Зад кулисите на суперпродукцията "Великата"

Точни копия и реквизити от филми на Скорсезе и Копола
Обновена: 26 юли 2016 20:11 | 26 юли 2016 20:11, Петя Славова
2

Снимка: Bulgaria ON AIR, .livemaster.ru

Над 200 локации са избрани за снимките на сериала "Великата“, който Bulgaria ON AIR излъчва всеки делник от 20:40 часа.

Местата са от Санкт Петербург и Ленинградка област, между които Петропавловската крепост, Смолни, Ораниенбаум, Константиновския, Гатчинския и Воронцовския дворци и Екатериновия дворец в Пушкин.
Последният епизод е заснет през февруари 2015 в Санкт Петербург, Пушкин и Петерхоф.

Сериалът впечатлява и с изключителен реквизит. Ето малко подробности за дрехите, украшенията и разкошния интериор.

За снимките на сериала са използвани ни повече, ни по-малко от: 30 ветрила, над 500 гирлянда, изкуствени цветя и плодове за украса на масите.

Също така са използвани  20 вилици, 20 лъжици и 20 ножа за императорската трапеза. Част от приборите са взети назаем от Ленфилм, някои са използвани и в сериала на Владимир Бортко „Петър Първи“.

Ще видим и 200 броя глинени съдове – халби, стомни, гърнета с похлупаци, купии, чинии, 10 броя специално изготвени от стъклари гарафи и бутилки, 5 чаши с гравюри на Елисавета Петровна.

Включени са и 100 плетени кошници, които се правели само наесен, а майсторите от Театралната академия ушили 200 кърпички и салфетки.

Шахът, който използват персонажите е от 18-ти век. Има и 15 молива. Отлети са 10 оловни войничета с височина 10 см за Петър Трети.

Бижутерите са изработили над 100 монети. От тях 74 са сребърни, от различни държави, в това число руски, немски, френски; 40 златни с образите на Елисавете и Петър Трети (при това, на последните е гравиран образът на Павел Деревянко)

От биволски косми били направени 20 перуки (майстор с много опит може да направи една перука за минимум 10 дни), а още 22 перуки били преправени.

От екипа разказват, че перуките от биволски косми са много по-сложни за вчесване от перуките от човешка коса, защото космите са „непослушни“, твърди и стърчат в различни посоки.

Съхранението на подобни перуки също е специфично – след снимките те се мият, поставят се на специална стойка и се оформят, а след това се поставят на манекен и върху им се опъва мрежичка. Общо в сериала са използвани над 300 перуки.

Короната на императрицата е точно копие на онази, с която е коронована Екатерина Втора. Теглото и е около 3 килограма, а изработката е отнела повече от месец. Скъпоценните камъни, които украсяват короната, са изработени и залепени на ръка. Майсторът стъклар Игор Фролов е изработил и оформил червения камък, подобен на рубелит, който увенчава короната.

В Испания са поръчани 500 броя пушки, рапири, офицерски саби и шпаги за фехтовка. В Русия и Италия за проекта са ушити или наети 1000 дамски и 1000 мъжки костюма и 500 военни униформи. За всяка дамска рокля са използвани по 15 метра плат.

Направени са и кринолини с размери 2 на 3 метра. 2000 чифта обувки и военни ботуши са поръчани или наети. Теглото на един костюм в зависимост от материята и изпълнението е между 7 и 10 килограма.

Сватбената рокля, роклята и мантията за коронацията на Екатерина Втора са точни исторически копия, създадени по оригинални рисунки и кройки (в проекта е участвал като консултант историк от Ермитажа)

„При подготовката е събрано огромно количество материали. Специалистите са научили какво и как са носили хората в онази епоха, как е изглеждало бельото, как са се обличали гражданите, селяните, градинарите, дойките, монасите, епископите, военните, царете и тяхното обкръжение – куртизанки и фаворити” – споделя Татяна Баранова, художник по костюмите.

Тя също така добавя: „Когато се снима исторически филм, винаги част от костюмите се шият специално за целта, но повечето се наемат. В Петрбург има няколко ателиета, но понякога е по-евтино да се вземат от чужбина, например от Прага. В Италия има невероятни компании – в Тerelli и Peruzzi Costumi d'Arte се пазят костюми от „Леопард” на Висконти, „Векът на невиността” на Скорсезе и „Мария Антоанета” на София Копола – в един от епизодите Юля Снигирь се появява в черната рокля на Кирстен Данст. В сериала е използван и тоалетът ма Катрин-Зита Джоунс от ”Екатерина Велика”.

Също така за проекта са изработени и ушити: спално бельо, одяла, покривки, кожени ловни чанти, кожени папки, глобус за Петър Трети.

Гримьорите на сериала „Великата” са ползвали за образци картини от 18 век. Отпечатани са 300 портрета от онази епоха, а гримирането е отнемало по чсс и половина за всеки снимачен ден.

Финалният епизод ще се излъчи на 1 август по Bulgaria ON AIR, а от 2 август започва още една суперпродукция – „Распутин“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
Много скромно - 300 перуки, 500 пушки, 2000 чифта обувки... Можеха спокойно да ги умножат по три, пак същата боза щеше да се получи.
1
1
 
1
 
! Отговори
Зрител преди 8 години
Аз си гледам "Кьосем" и " Великолепния век"