Стряскащо: Близкият изток се намира пред широко отворените врати на Ада

Славчо Велков: Иран не би желал пълномащабна война
17 апр 2024 07:00, Красимир Ангелов
60

"Нито Израел може за 10 часа да срине Иран, нито Иран да превърне в прах Ерусалим и Тел Авив. Това е реториката от години наред. Иран за първи път предприема такива действия в най-новата си история, мащабна атака", коментира експертът по международна сигурност Славчо Велков в "Денят ON AIR".

Той определи заплахите и на двете страни като апокалиптични.

По думите му Иран е можел да избере отговор, подобен на случилото се с тяхното консулство в Дамаск.

"Това е въпрос на вземане на решения от държавното ръководство, но нямаше много опции. Не избра този начин, искаше да покаже на своите хора вътре в Иран, включително и на опозицията, че Иран е в състояние да отвръща на такива удари, че техните средства за поразяване могат да достигнат Израел без проблем", заяви експертът пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Според Велков това не е целият потенциал на Иран, мощта му е голяма.

"И двете страни са постигнали решителна цел. Едната страна винаги се изживява като страна, постигнала победа. Границата, която Иран прекрачи, не е червена линия, но има такава, която той не би прекрачил по отношение на САЩ. Иран не би желал пълномащабна война", анализира той.

"САЩ заявиха категорично, че няма да участват в мащабен отговор срещу Иран, но ще подкрепят Израел. Немалка част от тези дронове бяха сваляни далеч от територията на Израел. Близкият изток се намира пред широко отворените врати на Ада. Нетаняху се явява като спасител на нацията, но в същото време знаем, че нещата вътре в Израел съвсем не стоят така. Той е подложен не само на унищожителни критики, но и на протести заради заложниците и Газа", обобщи експертът.

Вратите на Ада могат да се затворят само с мир, но такъв на хоризонта в Близкия изток няма, добави Велков.

"Байдън няма интерес от война, не му се иска в хода на предизборната кампания да е човекът, който помага на войни. Думите на Тръмп са предизборна платформа. Събитията в Близкия изток ще продължат да произвежда миграционни потоци. Регионът не е далеч от България. Има косвени рискове и за сигурността на България", завърши Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Близък Изток
Войната в сянка между Израел и Иран вече е явна - какво ще последва?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 26 - копейките пич са "братя" с всички амуджи - от Иран, в който "виждат" Персия, до талибаните, Северна Корея, Венецуела и де що има Африкански изверги които избиват като пилци поданиците си - достатъчно е да кажат, че са с Путин. Аз обаче имам за тях пожелание - да сбъднат мечтите си и да изкарват хляба си във фирма с китайски собственик и руски капитали! Е тогава ще видиш как ще лазят по пода и ще се молят за ЕС!
27
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Това е по сценария на Кисинджър,който между другото в евреин.Пишеше в една дебела книжка точно там да се направи ядрена войничка,за да заграбят нефтените кладенци на арабите.Дано се размине.Кисинджър вече гори в ада за даване на акъл как да се палят световни войни.
26
9
 
16
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 седмици
27, за какви градове говориш? Нали ревете като се нацели хотел с наемници в Украйна, как сега ще оправдаете атаките над ирански градове? Ама не се ли виждате какви сте сммотаняци.
25
4
 
4
 
! Отговори
Аллах срещу Йехова преди 4 седмици
Ще използеат изчезналия кивот или ядрено оръжие накрая.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ама те са си в ада от край време
23
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Амуджите ще трябва или да си седнат на задниците, или ще бъдат шамарени много яко! Следващите въздушни удари ще са по ирански градове! Като се има предвид че ПВО-то им е още на ниво 80-те години на 20 век, то би трябвало много да внимават
22
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
копейките са за иран дружба навеки
21
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами хайде сега да се преместим в Близкия изток, че ни писна от Украйна. Имаме нужда от разнообразие. Това ще да са много кофти новини за Зеленчука, но за всички останали ще са хубави.
20
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма как да има мир с брадясалите ислямисти. Решението е само както се действаше срещу ДАЕШ
19
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Зад Иран стои мощната Русия,а зад нея мощния Ким Водороднио.Не може да бъде победен...
18
14
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
До хи хиДо преди 15 години Сащ беше по силна от цяла Европа заедно икономически. Те са добре е ги мисли
17
18
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
До хи хиДълговете на тази страна и други западни страни изобщо не оказват влияние нито на стандарта им на живот нито на отбраната.Ти гледаш дълговете, а аз ще ти посоча златният резерв в тонове злато диаманти и прочие.Ще те купят и продадат и пак ще питаш дали те се оплакват поради липса на храна, заплати, почивки, спестявания. Изобщо не разбираме техните стратегии и политики.Водещи са и в икономика и в отбрана. Долара харчи ли се??? Разбира се
16
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бийте са и са избийте всички арабели и ч.ифути :)))
15
9
 
21
 
! Отговори
Мдааа, преди 4 седмици
да речем,че е така... По-интересното е обаче какво всъщност се извършва на заден план,скрито от широката публика.Риторично,дали Пиндостан не оправдава зарязването на Уссрайна,под предлог,че агресивната изкуствена държава Изсраел е "нападната" и е приоритет да се "защити" 4ифутия от злите и съседи(които е бомбардирала и избивала техни цивилни жители)...И дали предизборно не е жизнено необходимо да се спаси кравария от фалит,както обикновено чрез мащабна война далеч от собствената и територия?!?
14
10
 
28
 
! Отговори
Public enemies преди 4 седмици
Не бъркайте Иран с Ирак, доста по-голяма страна с по-значителна армия може да води и спечели война с всеки в региона. Единствено враждата между различни племена в самата държава а не страха от САЩ е причина Израел още да съществува.
13
27
 
16
 
! Отговори
Така е .. преди 4 седмици
От историята знаем че който започва воина , винаги губи.Отнася се и за Путин.Тежки последствия има за всички участници.
12
36
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Опасността в България идва от войната на Русия в Украйна, а не толкова от Близкия Изток. В България има около 15-20% "копейки" и именно те са заплахата за нас, защото се разглеждат като 5та колона от Путин. Подобна 5та колона няма у нас сред населението - нито за Израел, нито за Иран или Хамас.
11
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Как ще има Иран желание за пълномащабна война.По времето на Садам и Хомейни се води война отнела стотици хиляди животи.Нито едната от двете страни не беше победител.Значи военната сила и на двете страни е едно към едно.Дойде Пустинна буря и САЩ срина Ирак за по малко от седмица.После втората война Ирак премина в насипно състояние а Садам беше публично обесен.Иран още по-бързо ще бъде поставен на колене а аятоласите ще се веят подобно на Саадам.На ясно са как ще се развият нещата и ще кротуват.
10
7
 
22
 
! Отговори
Хи хи до Бонго Бонго преди 4 седмици
Имат пари Щатите, ама другия път. Имат само триесе и кусур трилиона дълг, а републиканците не искат да се емитира нов дълг, щото стария вече много тежи, и отдавна е преминал всякакви разумни граници !
9
1
 
11
 
! Отговори
ВОЙНАТА Е преди 4 седмици
ХУБАВО НЕЩО КАРА ЧОВЕКА ДА ИЗТРЕЗНЕ Е