и по-тежки от 230 кг.
4
4
 
1
 
! Отговори
15 м е много . преди 1 седмица
измама е . Може да е мутант . Досега как няма други . Лъжа е . от 11 до 15 м . как пък не . 4м за нищо ги нямат . на гърба на учените се трупат какви ли не постижения . съкровища , пирамиди , машина на времето , иети , нло , жив хитлер , помади за вечна младост . Какви ли не измислици . в периода веднага след измирането на динозаврите е имало нови по-дребни видове животни . излезнали от водата - земноводни и други . 27 фосила . Еххехеее
3
0
 
4
 
! Отговори
В недратаНаДжунглите преди 1 седмица
може би все още има такива огромни змии. Твърде много са разказите на очевидци и макар че на страха очите са големи, възможно е не на всички да са си въобразили чудовищните размерите на голямо влечуго, на което са попадали неочаквано. Преди време четох статия на тази тема и според автора не може да не се вярва на един от очевидците, известен учен от средата на 20-и век, който попаднал на такова чудо с дължина - според него - малко над 20 м. Докато се върне в лагера за фотоапарат, то изчезнало.
2
3
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Ей, научихте се да използвате ИИ, Вместо да бутате луди кинти на Шатърсток, Айсток и другите подобни. Вярно, и тук се плаща, ама излиза много по-рентабилно
1
17
 
14
 
! Отговори
БАНко пръднянко преди 1 седмица
НАЙ-ГОЛЯМАТА ЗМИЯ НА ПЛАНЕТАТА Е ПУТИН!