Студен случай: Разследващи разкриха евентуалния предател на Ане Франк

Самият Ото Франк е знаел името на предателя си
Обновена: 31 яну 2022 10:20 | 17 яну 2022 20:45, Нели Христова
148
Студен случай: Разследващи разкриха евентуалния предател на Ане Франк
Снимка: БГНЕС/EPA/Anne Frank Fonds Basel

Ново разследване идентифицира заподозрян, който може да е предал Ане Франк и семейството й на нацистите.

Ане Франк умира в нацистки концентрационен лагер през 1945 г., на 15-годишна възраст, след две години прекарани в укриване. Нейният дневник, публикуван след смъртта й, е най-известният разказ от първа ръка за живота на евреите по време на войната.

Екип, включващ бивш агент на ФБР, каза, че Арнолд ван ден Берг - еврейска фигура в Амстердам, вероятно се е "отказал" от семейство Франк, за да спаси собствените си роднини.

Екипът, съставен от историци и други експерти, прекарва шест години, използвайки съвременни техники за разследване, за да разкрие "студения случай". Това включва използването на компютърни алгоритми за търсене на връзки между много различни хора, нещо, което би отнело на хората хиляди часове.

Ван ден Берг е бил член на еврейския съвет на Амстердам - орган, принуден да прилага нацистката политика в еврейските райони. Той е разпуснат през 1943 г., а членовете му са изпратени в концентрационни лагери.

Но екипът установи, че Ван ден Берг не е изпратен в лагер, а вместо това живее в Амстердам, както обикновено по това време. Още тогава е имало и предположение, че член на Еврейския съвет е предавал информация на нацистите.

"Когато Ван ден Берг губи цялата си поредица от защити, които го освобождават от необходимостта да бъде изпратен в лагерите, той е трябвало да предостави нещо ценно на нацистите, с които е имал контакт, за да бъдат той и съпругата му в безопасност“, обяснява бившият агент на ФБР Винс Панкоке пред CBS.

Екипът казва, че се е борил с разкритието, че друг евреин вероятно е предателят. Но също така открива доказателства, които предполагат, че самият Ото Франк може да е знаел това и го е запазил в тайна.

В досиетата на предишен следовател разследващите са открили копие от анонимна бележка, изпратена до Ото Франк, идентифицираща Арнолд ван ден Берг като негов предател.

Панкоке казва, че антисемитизмът може да е причината писмото никога да не е оповестена публично.

"Може би просто е почувствал, че ако повдигне въпроса отново… това само ще разпали още повече пожарите", казва той. "Но трябва да имаме предвид, че фактът, че Ван ден Берг е евреин, просто означава, че той е поставен в несъстоятелна позиция от нацистите  да направи нещо, за да спаси живота си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то много писаха за този дневник , че бил фалшив , художествена измислица , минат години и пак го изтупват от прахоляка
80
5
 
19
 
! Отговори
Василий II преди 2 години
75 годин не можех да заспивам.....
79
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коментарите както винаги са пълна трагедия.
78
1
 
4
 
! Отговори
Трябва да знаеш преди 2 години
Искам да се снимам с малокалибреното оръдие: кажете на Атанасов, че ще е страшна туристическа атракция! "Оръдието, което сложи края на Третия райх". Това е такъв дълготраен туристически актив!
77
2
 
0
 
! Отговори
Има решение: преди 2 години
Може би някъде там е списъкът с гостите - значи всички без двама ги пишете с липсващи части ... Или с нужда от сглобяване! Съжалявам нали за бюрокрацията негово дело е! Пиши там нещо: Боеприпасът е предизвикал драстични разкъсвания и щети несъвместими с жизнените функции!
76
3
 
2
 
! Отговори
Виж сега: преди 2 години
Пъзела е интересно изобретение на човека - трябва да разбереш, коя част на коя си пасва да разбереш коя ръка на кое тяло е .... Или кой крак на кое тяло е ... Така като гледам голям пъзел имаш да редиш! Може и да има липсващи парчета от пъзела - много е фрустриращо да се чудиш къде му е половината глава! Тя е разпльокната от шрапнел или от самата амуниция, но какво да правиш ...
75
0
 
2
 
! Отговори
Вижте сега.... преди 2 години
Нищо не знам. Това са някакви въображаеми проекции на вашето въображение и на отбор Б!
74
2
 
