Части от Германия, Белгия, Нидерландия са под вода, дъждът на места не е спирал от 4 дни

Кадри показват разрушения
18 май 2024 20:03, Анисия Иванова
70

Мащабни наводнения в някои части на Европа. Проливните дъждове, паднали в нощта срещу събота, създадоха проблеми на властите в Германия, Белгия и Нидерландия. В югозападната германска провинция Саарланд улиците останаха под вода.

Кадри от социалните мрежи показват разрушенията, както и служители на спешна помощ, които патрулират с лодки.

В Белгия, провинция Лиеж, беше засегната от тежки наводнения. Властите съобщиха, че на място са били изпратени 150 пожарникари, които да отговорят на стотици молби за помощ.

Проливни дъждове в югозападната част на Германия превърнаха улиците в реки и наложиха евакуация на местните жители в провинция Саарланд. Столицата Саарбрюкен е силно засегната. Пробив на дига доведе до затварянето на електроцентрала. Според местните власти това е най-голямото наводнение в района от 30 години.

Червена тревога за наводнения беше обявена по поречието на река Мозел в североизточна Франция. Дъждът там не е спирал от четвъртък вечерта.

В Белгия, провинция Лиеж, няколко населени места са наводнени, след като две реки излязоха от коритата си. Водата в засегнатите къщи достига на места един метър.

Германският канцлер Олаф Шолц посети днес наводнените райони в Саарланд. "За пореден път стана драматично ясно каква сила има природата, какви разрушения може да причини и колко много трябва винаги да се подготвяме за подобни събития", каза Шолц. И канцлерът, и министър-председателят благодариха на службите за спешна помощ и специално подчертаха усилията на доброволците.

"Когато направим огледа и опасността отмине, ще обсъдим и какво да направим за отстраняване на щетите".

Проливните дъждове в петък доведоха до тежки наводнения в Саарланд и съседния Рейнланд-Пфалц. Германската метеорологична служба измери повече от 100 литра дъжд на квадратен метър за по-малко от 24 часа на някои места в Саарланд. Саарбрюкен съобщава за повече от 3000 регистрирани полицейски и спасителни операции до ранната сутрин.

"Всичко вече ни е все едно и без това всичко е разрушено. Но си мислим, че все пак важното е, че сме живи", каза пред медиите местна жителка.

Според властите до момента няма смъртни случаи, пряко свързани с валежите. Въпреки това поне един човек е бил ранен. По данни на полицията един човек е паднал във водата по време на евакуация и впоследствие е бил откаран в болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от ЕС
Кораб потъна край румънския бряг, трима от екипажа се издирват
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Със своите фашистчета далече няма да стигнат! Същото се отнася и за нас. Не е спирало да вали от 1 месец.
60
1
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 седмица
Малко им е !
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Природата да ги накаже , стига са експлотирали емигрантите !
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Сега ще ни връщат ли парите от заграбените зелени данъци и ще ни карат ли да караме стари дизели, та малко да пооправим времето.
57
1
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
Пука им на мигранти. Вземат си парите чисто олинклузива върви още е модерен. Да му мислим европейци с мафия всякакъв сорт и убиици. За нас пари няма. Само мафия с политици и мигранти кой от кой по работни и кой от кой по съпричастен с нас да помага. Оставаме на вътрешна гума в пълна катастрофа и дефибрилатора (държави от ЕС) не работи за нас. Избирателен садизъм. Ако може някой да асимилира.
56
1
 
12
 
! Отговори
Пиян залян преди 2 седмици
Да помагат на уркопитеците и да не се оплакват ! Нека поплуват малко ! НАЗДРАВЕ !
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е, радвахте се за Русия, сега се радвайте тук.
54
15
 
4
 
! Отговори
Руската пропаганда преди 2 седмици
Щпм стане нещо на запад са пред оргазъм ... чел съм за руския солдат когато отишъл на екскурзия до Берлин 45г как не можел да повярва че на западняците им тече вода от стените и си ходят по нужда вътре във къщата -- нещата са същите изпокрадоха тоалетните чинии на украйнците ! Защото имат два три града цивилизовани и всичко друго третия свят -- за тях във окопа е удобно Путин е добър човек дава някакво пиене и ядене и кой какво си ,,намери,, във украйнското село да си вземе !
53
1
 
