Заради незаконната миграция се стигна до напрежение между Кипър и Ливан

ЕС предоставя на Бейрут 1 млрд. евро за спиране на потоците
11
Заради незаконната миграция се стигна до напрежение между Кипър и Ливан
Снимка: БГНЕС

Правителството в Никозия призова във вторник Бейрут да спазва поетите към Европейския съюз ангажименти за справяне с незаконната миграция, предаде БНР.

Новото напрежение между двете страни бе предизвикано от искането на водача на "Хизбула" Хасан Насрала ливанските власти да пуснат лодките със сирийски мигранти към Кипър. Лидерът на мощното ливанско шиитско движение заяви, че ръководството на страната трябва да вземе "национално решение" и да "отвори морето за всеки, който иска да замине за Европа, за Кипър, най-близката страна от Европейския съюз до Близкия изток". Той настоя също ливанският парламент да упражни натиск върху Европейския съюз и САЩ за премахване на санкциите срещу Дамаск.

Изявлението му бе направено в навечерието на възобновяването на "доброволните връщания" на сирийци от Ливан в родината им и пред планираната за 27 май годишна среща на върха за Сирия в Брюксел.

Ливанското правителство има ангажименти, договорени с Европейския съюз, които трябва да изпълни, за да получи обещаната финансова подкрепа, заяви говорителят на правителството на Кипър Константинос Летимбиотис.

По време на посещението си в Бейрут на 2 май заедно с президента на Кипър Никос Христодулидис председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС предоставя на Ливан 1 млрд. евро за социално-икономически реформи и предотвратяване на незаконните потоци мигранти към Кипър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: ЛиванКипърмигранти
Още от Войната в Украйна
Владимир Путин готви военна офанзива през лятото?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
п преди 2 седмици
Виждате ли злобата,отмъстителността и подлоста ,на мюсюлманите.Искат да потопят християнска европа.Бойни кораби и унищожение на всички лодки,които потози начин тръгват на военен поход срещу европа.Вече по друг начин не става.Израел нагледно ни показва от 6 м. как трябва да се отнасямуе с мюсюлваните.Те го казаха-това е религиозно война.Докога ще сме оглупял и ослепял християнски народ?
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Европейския съюз да си промени правилата за приемане на бежанци. В крайна сметка повече от половината от световното население живее в мизерия, което би могло да се класифицира като нарушаване на човешките права и нека тогава да приемем 4 милиарда африканци, афганистанци и пакистанци в Европа, нали така? То Европа не че не може да стане по-зле. Като гледам темпото с което всички деца се превръщат в "небинарни" в скоро време ония животинки няма да има и кого да изнасилват.
6
1
 
5
 
! Отговори
СТАР ЕВРОПЕЕЦ преди 2 седмици
Да поканят един бивш граничар от ГДР, да им покаже как се пази граница, с прости, но ефективни средства. Проблемът ще изчезне.
5
2
 
5
 
! Отговори
LBN преди 2 седмици
Ливан е с население от 4.5 млн души, с много крехък баланс на християни маронити, православни, католици, арменци от една страна и мюсюлмани шиити, сунити и друзи. Разделни са 50 на 50. Отделно от тези групи има около 850 хил палестински бежанци след 1948г. А от 2011 прииждат орди над 1.5 млн сирийски бежанци.Всичко това на територия от 10 452 км2. Нали си представяте тези 1.5 млн сирийци,как нарушават религиозния баланс на страната!?Защо виновните заРазрушаването наМирната, светскаСирияНеПлащат
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Расисткото общество от старият ЕС преди 1990 година счита и нас българи, Румънци за нелигални имигранти. Иначе им хубаво като грабят малкото ресурси който имаме злато в Пирдоп, строят кауфланд лидъли и всичката печалба бяга натам.
3
2
 
16
 
! Отговори
Няма оправия преди 2 седмици
С арабите няма оправия. Гледат или в Турция да избягат, където Ердоан ги посрещаше като свои, или в Европа. Помежду си се мразят и в кръвта. В богатите арабски от полуострова няма и един мигрант. Граничарите на Саудитска стрелят на месо. В Ливан бият сирийците и им палят магазините и тези гледат да хванат нанякъде. С тази па плачч оправия няма и Европа трябва да го разбере. Те помежду си не могат да се разберат, вие ще ги оправите. В Германия си организират боеве също.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а колко по-лесно щеше да бъде всичко ако просто се изтрелят 2, 3 стоп патрона.. Очевидно обаче целта не е да се спре миграцията
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тая миграция от много държави е икономическа ,идват по границите хвърлят си паспортите ,а не тия държави които са в война ,а ЕС ги приема ,плаща им лечение,храна ,квартира и евро им подаряват е кой е виновен за тая миграция ,гадове еврогеьове