Трябва ли да пием магнезий и за какво ни служи той?

От регулиране на съня до контролиране на нивата на кръвната захар
17 апр 2024 23:45, Дарена Найденова
5
Трябва ли да пием магнезий и за какво ни служи той?
Снимка: iStock

Магнезият е основен минерал, който поддържа стотици химични реакции и процеси в тялото. Той помага за регулиране на мускулната и нервната функция, нивата на кръвната захар и кръвното налягане, както и за производството на протеини, кости и ДНК. Магнезият също така помага за активирането на витамин D, който е важен за здравето на костите и имунната система. Изследванията показват, че всички ензими, необходими за използването на витамин D, също имат нужда от минерала.

Докато магнезият е от решаващо значение за толкова много функции на тялото и се намира в няколко храни, е напълно възможно да не получавате достатъчно. Ние сме тук, за да ви обясним точно какво представлява важният минерал, какви са неговите ползи за здравето и как да получите повече от него чрез диета или добавки.

Какво представлява магнезият?

Магнезият е необходим за различни телесни процеси. Той е много важен за производството на енергия. Той също така играе решаваща роля в ензимните реакции, които задвижват мозъка и сърцето ви.

И тъй като покрива толкова много територия относно здравето ви, не е изненада, че магнезият е свързан с превенция на заболявания и медицински състояния. Проучване от 2018 година, публикувано в International Journal ot Endocrinology, показва, че минералът може да играе роля в превенцията на диабет тип 2, болестта на Алцхаймер, хипертония, хронично бъбречно заболяване и инсулти.

Въпреки важността на магнезия, проучванията показват, че близо две трети от възрастните не получават препоръчителния дневен прием на магнезий – някъде от 310 до 420 милиграма въз основа на определени фактори. Една от причините е, че минералът се намира в изобилие от зеленчуци – особено в тъмните листни като спанак, кейл и зеле – но 90% от възрастните не ги ядат. Пълнозърнестите храни и бобът също са други топ източници, но много хора консумират твърде малко от тези здравословни храни. Активните хора трябва да бъдат особено бдителни относно приема на магнезий – минералът се губи чрез потта, така че ако се потите много по време на тренировка, тялото ви може да се нуждае от повече.

Стресът също изчерпва запасите от магнезий – той обикновено се намира вътре в клетките на тялото, но когато се появи безпокойство, той мигрира извън клетките като защитен механизъм, за да ви помогне да се справите. По време на напрегната ситуация – независимо дали се чувствате претоварени с крайни срокове в работа или изпитвате физически стрес, тялото отделя магнезий в отговор. И за да станат нещата още по-неприятни, пиенето на кафе или няколко чаши вино също могат да влошат нивата на минерала. Твърде много кофеин и алкохол могат да изчерпят магнезия в телата ни.

Добрата новина е, че набавянето на магнезий е много лесно.

Намалява спазмите в мускулите

Това може да е най-известната полза за здравето от магнезия, но си струва да се спомене. Ако се чувствате особено уморени или схванати, докато тренирате, приемането на препоръчителната дневна доза магнезий може да ви помогне да облекчите болките. Когато тренирате, мозъкът ви казва на мускулите ви да работят, като сигнализира за освобождаване на калций от структура вътре в мускулите. Този калций кара мускулните влакна да се скъсяват и свиват, което предизвиква спазми и болки. Но магнезият служи като противодейства на калция и на свой ред позволява на мускулите да се отпуснат в подготовка за следващото свиване. Така че колкото повече магнезий пиете, за да компенсирате натрупването на калций, толкова по-малко са спазмите.

И докато простото спазване на строг режим на тренировка може да допринесе за болки в тялото, други видове мускулни спазми – като тези, произтичащи от матката по време на цикъл – също могат да бъдат облекчени с магнезий. Магнезият помага на свиващия се мускул или матката да се отпусне, като противодейства и на калция там.

Какви ползи има още магнезият, четете в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: минералмагнезий
Още от Свободно време.
Бърз тест показва дали сте склонни към изневяра
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.