Александър Николов: Сектор "Енергетика" не би трябвало да е политически оцветен

"Булгаргаз" е във фалит, отбеляза той
15 май 2024 23:00, Нели Христова
8

Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е в тежко финансово състояние, като дефицитът надхвърля 450 млн. лв. и се очаква да достигне 550 млн. лв. до края на регулаторния период през юни.

"Трябва да се обясни в детайли как се пълни Фондът, ако има липси, защо са те и след това какъв е планът да се запълнят тези липси. Принципно консумацията на електроенергия в България е в много по-голяма част от индустриалните предприятия и от бизнеса, отколкото от домакинствата. Дори да има нужда от компенсация, тя не трябва да е за сметка на гражданите. В най-бедната държава в Европейската държава да натоварваш гражданите си, поради това, че някой е направил нещо или не е направил нещо назад във времето, не е логично", заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че е необходимо да излязат отчетите и становищата по въпроса, за да може да се коментира детайлно откъде са дошли тези липси.

"Няма значение как се казва конкретен министър, без да оправдавам никого, факт е, че по време на управлението на кабинета с четворната коалиция с премиер Кирил Петков, цялата система функционираше много добре и приходите от сектор енергетика бяха използвани за абсолютно всичко. Това е факт. По време на така наречената "сглобка", аз не видях нищо, което да е рационално, от това което се случи", подчерта Николов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи сектор "Енергетика" не би трябвало да е политически оцветен, тъй като във всеки момент населението трябва да получава информация за това какво се случва в него и бе категоричен, че в генезиса си думата министър означава слуга на народа.

"Това е въпросът който си стои от август месец 2022 година - кой носи политическа отговорност за служебните кабинети, кой носи отговорност политическа за кабинетите, които са некоалиционни, коалиционни или каквото и да било. Множество пъти чухме странни изказвания от сорта на - този министър е ваш, наш или каквото и да било, а след това тези министри изчезват в небитието", каза бившият енергиен министър.

"Булгаргаз" е във фалит, одиторът го е казал. Министерството на правосъдието не си направи труда по време на сглобката да изкара документите на "Булгаргаз публично". Търговският регистър бавеха официалните отчети да бъдат публикувани. Никой от Българския енергиен холдинг не отвори дума по темата. Повече от година наред КЕВР потвърждаваше цени на газ, които са над борсовите цени, въпреки че влиза азерски газ. Ние винаги плащаме сметката в края. Пак ще ги вземат от населението тези пари. Нашето безхаберие като общество и липсата на обществен натиск за прозрачност на системата води до обедняване и корупция", категоричен бе Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от Политика
Керемедчиев за атаката над Фицо: Странен е пропускът, който са имали службите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Договорите с "Газпром" за "Турски/Руски поток" и "Боташ" са по идея на кого, кой ги подписа? Какви са били ползите и вредите от тях ще разберем ли някога? Политическата отговорност се превърна в колективна безотговорност по всички сектори на бгикономика.
6
1
 
1
 
! Отговори
Докато преди 1 седмица
има партии, няма как да не се оцветяват всички сектори, не само енергетиката. Такъв е животът.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Айде стига сте натрапвали тия гнусни герберасти..
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами сектор енергетика вече си отива, цветът няма значение.:))
3
1
 
5
 
! Отговори
Fena преди 1 седмица
Слави вкара в сектора един от най-слабите енергийни министри. И седнал да обяснява, че политиката трябвало да стои надалеч. Ами ако гледаха само професионални качества, този набеден "експерт" нямаше и електротехник да стане.
2
3
 
10
 
! Отговори
долу сащ преди 1 седмица
така става като плащаш два реактора за 1 млрд долара, подарявяш ги и купуваш същите за 10 млрд, ама след 15 г ще дойдат и ще станат 20 млрд., така става като всяка година плащаш газа на софийския тец, за да им е евтино топлото на шопите, така става като слушаша посолството и санкциите.... вие си ги избрахте и ще ги и збирате до като измрете прозззти смачкани българи!
1
0
 
5
 
! Отговори
Мисирки преди 1 седмица
Нито един от тези двамата не е нито Александър, нито Николов.