Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?

Предложението за рокада в МВнР дойде часове след изказване на Бойко Борисов
16 апр 2024 08:03, Елка Василева
233
Румен Радев е на ход, ще одобри ли Даниел Митов за нов външен министър?
Снимка: архив, БГНЕС

Служебният премиер Димитър Главчев предложи Даниел Митов за служебен министър на външните работи на мястото на Стефан Димитров. Предложението трябва да бъде одобрено от президента Румен Радев.

Още по темата
Предложението за рокада в МВнР дойде няколко часа след изказването на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който пред симпатизанти в столицата обяви, че в служебното правителство партията му подкрепя единствено министъра на отбраната и поиска смяна на министъра на външните работи, посочва БНР.

Бойко Борисов предупреди, че ако Димитър Главчев не се съобрази с тази препоръка, "ще направи да се съобрази впоследствие".

За седмица това на практика е втората промяна за поста дипломат №1, след като в първоначалния проект на Димитър Главчев начело на ведомството трябваше да застане бившият консул на България във Виена Ивайло Ценов.

След като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на служебния кабинет, стана ясно, че поста външен министър поема посланикът ни в Черна гора Стефан Димитров, а Главчев обясни, че Ценов се е отказал по лични причини.

Късно снощи от "Дондуков" 1 съобщиха, че служебният премиер предлага на президента Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи, а поста да заеме Даниел Митов.

Като мотиви за персоналната промяна се посочват необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ. Той беше министър на външните работи във второто правителство на Бойко Борисов. В момента е депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Персоналната промяна в състава на кабинета, предложена от служебния премиер, трябва да бъде одобрена и от президента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оо ,Дани свирката външен министър
28
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъв независим кабинет на Боко и Пеевски! Никой не може нищо да им каже! Радев ще одобри, къде ще ходи? Аз залагам, че с този кабинет ще си караме до Нова година. Изглежда много евроатлантически и настроен да пази съдебната реформа.
27
7
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахааааа, гаврата с ППДБ-тата продължава ежедневно :)))))))))))))))) Аз като ви писах тука, че или ППДБ-тата клякят, или Боко премиер до нова година пляскахте минуси :))))))))))))))))))))))))))))))))
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що го махат предния? Какво успя за сгафи толко много за 1 седмица?
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези ще са само 2 месеца.Все тая е кой ще е стига да не изнасят държавата и да обявяват войни.Предполагам Бойко няма да рискува да падат бомби в Банкя обаче на онези с двойното гражданство харвардски мигранти не им пука и ще избягат с първия самолет ухилени.
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За този казус има ли предвиден текст в конституцията? Какво ще кажат сега корифеите на правната мисъл придошли от западните университети или пак ще си заровят главата в пясъка. Един безмозъчен, оял се пожарникар ги направи смешни
23
4
 
9
 
! Отговори
М.Очите преди 1 месец
Толупа нали щеше да гние в затвора.ПП основано от Зелените Чорапи се оказаха по големи калпазани и от Толупа.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То е ясно, че отново ни управлява ГЕРБ, но щом никой няма нищо против и улиците са тихи, значи всичко вече е на ред в държавата.
21
3
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Благодарение на "големия" конституционалист и съдебен реформатор Ристьо Бойкикев има поправка за чудо и приказ! Хах и каква стана тя накрая Ристе, мафията в територията хем си има държава, хем е в опозиция, но в същото време продължава да командори. А Главчев няка да продължава да разправя, че нямал нищо общо с ГЕРБ.
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като абсурдната сглобка между ПП и ГЕРБ стана реалност, най-накрая видяхме и стиковка между Радев и Борисов. Беше ясно, че всички са в кюпа. Няма невъзможни неща. Страната на необикновените възможности.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Президентът не трябва да уйдисва на прищевките на Борисов. Този човек ББ отдавна прекали - промениха с ПП конституцията и ограничиха президента, върна корупцията и усвояването в България.Без власт и г-н никой. Трябва масово да се гласува за да се промени тоз феодален модел.
18
0
 
27
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Президентът вече заяви,че цялата отговорност за служебния кабинет се носи от Главчев.Най-вероятно ще одобри предложението.Отпаднаха всякакви съмнения,че реалния премиер е ББ.Може да почерпи Про100то и Ристю Мравояда за промените в Конституцията.
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като Бойко е разпоредил, Радев може само да козирува и изпълнява. Все пак Бойко е генерал, а Радев обикновен шофьор на самолет.
16
10
 
3
 
! Отговори
Шамара Мишо преди 1 месец
Всичко зависи от Генерал Деси.Зелените Чорапи няма думата.
15
4
 
15
 
! Отговори
Радев преди 1 месец
Вдигни юмручето и кажи не... А КАКВИ НАДЕЖДИ ИМАХМЕ ЗА ТЕБ. ДА ИЗГОНИШ МУТРИТЕ. ПОНЕ ДВАМА ТРИМА. ПОЗОР.
14
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дълбоката държава продължава да управлява България. Докато Борисов и Пеевски са в политиката, Промяна няма да има.
13
2
 
8
 
! Отговори
Това, което ме учуди преди 1 месец
е че Баце е говорил пред симпатизанти! Не мога толкова да ям, колкото ми се повръща от такива симпатизанти, меко казано! Цялата държава барабар с народа трябва да се рециклира или да се обнови с . . . мигранти! Да видим какво ще ни донесе този експеримент! Държавата не загива, тя бива погребвана вече! Не го ли разбрахте сънародници? Мен не ме бройте, аз съм вече в Швейцария и не мисля за сега да се връщам освен ако жителите заедно с политиците изведнъж не умрат! Но това си е спекулация! Така, ч
12
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев беше последната надежда на българския народ, но и той бе купен от Задкулисието.
11
3
 
16
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Интересно, какво следва, ако Радев каже, НЕ? Дали изобщо има вариант за отказ от страна на президента? Обаче наистина ако се съди по снимката, която е сложена, вероятно Радев вече е казал ще не ще ДА !
10
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев е слуга на Тиквата. Нищо че навремето му снима пачките с дрона.