Доходите изостават, ръст на броя на работещите бедни

Всяко трето дете живее в лишение в България
112

"Условията на труд се подобряват постоянно. Изискванията към работодателите се покачват, самите работодатели влагат доста усилия в това нещо. Говорим за нормалните, а не за черната и сивата икономика. По отношение на доходите изоставаме както винаги, знаем какви са и последните протести по отношение на учители, миньори. Движим се с малки грешки, но последната статистика показва, че има покачване на работещите бедни с около 1 пункт", каза главният икономист на КТ "Подкрепа" Атанас Кацарчев в студиото на "България сутрин" по повод данните от проучване, според което всеки втори служител у нас се оглежда за по-добра работа.

По думите му икономиката се движи бавно и трябва повече внимание.

"Условията на труд се подобряват, работим за това в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Българските фирми са все по-интегрирани във веригите на доставки, там има контрол. На трето място е връзката с техническия прогрес. Той изисква не само повече инвестиции, а и по-компетентна работна ръка във връзка с дигиталната трансформация на служителите и административно увеличаване с резки темпове на доходите. Това води и до по-високи изисквания на работодателите към работниците", коментира икономическият съветник в Българската стопанска камара доц. Щерьо Ножаров за Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че средното нарастване на заплатите в ЕС е 3%, а у нас е с 13%.

"Всяко трето дете живее в лишение в България, което е много лош показател. Това означава, че това дете няма достъп до нормална храна, не е ясно по какъв начин ще получи адекватно образование и как ще се развие. И ако ние не предприемем действия спрямо децата, в бъдеще ще берем големи ядове, защото по този начин спираш развитието на бъдещото поколение. Знаем какво се случва и с пенсиите - 2/3 на жизнен минимум, а 1/3 под линията на бедност. Всичко това влияе много зле, виждаме, че цените продължават да растат. Качват се монополните цени - там няма какво да се прави, знаем какво се случи с телекомуникационните услуги, водата, парното", допълни Кацарчев.

Оказва се, че отново имаме преселение на хората - българи се пренасят на Запад, за да получат по-висок доход, а хората от Изток идват у нас по същата причина.

"При нас безработицата е около 5%, като е това по-ниско от средното за ЕС. Там е около 6,5%. От друга страна заетостта е 70,7%, което абсолютно отговаря на средното за Европа. Но друг е въпросът, че има отделни сектори с деформация. Това са секторите, които са със сезонна заетост. Туризмът в България има неправилна политика, ние целогодишно трябва да развиваме туризъм - здравен, културен, SPA. Ние развиваме само сезонен. А IT секторът сви търсенето на кадри, защото развитието на технологиите и изкуственият интелект сви търсенето с около 35%", коментира доц. Ножаров.

Той допълни, че родители не виждат как децата им могат да получат добро образование в България и напускат страната ни.

"Трябва да има политики - политиците, които ще избираме след месец, трябва да кажат накъде ще водят държавата. Къде е стратегия за образованието и енергетиката? Какво се случва с демографията? Кой ще работи в тази държава, като се казва, че сме 50 000 надолу. В момента средното образование подготвя хора, които в масовия случай нямат професия. В училищата вече няма и бази, има чин с компютър", добави главният икономист на КТ "Подкрепа".

Доц. Щерьо Ножаров припомни, че от години говорят за Наредбата за защитените специалности.

"40% от висшистите работят или на места за средно образование, или не си работят по специалността. Наредбата щеше да се провали в този парламент, когато решиха да премахнат таксите. Това беше единственото нещо, което стимулираше студентите да записват защитени специалности, защото има такса. Ако няма такси, всички ще отидат в най-лесните специалности. Трябва да променим дебата за професионално, дуално и всякакъв тип образование, което увеличава уменията", каза още той.