4
 
! Отговори
Ами ... преди 2 години
Вие нали знаете, че имам диагноза за луд. И тя е невярна, но друго е вярно полудявам като видя нациста повод за смъртта на 1,5 милиона етнически българи да ми се перчи празнувайки нещо си там! Нагло е такова и арогантно и неговите садистични издевателства върху цивилното население нямаше друг начин да бъдат прекратени освен с берсерк кръвожаден бърз садизъм продължил около половин час. Или както се казва - клин , клин избива!
73
2
 
0
 
! Отговори
Любопитен факт: преди 2 години
Как е възможно едно единствено такова автоматично оръжие да сложи края на 25 години геноцитна политика върху българският народ - с правилен тайминг, правилна употреба по правилната цел в най-неочакваният за врага момент!Пазете оръдието българска национална светиня е! Ще го показваме всяка година на военния парад като Черни розовия танк!
72
3
 
4
 
! Отговори
Летеца Кемиал Трейс преди 2 години
6 години време за едно много важно изследване, сега още 6 месеца и да открием още една безопасна ваксинка без дългосрочни последствия
71
13
 
7
 
! Отговори
Да не ни писва преди 2 години
Никога няма да ми писне от мисълта че сме генно модифицирани и носим в съзнанието си Матрични зони на етноси като Евреите ( Цср Иван Шишман е от майка ЕВРЕЙКА. 200 г. сме яли византийски хляб като част от тях. 500г.сме яли турски хляб (екмек)... Ми вижте беее: За 30 години ПОСЛЕДНИ обикнахме врагите и намразихме нашите освободители.Тоест за 200г.византийско и 500г.турско, днес носим подлостите византийски и инатът турски с ВИСОЧАЙША ГОРДОСТ
70
3
 
0
 
! Отговори
Още любопитни факти преди 2 години
Малокалибреното оръдие представлява само по себе си бавна, но много тежка картечница като боеприпасът на лентата е с дължина 30 сантиметра и заряд от около 100 до 150 грама барут само за една амуниция! Ударната сила на амуницията е все едно сграда да я удря стоманена топка за разрушение! Стандартна лента за малокалибрено оръдие побира от 500 до 1000 отделни амуниции и срещу жилищна сграда неговото използване може да се счита за Вулгарен дисплей на сила!
69
3
 
0
 
! Отговори
Малко любопитни преди 2 години
Факти: Малокалибрените авиационни оръдия са разработени по времето на първия етап на Втората световна война като мярка за летящи ниско изтребители и десантни самолети летящи ниско за парашутни скокове. Добре приложими са и при слабо бронирани машини като бронетранспортьори и БТР. Снарядът на малокалибрено оръдие има далекобойност до 3000 метра по въздушна и около 5000 метра по параболична линия по наземна цел! Пробива алуминиево-титаниева сплав с лекота, а срещу жива мишена прави огромни щети!
68
2
 
1
 
! Отговори
Обичам звука: преди 2 години
От петлето на малокалибрено авиационно оръдие рано сутрин!
67
2
 
2
 
! Отговори
С хеви метъл преди 2 години
Ще ти скачам по разпарчетосаната нацистко колониална глава!
66
1
 
1
 
! Отговори
В ритъм с музиката! преди 2 години
Дууум, дум - дум,дум,дум - в ритъм от 5/8
65
3
 
1
 
! Отговори
Под звуците: преди 2 години
На сюрреалистичен хеви метъл последният член на Третия райх ще умре!
64
0
 
0
 
! Отговори
Подочувам: преди 2 години
Тътени на малокалибрено оръдие в Царска Бистрица!Гледай колко нагло гледа в статията на Стандарт.Вече не е толкова нагъл май!Черен вятър, огън и стомана!https://youtu.be/oG76NwsCzA4
63
0
 
1
 
! Отговори
Виж ти: преди 2 години
Сакскобурготската сганнн или останалото от нея се била събрала в Царска Бистрица, колко удобно нали за момчетата от Хага!
62
0
 
13
 
! Отговори
АЯТОЛАХ ХУМАНЕН преди 2 години
Най ме кефи като се появи анонимна бележка и веднага се взима за истина. У нас цял епос е написан от българи за българи ала било фалшификат