Консумацията на трансмастни киселини и наситени мазнини, като тези в пържените картофи, може да увеличи риска от депресия, сочат резултатите от испанско изследване, цитирани от Франс прес.
Било установено също, че зехтинът, който е богат на омега-9 есенциални мастни киселини и е ползван в средиземноморската диета, както и олиото и мазната риба, които съдържат ненаситени мазнини, допринасят за намаляване на риска от психични заболявания.
Учените изследвали хранителния режим и начина на живот на над 12 000 доброволци.
В началото на 6-годишното изследване нито един от участниците не бил депресиран. В края на изследването обаче 657 от тях били засегнати от депресия.
Учените констатирали, че за онези, които са консумирали трансмастни киселини и наситени мазнини, рискът от депресия е с 48 на сто по-голям, отколкото за участниците, които не са погълнали подобни мазнини. Колкото по-голямо е погълнатото количество трансмастни киселини, толкова по-силен е ефектът върху психичното здраве на участниците, заяви ръководителката на изследването д-р Алмудена Санчес-Вийегас от университета в Лас Палмас на Канарските острови.
Тя поясни, че изследването е обхванало група хора, които консумират малко количество трансмастни киселини. Въпреки това установихме, че за тези хора рискът от депресия е с близо 50 на сто по-голям, отбеляза Санчес-Вийегас.
"Това ни навежда на мисълта, че трябва да се държи сметка за ефекта от трансмастните киселини и наситените мазнини върху психичното здраве, заяви д-р Мигел Анхел Мартинес-Гонсалес, който е експерт по превантивна медицина от университета на Навара. Заключихме, че ненаситените мастни киселини и в частност зехтинът позоволяват да се намали рискът от депресия".
Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.
(БТА)
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.