Китай е поел ангажимент да не продава оръжия на Русия

Това заяви Макрон на брифинг със Си Дзинпин
95
Китай е поел ангажимент да не продава оръжия на Русия
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Еманюел Макрон заяви днес, че Китай е поел ангажимент "да се въздържа от продажба на оръжия" и от "всякаква помощ за Москва". Той заяви това на общ брифинг за медиите в Париж с президента Си Дзинпин, предаде АФП.

"Приветстваме ангажиментите, поети от китайските власти, да се въздържат от продажба на каквито и да било оръжия или оказване на помощ на Москва и да контролират стриктно износа на стоки с двойна употреба", които биха могли да се използват за военни цели.

Си призова в Париж страната му да не бъде "опетнявана" по въпроса за Украйна, където по думите му Пекин играе "положителна роля" за намирането на мирно решение на войната.

АФП отбелязва, че на брифинга не са били разрешени журналистически въпроси.

Западът, начело със Съединените щати, редовно критикува Китай по въпроса за Украйна. Макар да призовава за зачитане на териториалната цялост на всички държави - включително Украйна - той никога не е осъждал публично Русия, отбелязва АФП.

Освен това Пекин укрепи дипломатическите и икономическите си отношения с Москва след началото на руската офанзива в Украйна през февруари 2022 година. Държавният департамент на САЩ обяви нова вълна от санкции в началото на май, по-специално срещу китайски компании, които според него оказват подкрепа на руската инвазия./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: китайоръжияРусия
Още от Свят
Съдия поиска убежище в Беларус, разследват го за шпионаж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Истинският проблем за цивилизования свят е Китай,а не пропадналата,безмозъчна Русия.Китай помага на Русия в агресивната йвойна срещу Украйна.,насъсквайкия да се сражава .Си даде зелена светлина 2022 на Путин за нападение и иска Нов обществен ред,начело с Китай.Трябва да се взимат спешни и драстични мерки,докато не е късно.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма да има и домати! Само таратор без копър и чесън!
39
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами безмислено е Китай да продава краставици на краставичаря Русия.
38
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
През есента на 2014 г. КНР сключи с Русия договор за доставка на няколко дивизионни комплекта такива системи. А след година направи поръчка и за 24 изтребителя Су-35. Общата стойност на сделките бе около 5 милиарда долара. Китай стана първият чуждестранен купувач на най-новите руски зенитни комплекси. Това предизвика недоволство у САЩ.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сред най-важните теми в преговорите на руския президент Владимир Путин с премиера на Индия Нарендра Моди в Делхи е покупката на руските комплекси за ПВО С-400. Индия проявява интерес и към други модели руска военна техника, включително танкове и бойни кораби.
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Горкия микрон дори не знае че става точно обратното, Русия продава оръжия на Китай и Индия. Толкова куха марионетка. Янките пак са се изпонасрали. И има защо.
35
7
 
8
 
! Отговори
Казано от Микрончо преди 3 седмици
Еманюел Макрон заяви днес, че Китай е поел ангажимент "да се въздържа от продажба на оръжия" и от "всякаква помощ за Москва". . . Едно е да го каже Си, друго е да го каже главния геронтолог! Все пак електрониката за руските ютии може да бъде доставяна от Си! Не става въпрос за електроника от прочутите украински перални! Ама много сте зле! Руснаците вече имат 64 битова електроника и руски операционни системи! На какви международни стандарти отговаря не се знае, но наличност има!
34
3
 
7
 
! Отговори
Дарк преди 3 седмици
Тя Русия направи с нейни двигатели китайският подводен флот неуловим за сонарите,Китай що да не обещае,че няма да и дава това,което не е поискала?Иран произвежда евтина продукция и кой знае и той какво е получил в замяна като Северна Корея,която получи ракети с далечен обсег.И Северна Корея изпрати в пъти повече снаряди от Запада на Украйна.Като гледат какво става е логично да блокират преговорите обявявайки Зеленски за арест,а без него с кого ще преговарят,както и обратното в Швейцария без Руси
33
8
 
