България чества 148 години от избухването на Априлското въстание

В Клисура ще има уникална възстановка на героичните събития
97
България чества 148 години от избухването на Априлското въстание
Снимка: БГНЕС

България чества тържествено 148 години от избухването на Априлското въстание. Годишнината се отбелязва в редица огнища на възраждането у нас – Копривщица, Панагюрище, Клисура.

В Панагюрище празничната програма ще започне от 11:00 часа с шествие, което ще тръгне от Историческия музей в града и ще стигне до площад „20 април“, съобщиха от общината.

Шествието ще бъде водено от Духовия оркестър „Делчо Радивчев”, ще участват и членове на комитет „Традиция” с портретите на исторически личности от Четвърти революционен окръг. В 11:30 часа на площада ще се състои ритуал по издигане на Националното знаме, а от 11:45 часа ще бъде отслужен благодарствен молебен в църквата „Свето Въведение Богородично”. В 12:15 часа в Националния мемориален комплекс „Априлци” ще се състои спектакъла „На теб, Българийо свещена” по стихове на Иван Вазов с участието на артисти от Театър „Българска армия” и трио „Тенорите”. Венци и цветя пред Вечния огън ще бъдат поднесени в 13:00 часа.

Заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова ще участва в отбелязването на годишнината в Панагюрище, съобщиха от пресцентъра на парламента. Кирова ще присъства на тържествената заря-проверка на площад „20 април” в града от 20:30 часа и ще произнесе слово.

На зарята-проверка ще бъде и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. В тържеството ще участват представителни военни подразделения от четвърти артилерийски полк от състава на Сухопътните войски, както и Представителният духов оркестър на Военновъздушните сили, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Честването ще започне с посрещането на главното знаме на Априлското въстание и изнасяне на гирлянд на славата. Атанас Запрянов ще приеме строя и ще поздрави военнослужещите за 148-ата годишнина от Априлската епопея.

В  Клисура годишнината ще бъде отбелязана с уникална възстановка на героичните събития. В нея се очаква да се включат стотици доброволци от цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: Априлско въстание
Още от Страната
Всеки втори у нас търси по-добра работа, ходене до oфиcа пpeдпoчитaт eдвa 12%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
1
 
! Отговори
шмatka преди 2 седмици
До Анонимен 39 какъв комунизъм те гони тебе ,сееррсемино!!!за първи път този ден се отбелязва в капиталистическа америка!!
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъвто народа, такова му и възстанието
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ръководителите от ПП които не са ходили в казармата ,знаят ли колко години честваме от априлското въстание,на бас че Киро не знае и него интересува )
76
4
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 2 седмици
А ние еврогргeeBeте празнуваме 6айрам
75
3
 
3
 
! Отговори
Дедо преди 2 седмици
През 1812 г.в Шумен ,за пръв път в целия свят ,се чества делото на Братята Кирил и Методий и Славянската писменост. Това Русия и отрочето и Република Северна Македония не могат да го преглътнат.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поклон
73
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Анадолците още изравят телата на загиналите при миналогодишното земетресение. Удари ги точно в деня на Апостола. Калпавото строителство им излезе пред носа. Турция е септична яма.
72
6
 
2
 
! Отговори
До 83 преди 2 седмици
Жив и здрав да е Биби Нетаняху, а Газа вече е история. :)))
71
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И Русия, и Турция са едни и същи азиатски кееенефи. Две отпадъчни ями, хранещи се с остатъците, подхвърлени им от развития Запад, който ги електрифицира, научи ги да добиват черно злато, даде им автомобила, радиото, телевизията и компютъра, пеницилина, ваксините и интернет.
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Та ако ше е за терористи, които са отхвърлили империята която най-много се е грижила за тях, за да угодят на една друга империя (Руската), тогава викате "Въстание беше!". А сега когато народът на Палестина въстана за да се отърве от очевиден поробител, викате "Те правят атентати!".
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато преди 148 години разни бабаити и терористи от най-богатите краища на Османската империя започват да въстават подтиквани от Руската империя и от запада, то днес българите викат "Въстание е било!". Дори в романа "Под игото" има един персонаж на някакъв недъгaв болнав, глyпавичак и наивен човечец, който се шляе по улиците и дрънка с развален говор как Русия щяла да победи. Т.е. хората са знаели, че после се готви война, но никой не е смеел да го каже с цяла уста. Само бoлничкият умствeно.
68
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Априлското въстание го чествате май месец?
67
7
 
3
 
! Отговори
До 79 преди 2 седмици
Историята не е силна страна за копейките. На тях им дай далавери и плюскане. Там са царе.
66
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Град Игнатиев за обесването на Левски: "Сред населението се шири дълбоко недоволство, предизвикано от лошото управление. Това състояние на духовете съдържа в зародиш елементите на не един заговор. Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети."
65
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Историята ще запомни, че по време на управлението на Бойко Борисов бяха въведени новините на турски език по Националните телевизии.
64
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Граф Игнатиев за обесването на Левски: "Както известява нашият Генерален консул в Русе, въпросът за предполагаемото Софийско съзаклятие е получил задоволително решение. Изпратената от Цариград Следствена комисия е успяла да открие само неколцина злосторници. Тя е приключила своята работа и трябва скоро да се върне тук. Вътрешното положение в българските области обаче остава несигурно."
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Австрийците ви уредиха бунта:)))
62
6
 
6
 
! Отговори
До дедо преди 2 седмици
Граф Игнатиев допуска баташкото клане, за да даде повод за война на Русия. Когато избухва Априлското въстание, населението на Батак изпраща прошение до Високата порта да им бъдат изпратени редовни турски войски, които да ги защитят от вилнеещия башибозук. По настояване на град Игнатиев, който се е ползвал с огромно влияние в Цариград (бил е наричан от турците "император), това не се случва.
61
6
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 2 седмици
Защо всички копейки сте толкова невежи? Твоята Русия е един от участниците в Свещения съюз - коалиция между Русия, Австрия и Прусия, предназначена да потушава националистическите революция в Европа през 19-ти век. Когато унгарците се вдигат на въстание през 1848 година, то е потушено от руските войски. Русия е и тази, която в продължение на дълги години гнети полския национализъм. Руската империя и по-късно СССР са всякога провеждащи антинационалистическа политика.
60
1
 
3
 
! Отговори
Кърджали преди 2 седмици
До Клатушко Докато научиш Турски език а по старото поколение само да си припомнят.