Тази година доброволците преброиха 6240 врабчета

Домашните врабчета са най-много - 5178
30 апр 2024 21:53, Инна Ангелова
24
Тази година доброволците преброиха 6240 врабчета
Снимка: 165106 от Pixabay

Тази година добоволците успяха да преброят 6240 врабчета. Кампанията “Ние броим врабчета” на Българското дружество за защита на птиците се състоя на 27 април и на 465 локации.

Преброените врабчета са от три вида. Преобладаващо е домашното врабче - от него доброволците са преброили 5178 броя. На второ място, най-разпространенто е полското врабче - 958 броя. Третият най-срещан вид в страната ни е испанското врабче. От него са успели да преброят само 104 броя. Процентното съотношение между различните видове врабчета е – 83% към 15% към 2%, уточняват от дружеството.

Средният брой на преброени птици за локация е 13 екземпляра, а най-многобройният запис – 203 птици, е отчетен в Асеновград. Другите райони, където са преброени най-много врабчета, са София – 200, и Варна – 155.

16% са локациите, в които не са набюдавани никакви рабчета. Миналата година този процент е бил 13%. Най-много птици са регистрирани в дворове на къщи – 39%, следват междублоковите пространства – 27%, парковете – 12%, градските площади – 6% и тихите улици – 4%. От Дружеството за защита на птиците подчертават, че тези данни потвърждават значението на зелените площи като важна среда за биоразнообразието в градовете, което от своя страна е показател и за благосъстоянието на хората.

През октомври 2023 година Българското дружество за защита на птиците представи данни от 19-годишно проучване на състоянието на широкоразпространените видове птици. Оценката на специалистите бе, че през 2022 г. общият индекс на птиците намалява с минус 13 на сто, а през 2023 г. – с минус 14 на сто. Сред намаляващите видове са също домашното врабче и селската лястовица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от Общество
Засилени мерки за великденските празници, къде родната полиция ще ни пази?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С изчезването на хората природата се завръща. Преди години като бяхме почти 9млн Гълъбите бягаха от хората. Сега като сме 6 млн вече не им дреме, има кърлежи и змии из градовете и таралежи в Центъра на София. Още 20г такова управление и мечки и лисици ще се разхождат по тревите на жълтите павета. България изчезва бързо от умното управление на Евро-атлантиците. Поне врабчетата са щастливи
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Началството имали зъб на един горски и му пратили телекс: Да се преброят точно зайците в гората. Учудени, само след няколко дена получили отговор: Зайците са точно 1001. Ония не го оставили: Не е вярно. Брой отново. Но и горският не се дал: Като не вярвате, елате да проверите.
16
2
 
10
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 2 седмици
Няма по-безмислено харчене на пари от това да бориш врабчета! Не знам как може да има хора или НПО-та, които да дават пари за подобна глупост! Всички сме учили как се броят животни! И никой метод не включва боренето от "доброволци" на случаен принцип. С други думи БЕЗ принцип! Толкова смях, толкова смях!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някои си правят майап ,но врабчетата намаляват драстично.Вече ни можеш да видиш врабчета.Не знам каква е причината,гълъбите ли,но има някаква диспропорция в природата. А врабчетата са най-готините птиченца.
14
3
 
8
 
! Отговори
Евала преди 2 седмици
Само толкова врабчета има край някоя зърнобаза. Стига ГЛУПАШКИ идеи , подкрепени от някакви пари - преброяване на врабчетата, продаване на пържен въздух(квоти за емисии) , права на палестинските убийци и пр.модерни теми!
13
2
 
7
 
! Отговори
ГерболИННА Ангелофъ преди 2 седмици
А има лЕ доброволци, които да преброят оцелялото по време на Демокрацията българско население или е неполиткоретно да се пита?!?
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Глюпосттти! на розовото храстче отпред си живеят поне 20, а на едно близко друго дърво - повече от 200. ако сте броили сред мъртви;ото на София, е друг въпрос. Там и човеци трудно ще преброите.
11
3
 
3
 
! Отговори
Руси преди 2 седмици
Като се осъзнаят и те ще позабегнат на запад.
10
4
 
14
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 седмици
Какво ли би написал Йордан Радичков, ако беше жив? Драги ми господине, нямаш ли си друга работа, че си губиш времето с нас? Или май там има едни пари, които трябва да ги вземеш и затова си седнал с нас да се занимаваш, нали, драги ми господине?
9
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
не че никой не дава, но гълъбите да твърде много, а те са като плъховете, разнасят зарази масово и отнемат пространството на други птици, вкл. врабчетаврабчетата са чудесни
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Някога съм ходил в Англия много пъти. Няма птици! Само край морето има Чайки!
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пилците се броят наесен.
6
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
а тука у делиурмана пак немаше кой да преброи турците, щото немат край :)))
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Хейт Гълъбите са най-близки до хората по нрав - териториални и безпричинно агресивни. На перваза идва един, давам му нещичко и вместо да го изяде, изчаква други да долетят и започва злобно да ги кълве по главите. Не са приятни птици.
4
1
 
19
 
! Отговори
61 преди 2 седмици
"Поне гълъбите пак се появиха." Не ги харесвам гълъбите - ***, свадливи, жестоки. От европейските птици най-уважам гарваните. Интелигентни и дружелюбни като свикнат с човек. Като им хвърля кашкавал, никога не се карат и пререждат. Чак са ме дресирали да им го режа на парченца за да има за всички.
3
10
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 седмици
Аз съм ляво вра6че:)))
2
9
 
3
 
! Отговори
61 преди 2 седмици
"Мнооу фъркаха тия пущини, бе шефе. Ни могъ да броя толкова бързо! Ей ти торбата с тия дет съм ги отстрелял и преброил."
1
10
 
10
 
! Отговори
Хейт преди 2 седмици
Колкото и да броите, от дълго време не съм виждал врабчета в София. Само гадни сфраки. Поне гълъбите пак се появиха.

Спонсорирани публикации