22
 
! Отговори
Анализатор преди 3 седмици
До Анонимен (32): Много не си в час. Русия не влезе в Киев, защото Украйна поиска това за да подпише мирни споразумения. После, разбира се, укрофите се отметнаха подучени от Великата Британия. Войната на Русия се нарча СВО, защото щади украинците. Жертвите седмично са по 1-2, и често само ранени. Ха сравни това с Газа, където ционистите безчинстват без да имат сериозна съпротива от никъде
32
7
 
13
 
! Отговори
Паметлив преди 3 седмици
Няма преговори които Макарончо да не е провалил.Явно не го приемат много насериозно Бабиното.
31
1
 
10
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Брей,много витиевата формулировка.Може да се тълкува както е угодно на заинтересованите.
30
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия разчита на въоръжение от Иран, северна Корея и Китай, тоест Русия е слаба във военно отношение държава, както се вижда вече 2 години тя не мърда от Донецк. Беше изхвърлена и изрината и посрамена от Украинската армия,която я спря преди Киев и я гони обратно до руската граница. Нали за една седмица щяха да са в Киев,какво стана ДВЕ ГОДИНИ ПАК СА СИ В ДОНЕЦК. И каквото каже Китай това става, Русия няма думата, защото Китай има и пари и по-голяма армия от руската, по-добре и модерно въоръжение
29
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хаха първи в космоса са Русия ама отзад напред, оня ден им се разби единствения апарат на луната от 50 години насам, първи са на приказки. Слаби в икономическо отношение, ти като изгониш най-богатите клиенти и целите ресурси на планетата да имаш като няма кой да ти плаща за тях ще си ядеш цървулите,както и сегправят по селата в Росия, слаба икономика, слаба военно, разчита на дронове от Иран!!! един дрон не могат да си произведат, разчитат на въоръжение от Северна Корее=я хахаааа, това все едно
28
8
 
10
 
! Отговори
Това преди 3 седмици
каза Макарон. Цитирайте какво точно каза китайчето. И дали пое ангажимент да не подарява на Беларус и подобни.
27
4
 
13
 
! Отговори
Хи хи преди 3 седмици
Макарон са го изпързаляли с номера на китайката, пардон, с номера на китаеца, ха ха
26
7
 
9
 
! Отговори
Дарк преди 3 седмици
Запада по-скоро да се замисли докога е в състояние да подпомага Украйна.Едни снаряди милион броя обещаха,а доставиха една трета.Е същото време Русия увеличи производството им 17,5 пъти след година СВО,която само за Украйна е пълномащабна война,но не и за Русия,чиято армия си е поделенията,а там се бият бившите сепаратисти и запад,които и без оръжията,с които е обучена руската армия пердашат украинците.Взели от С.Корев снаряди и им дали ракетни двигатели,с които да достигат всяка точка на САЩ.
25
6
 
7
 
! Отговори
Дарк преди 3 седмици
Русия си е самодостатъчна и ни най-малко зависи от света.Първи в Космоса и са им притрябвали стоките с двойна употреба.Пъреа ядрена сила за да опази една пета от ресурсите на света при една петдесета население.Глад няма да има,първи износител е на зърно,с най-много учени в сферата на военните технологии.Способна да натири всеки агресор и широка заблуда,че в Украйна това могат Китай знае какво могат на собствен гръб при над 8000 гранични сблъсъка 1969 г.
24
9
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
а франция кога ще спре да дава оръжие на украина китаи няма да спре да давана русия защото има същия проблем с таиван така че преговори и мир
23
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тя Русия ако е силна военно държава щеше ли да се върти 2 години в Донецк
22
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е слаба икономически държава и слаба военно, щом купува оръжие от Китай и Северна Корея, дронове от Иран. Това означава,че Русия е военно слаба държава,която не си произвежда всички оръжия. Това Макрон го знае, затова иска да я отслаби ое повече като каже на китайчетата да не продават на руските бедняци. А Китай има интерес от парите на заПАДА, защото Русия пари няма, Русия слуша Китай и козирува, щото той е с парите,а парите му идват от запада.