Спектакълът “Заек” - приказка, ритуали, фолклор и моредно изкуство

Екипът на проекта разказва повече
29 мар 2024 14:33, Инна Ангелова
1
Спектакълът “Заек” - приказка, ритуали, фолклор и моредно изкуство

Танцовият спектакът “Заек” преплита изкуствата в себе си. Това е спектакъл за момчето, което трябва да стане мъж. Интересното е, че ние се вдъхновяваме от българските ритуали и българското село, което е доста нетрадиционно за нашата съвременна танцова сцена. Написах сценарий, който много прилича на приказка, вдъхновен от нашите български ритуали на коледуване - един от първите ритуали, при който момчето отива с мъжете. Това означава неговото преминаване в света на възрастните", каза хореографът Стефани Ханджийска в студиото на "България сутрин".

Главният герой се казва Заек - интелигентно момче, което иска да порасне. Екипът на спектакъла ряазглежда израстването му чрез ритуала. По думите на асистент хореографа Нели Георгиева всеки един член от екипа е имал много добре разписан сценарий как се развиват отделните герои. "Съставът на танцьорския екип е с доста интересни роли - имаме мечка, мечкар. Има много артистизъм, много текст. Това, че ни е интересно на нас като артисти, дава много повече енергия и заряд на сцената, които предаваме", сподели тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

В спектакъла участва и известното митично създание халата. "Ако спечелиш доверието на халата, тя може да се награди по свръхначин. Няма да издаваме повече за този герой, но той наистина е интересен. Героите пътуват през снежна гора, водени от Царя на селото, опитахме се да си направим наши собствени ритуални танци. Гледахме фолклор, вдъхновихме се от стъпките, геометричните форми, също така и от прекрасната симетрия, която има в българския танц", разказа Ханджийска.

Костюмите са направени на ръка. “Заек” може да бъде видян на 31 март в "Топлоцентрала" Зала 1 от 19:30 ч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от Кино
Скорсезе тръгва по пътя на Мария Магдалена
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
пак аз преди 4 седмици
А какво е "моредно" изкуство!?! :-)