Средната статистика сочи, че в ЕС на около 3 години някой си сменя работното място. Ножаров уточни, че трябва да минат поне от 7 до 10 години, за да започнем да се притесняваме за изкуствения интелект.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: доходи
Още от За да се разбираме
6 добри насоки как да преговаряте за заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що така бе!нали сме в европейския съюз,нали европейския съюз финансира държавата с еврофондове,и пак сме в дъното,явно някои трябва да влезнат по затворите че да се оправи държавата,демократичен преход вече 34 години,докато догоним първенците надали ще съществува европейски съюз
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До кок! Като гледаш в една точка ще виждаш само нея
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важно е да сме в евросъюза нищо че сме последни във всичко,няма да се оплаквате,ако парите не стигат за друго,то за банани ще стигнат
85
0
 
0
 
! Отговори
Айше преди 1 седмица
Шорош дава и сам добре
84
1
 
2
 
! Отговори
Нищо нали преди 1 седмица
Има банани на всяко стопче!!!
83
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А богатите си удвоиха парите за последните 2-3 години, случайно нали?
82
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига глупости, работещи бедни, 70 % сива икономика... що не направите всичко над 15 евро да се плаща с карта само да видите, колко са бедните, в колко държави вече така изсветлиха сивата икономика и спряха помощите за уж работещите бедни... ай сик тир бее
81
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко това благодарение на демокрациията
80
10
 
5
 
! Отговори
факт преди 2 седмици
водят се работещи бедни само на тефтер защото се водят на минимална заплата но другата част получават на ръка
79
14
 
4
 
! Отговори
Милионер преди 2 седмици
Работя дори и на празниците и в почивните дни. За разлика от бюджетниците. За това и съм значително по-богат от тях. Особено от тези в БНБ. Позволиха си наглостта да ми кажат, че не разбирам нищо. Изобщо не им останах длъжен. Те да си проверяват длъжниците, а не мен. Дори и през детектори дъм минавал. Три пъти на летизе Кенеди и няколко пэти в България. Честита 2024 г.
78
5
 
3
 
! Отговори
Ефрейтор от УБО преди 2 седмици
Честит 1 май на работещите. Дали ще са от бедните или от богатите, зависи само от тях. Аз не работя, но не съм и беден. Защото с бивщине заместник командири на УБО, подполковниците Предов и Бончев, бяхме приятели. Дори и си му го върнах постолета на г-н Бончев от Правец. Как няма да му го дам, като той ме помоли, въпреки разликата в званията ни.
77
2
 
7
 
! Отговори
морски преди 2 седмици
Бедните са работници по брега на мизерна заплата, като последната често не я вземат. И да, те са в заведения, но като обслужващ персонал.
76
1
 
19
 
! Отговори
Кук преди 2 седмици
До Кок - Това, че има 5-7 % богати по пътищата, заведенията и моловете съвсем не означава, че останалите 93-95 % от българите са добре финансово.
75
19
 
12
 
! Отговори
Кок преди 2 седмици
Къде са тия бедни ? Заведенията пълни целодневно, моловете фрашкани с народ, всички пътни артерии са натоварени на макс, купуват се жилища на безумни цени. Та, къде са тия бедните, че аз нещо не ги виждам?
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Честита Промяна!
73
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПП го причининтовааа! ПП е зло ... Злооооо... ЗЛООООО! НАРОДЕ - НАКАЖИ ГИ!
72
3
 
13
 
! Отговори
С преди 2 седмици
Стига бе?? Верно ли? Вчера чета, че всички българи били доволни и испадали в екстаз от еврочеленството на България...
71
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Ром'с - Мaнгоууу! Да да попнем с това, че 1000 лева са 700 след данъците, а вече не стигат и за една квартира. Стига за стая и ядее за седмица-две.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Ножаров уточни, че трябва да минат поне от 7 до 10 години, за да започнем да се притесняваме за изкуствения интелект." - Демек, който направил парата, направил. След 7 години ако не си от топа - ще се мре. Яко ще се мре.
69
7
 
5
 
! Отговори
Ром'с преди 2 седмици
Само негативни новини и само "бедните" се пише ..а за Това ,че не работят и не искат да работят ...а да получавали по 4-5 000 ЛВ само Като тяхното величие се появи на работа,то работодателя трябва да се радва и 5 хилки да му врьчи..за Това пишете,за производительността че е малка ,че са неграмотни поколение то Z и на Кока кола...но самочувствие впдят до Луната..