Храни, които да избягвате преди сън

Вижте кои са те
18 май 2024 23:00, Ивета Иванова
7
Храни, които да избягвате преди сън
Снимка: iStock/wmaster890

Всички знаем, че пълноценният сън е много важен за доброто ни здравословно състояние. Препоръчва се да спим около 8 часа на нощ, стаята да е добре проветрена, не прекалено топла и да не използваме мобилни телефони и компютри поне час-два преди лягане. Но знаете ли, че хапването на някои определени храни може да възпрепятства хубавия сън? Ето кои са те, според "The Sun".

Доматена супа
 
Звучи като елексир за душата, особено когато времето е по-студено и се радваме на уюта на дома. Но всички домати са много киселинни, което повишава нивата на pH в организма. Това пък води до поява на стомашни киселини и дразнене на стомашната лигавица. Ако ядете домати или доматена супа малко преди да си легнете, това може да наруши спокойния сън. Внимавайте със салатите и сосовете, направени от домати.
 
Шоколад
 
Няколко парченца шоколад ви се струват като перфектния десерт. Но помнете, че нивата на кофеин в шоколада може да са високи. Колкото по-висок е процентът на какао в шоколада, толкова повече кофеин има в него. Например, шоколад с 70% какао може да съдържа 60 мг кофеин. Това е като едно малко кафе. И така може дълго да се въртите преди да заспите.

Пържола
 
Храносмилателната ни система се забавя с 50% нощем. Месата, които съдържат много протеин, особенно мазните и тлъсти такива, изискват много време за преработване. Това значи, че не бива да ядете котлети, пържоли, бургери и ребърца непосредствено преди лягане. Те се храносмилат бавно от организма. Яжте ги по-рано през деня или като ранна вечеря. Ако храносмилателната ви система трябва да работи усърдно късно вечер, по-трудно ще се отпуснете и заспите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: здравехранисънспане
Още от Ако щете - вярвайте
Зодиите, които правят най-много секс
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
Вредни емисии преди 2 седмици
Индийската храна вечер, държи отровните влечуги и насекоми надалеч.
4
1
 
2
 
! Отговори
маг Витанов преди 2 седмици
Наблягайте на топлия оцет преди сън.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Преди сън се напукайте с чесън и заговаряйте комшийките!
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Фрух джъртс, опс. Сори.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Обожавам варен фасул - вечер се издигам от газове над леглото.