4
 
! Отговори
ЗА АРМИЯТА ! преди 2 седмици
ВЪВ еди моменнт сме хем съвременно въоръжени хем сме много въоръжени хем във казармите цари страшна гонка и дисциплина със много висок боен дух докъм 78 г... това си върви и със пропаганда и със всичко -После вече новите технологии на запада и последвалото морално разложение и представянето на запада по медиите и желанието на хората за общ свят и западна демокрация си казват своето идват и звездните войни на Рейгън където ние вечв издъхваме и оръжията ни изостават ние със механика запада електр
52
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
54- НИДЕРЛАНДИЯ Е КРАСИВА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА С МИСЪЛ И УВАЖЕНИЕ ЗА ГРАЖДАНИТЕ СИ- ВИСОКИ ДОХОДИ/ВЯРНО И ВИСОКИ ДАНЪЦИ, КОИТО ПОЗВОЛЯВАТ ДА СЕ ПОДЪРЖАТ ПЪТИЩА И ДА ИМАТ БЕЗПЛАТНО ОБРАЗОВАНИЕ И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ- АЗ СЪМ БИЛ В КВАРТАЛ РОЗЕНБУРГ РОТЕРДАМ- ВЗЕМИ МАПС И ГО РАЗГЛЕДАЙ- ТАМ ЖИВЕЯТ ГЛАВНО ПРИСТАНИЩНИ РАБОТНИЦИ, А ЖИТЕЛИТЕ НА НИДЕРЛАНДИЯ СА ВЪЗПИТАНИ И УМЕЯТ ДА УВАЖАВАТ- НЕ ПРАВИ ОПИТИ ДА ВСЯВАШ ОМРАЗА- СТАВАШ ЖАЛЪК И СМЕШЕН!
51
1
 
12
 
! Отговори
Вълканов преди 2 седмици
Интерено, каква е връзката меду Слънчевите изригвания и захлаждането, и нарастването на влагата в приземния край на трпосферата на Земята.
50
0
 
21
 
! Отговори
Пестицид преди 2 седмици
Чух някой да говори за двулитровата кока кола. Да ви светна, чудесен пестицид е, пръскам розите и баклата с нея, и трепе листните въшки. Направо стават бели. Не знам от фруктозата ли е но работи добре.
49
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вода газят - жадни ходят!
48
11
 
32
 
! Отговори
гнусни преди 2 седмици
Нидерландия и Белгия са най-гнусните фашистки държави с противните хора. Тея най-лошо от всички се държат с нас. Да ги удави дано...
47
6
 
14
 
! Отговори
До 52 преди 2 седмици
НЕ ! Ти определено си ЛУД ! Психиятрията те зове кучисине ! България не знаеш как е била и преди и сега ! Изродливджендър ! Бръсниш си краката нали ? Ти си един робски кандидат и с кеф ще те направя такъв по стандарта намайка ти САЩ ! Както правеше едно време ....Евроатлантиците с цветнокожите ааааа ? Подкрепяш аааа стара нацистка мастийо !
46
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 50 "Тия "басни" са истина ..." Ей сега ще ти обясня истина: в доктрината на "великата" БНА беше дословно записано, че ако ни нападнат Турците трябва някак си да устискаме 48 часа. ТОЛКОВА ни беше "величието". Аман от тинейджъри, които вчера са започнали да "научават" за миналото на България.
45
5
 
10
 
! Отговори
до 50 преди 2 седмици
Тия "басни" са истина ...незнаеш грам история ....дори тази от близкото минало джендърче мамино пиещо по 2 литра кока кола на ден с 4-5 бургера зад компа ...диабетична бомба !
44
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Незнаещ Тия басни - в кръжока в Телеграм.
43
9
 
7
 
! Отговори
Незнаещ преди 2 седмици
Само съм чувал че тоз бай Тошо е ударил шамар на турския премиер насред Турция ....после станали приятели ....сега Бойо ако удари шамар на Ердоган насред Анкара какво ли ще стане ? Би трябвало Турция да коленичи след като сме в ЕС и НАТО ?
42
25
 
5
 
! Отговори
Златната орда преди 2 седмици
Е Русия , Путин отдавна е евнух и всичко прави за мюсюлманите в Русия.Дори за палците се хваща